Psst!

Historian ennätyspisteet ja ensimmäinen Challenger-mitali

Lumineersin viime kausi oli hieno oppimismatka

2 toukokuun, 2024 Catarina Stewen Jyri Jäppinen ja Lumineers

Lumineers uudistui joukkueena Elite 12 -kauden jälkeen ja siirtyi viime vuonna takaisin kilpailemaan SM-seniorisarjaan. Joukkueen kova palo kehittyä palkittiin Lumien historian ensimmäisellä Challenger-sarjan mitalilla ja ennätyspisteillä. Valmentajat Henriikka Latva ja Jenni Rahko avaavat miten hienoihin saavutuksiin päästiin.

– Koko viime kausi oli hieno oppimismatka, jonka aikana löysimme joukkueen vahvuudet, yksilövahvuudet ja kehitimme yhteistä toimintakulttuuria, vastuuvalmentajat Henriikka ja Jenni korostavat.

Kausi 2023–2024 lähti viime keväänä liikkeelle kahdeksalla vanhalla ja kolmellatoista uudella luistelijalla. Alusta lähtien valmentajat huomasivat, että heillä oli innokas porukka kasassa.

– Yhteinen työnteko ja motivaatio löytyivät nopeasti. Kaikilla oli kova yhteinen palo mennä eteenpäin, mikä on erityisesti kehittänyt joukkuetta. Heitä ei tarvinnut vetää perässä, vaan he edistivät itse toimintaa merkittävästi, Henriikka kehuu.

Jennin mukaan omatoimisuus ja omistajuus omasta urheilusta on ollut joukkueelle tunnusomaista.

Toisaalta valmentajat havaitsivat haasteet, joita monen eri seuran luistelijoiden yhdistäminen saattaa tuoda tullessaan. Luistelutyyli ja toimintakulttuuri oli eri seuroissa ollut hieman erilainen. Itselle selkeät asiat eivät olleetkaan aina itsestään selviä urheilijoille, vaan niistä piti keskustella avoimesti ja pohtia yhdessä, mikä on tämän joukkueen tapa toimia.

Paluu SM-seniorisarjaan jännitti

Henriikka toteaa, että siirtyminen takaisin SM-seniorisarjaan oli jännittävää. Joukkueita on Suomessa vain neljä ja kilpakumppanit ovat kaikki entisiä maailmanmestareita. Se luo painetta ja tiukkaa vertailua.

Elite 12 -sarjassa asiat olivat eri tavalla uusia ja koko ajan kuljettiin kohti tuntematonta. Pystyimme kuitenkin omassa rauhassa keskittymään omaan tekemiseemme ja omiin arvioihimme, Henriikka pohtii.

”Jännityksen hallinnan opettelemisessa meni joukkueen kanssa iso osa kaudesta.”

Jennin mukaan tilanne oli nyt toisenlainen ja jokainen kisa oli kova koitos. Samalla se toi määrätietoisuutta harjoitteluun, kun joka kerta vertailukohteena oli maailman huiput.

– Jännityksen hallinnan opettelemisessa meni joukkueen kanssa iso osa kaudesta, Jenni sanoo.

Kauden 2023–2024 vapaaohjelma ”Taivaiden valloitus” kertoi lentämisen historiasta.
Kauden 2023–2024 vapaaohjelma ”Taivaiden valloitus” kertoi lentämisen historiasta.

Kauden kohokohta koettiin Hollannissa

Kilpailullisesti kauden kohokohta oli Lumière Cup Hollannissa, jossa molemmat ohjelmat onnistuivat hienosti. Palkintoina tuli Lumineersin historian ennätyspisteet ja ensimmäinen Challenger-sarjan mitali kaulaan. Season’s best pistemäärä oli myös kansainvälisessä vertailussa kilpailukykyinen ja hieno osoitus Lumineersin potentiaalista.

– Toisessa ulkomaankisassa Hevelius Cupissa ei onnistuttu ihan täydellisesti, mutta saamamme arvostus ja palaute kisoissa tuntui hyvältä, Jenni lisää.

”Emme halunneet palata vanhaan muottiin, vaan kehittää viikkorytmiä aamutreenien ja pidempien palautumisjaksojen avulla joustavammaksi arjen ja urheilun yhdistämistä varten.”

Hyviä tuomisia Elite 12 -kaudelta ovat olleet panostaminen urheilijoiden jaksamiseen ja kaksoisuran yhteensovittamiseen. Vaikka harjoitusmääriä oli pakko nostaa, panostaminen treenirytmiin ja palautumiseen koettiin tärkeiksi.

– Emme halunneet palata vanhaan muottiin, vaan kehittää viikkorytmiä aamutreenien ja pidempien palautumisjaksojen avulla joustavammaksi arjen ja urheilun yhdistämistä varten, Henriikka huomauttaa.

Espoon erinomaiset harjoitusolosuhteet vaikuttavat myös myönteisesti urheilijoiden jaksamiseen, koska harjoitukset voidaan lähes aina suorittaa samassa hallissa. Tämän ansiosta treenipäivät ovat kompakteja, eikä paikasta toiseen tarvitse siirtyä päivän aikana.

Uusi kausi lähes samalla kokoonpanolla

Tällä kaudella Lumineers jatkaa samalla pohjalla kuin viime kaudella ja muutamalla uudella luistelijalla. Uutta on, että Lumineersilla on historiansa suurin joukkue, 25 luistelijaa. Myös kansainvälistä vahvistusta on tulossa, kun Ranskasta saapuu luistelija opiskelijavaihtoon.

Kauden 2024–2025 Lumineers on ennätyssuuri joukkue, joka saa pian myös kansainvälistä vahvistusta.
Kauden 2024–2025 Lumineers on ennätyssuuri joukkue, joka saa pian myös kansainvälistä vahvistusta.

Valmentajat ja joukkue ovatkin lähteneet kauteen rauhallisin mielin, kun suurin osa luistelijoista ovat jo ennestään tuttuja. SM-seniorisarja ei myöskään jännitä samalla tavalla kuin viime kaudella.

”Nyt kuulumme tähän sarjaan ja voimme hyvällä itseluottamuksella ylpeästi lähteä näyttämään omaa parastamme.”

– Nyt kuulumme tähän sarjaan ja voimme hyvällä itseluottamuksella ylpeästi lähteä näyttämään omaa parastamme, Jenni korostaa.

Henriikka lisää, että tavoitteena on kuitenkin oma matka ja kasvutarina.

– Meitä ei voi määrittää sen kautta, mitä muut tekevät, vaan tämä on meidän oma kertomuksemme, jossa haluamme koko ajan kehittyä kohti huippua, hän painottaa.

Jenni toteaa, että MM-kisat Suomessa tarkoittavat tiukkaa kilpailua, kun kaikki SM-seniorijoukkueet jatkavat lähes samalla kokoonpanolla.

Henriikka ja Jenni jakavat tällä kaudella valmennusvastuun, koska Liisa Lakela on vielä vanhempainvapaalla ja siksi taustajoukoissa. Valmennustiimiin kuuluu lisäksi Laura Seise ja Noora Solaranta.