Tietoa lajista

Myllypuron jääurheilukeskushanke etenee

Helsingin kaupungin­hallitus varasi alueen liikunta­keskuksen suunnittelua varten

30 maaliskuun, 2021 JA KUVAT STLL

Helsingin kaupunginhallitus varasi kokouksessaan 29. maaliskuuta Myllypuron jääurheilukeskus Oy:lle alueen liikuntakeskuksen suunnittelua varten. Myllypuron Ratasmyllynkujalla sijaitsevan tontin varaus on voimassa vuoden 2022 loppuun.

Suomen Luisteluliitto ry ja Suomen Taitoluisteluliitto ry ovat yhdessä perustamansa yrityksen (Myllypuron jääurheilukeskus Oy) kautta vieneet jääurheilukeskushanketta eteenpäin jo vuosia.

– Jääurheilukeskuksemme tulee olemaan monikäyttöinen, jossa voidaan harrastaa samanaikaisesti useampia jäälajeja sekä monia muita liikuntamuotoja. Monikäyttöisyyden lisäksi keskus toimii arkiliikunnan ja huippu-urheilun kohtaamispaikkana, Myllypuron jääurheilukeskuksen puheenjohtaja Janne Hänninen kertoo.

Olympiakomitea on pitänyt hanketta vuosia valtakunnallisesti merkittävien hankkeiden listalla ja nyt hanke on sijalla yksi. Jääurheilukeskus on myös hyväksytty opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkarakentamisen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelmaan, jossa keskukselle on varattu 4 miljoonaa euroa. Hanketta työstetään yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian (URHEA) kanssa.

– Halliin tuleva täysimittainen pikaluistelurata mahdollistaa vihdoin Suomessakin pikaluistelun harrastamisen sisätiloissa. Halli tarjoaa myös olosuhteet kansainvälisten arvokilpailujen järjestämiseen, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen toteaa.

– Hallihanketta on valmisteltu pitkään, ja se sijoittuu lainvoimaisen asemakaavan mukaisesti osaksi Myllypuron liikuntapuistoa, joka palvelee huippu-urheilijoiden lisäksi erityisen merkittävästi seuratoimintaa ja liikunnan harrastajia. Nyt hankkeella on erinomaiset edellytykset edetä suunnittelusta toteutukseen, Salonen jatkaa.

Ekologinen ja esteetön liikuntapaikka

Helsingin Myllypuroon tehdään ympäristöystävällinen ja esteetön liikuntapaikka, joka tarjoaa parhaimmillaan ainakin kuuden eri jääurheilumuodon ja usean eri sisäliikuntalajin harrastusmahdollisuuden. Hankkeen elinkaarimalli on rakennettu siten, että käyttötalous voidaan rakentaa terveelle pohjalle.

Jääurheilun monitoimikeskus tarjoaa huippuolosuhteet jääurheilun harrastamiseen mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä. Panostus keskuksen energiaratkaisuun vähentää ostetun energian tarvetta ja pienentää kiinteistön hiilijalanjälkeä samalla, kun käyttökustannukset pysyvät alhaisina. 

Tuleva jääurheilukeskus sijaitsee metroyhteyden päässä, joka tarjoaa käyttäjälle ekologisen vaihtoehdon saapua paikalle. Uuden jääurheilukeskuksen rakentaminen tuo alueelle uutta vetovoimaa ja nostaa alueen palvelutarjontaa.

Havainnekuva suunnitteilla olevasta jääurheilukeskuksesta.
Havainnekuva suunnitteilla olevasta jääurheilukeskuksesta.

Jääurheilulajien olosuhteet paranevat merkittävästi

Suomesta on tähän saakka puuttunut kansainväliset mitat täyttävä pikaluisteluhalli. Suomalaiset huippupikaluistelijat ovat joutuneet hakemaan harjoitusolosuhteet ulkomailta. Myös taitoluistelijat ovat monien muiden jääurheilijoiden tapaan joutuneet tinkimään jääaikapulan vuoksi harjoitusvuoroista ja -olosuhteista. Luisteluliittojen eteenpäin viemä hanke tuo helpotusta Helsingin ja pääkaupunkiseudun jääpulaan, mutta on erityisen merkittävä myös valtakunnallisella tasolla.

Vaikka jääurheilukeskus on suunniteltu urheiluseurojen ja lajien huippu-urheilun näkökulmasta, halli mahdollistaa tavallisen liikkujan harrastamisen läpi vuoden. Tässä hyvänä esimerkkinä ovat yleisöluistelut, joita voidaan järjestää pikaluisteluratoja hyödyntämällä.

– Taitoluisteluseuroille hallin tarjoamat tilat antavat mahdollisuuden laajentaa toimintaansa merkittävästi. Luistelukouluihin voidaan ottaa uusien ryhmien myötä lisää lapsia. Myös aikuisten harraste- ja kuntoluistelua pystytään tuotteistamaan täysin eri pohjalta, kun voidaan tarjota muitakin kuin klo 22 alkavia vuoroja”, Suomen Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo iloitsee.

Myllypuron uudesta jääurheilukeskuksesta suunnitellaan sekä pika- että taitoluistelun tarpeisiin. Keskukseen on suunnitteilla 400 metrin mittainen pikaluistelurata, kaksi jääkaukaloa, 447 metrin mittainen juoksurata, kuntosali, kaksi peilisalia oheisharjoittelua varten sekä tilat esimerkiksi yritystilaisuuksien tai seminaarien järjestämiseksi. Noin 2000 henkeä vetävä istumakatsomo mahdollistaa esimerkiksi pikaluistelun EM- ja MM-kilpailujen järjestämisen Suomessa. 

Lue myös
Psst!

Jääurheilukeskus suunnitteilla pääkaupunkiseudulle 

26 tammikuun, 2019