Henkilöt

10:s kerta Finlandia Trophyn katsomossa

Röntgenlääkäri Reetta Kivisaari jäi kerrasta koukkuun taitoluistelu­kilpailuihin

17 lokakuun, 2021 Leena Lehtolainen Sari Niskanen

Reetta Kivisaari on ammatiltaan röntgenlääkäri HUS:in lastensairaalassa. Hänet on myös vuodesta 2012 nähty Finlandia Trophyn yleisössä, aina eturivissä. Mistä kiinnostus lähti?

– Olen lapsesta asti katsonut kaikki taitoluistelun arvokisat televisiosta. Katsoin kaikki olympia- ja MM-kisat. Muistan Irina Rodninan ja Aleksandr Zaitsevin suoritukset sekä naisluistelijoista esimerkiksi Tintti Wegeliuksen sekä jäätanssijamme Rahkamon ja Kokon. Selostaja Anuliisa Uotilan ääni kuuluu olennaisesti taitoluisteluun.

”Kun on hyppy ja alastulo onnistuvat, niin riemu luistelijoiden kasvoilla on ihanaa katsottavaa.”

Kivisaari päätyi jäähallin katsomoon ystävien kautta. Hän oli vuonna 2012 partioleiri Sarasteen sairaalassa vapaaehtoistyössä, ja siellä oli myös toinen lääkäri ja hoitaja, jotka olivat aiemmin olleet kisoissa. Leirin aikana Finlandia Trophyn liput tulivat myyntiin, ja työtoverit kysyivät, halusiko hän tulla mukaan.

– Sen jälkeen olen kaikissa Finlandia Trophyissa. Vuoden 2017 MM-kisoissa olimme myös katsomossa, Reetta Kivisaari.

– Kaverini haluavat istua eturivissä. Toinen heistä tietää valtavasti taitoluistelusta ja pystyy analysoimaan sitä eri tavalla kuin minä. Laji on täysin erilaista livenä kuin televisiosta katsottuna. Monet hypyt tulevat suoraan eteemme, ja kun on hyppy ja alastulo onnistuvat, niin riemu luistelijoiden kasvoilla on ihanaa katsottavaa. Huiput ovat hienoa seurattavaa, mutta katson mielelläni, myös niitä, jotka eivät ole niin hyviä. Kun he onnistuvat tekemään kaiken sen, mitä osaavat, heistä välittyvä antaa energiaa katsojallekin.

Parien keskinäinen dynamiikka kiinnostaa

Onko jokin taitoluistelun lajeista sinulle erityisen läheinen?

– Pidän eniten pariluistelusta ja jäätanssista. Molemmissa on kiehtovaa katsoa parien keskinäistä dynamiikkaa myös jään ulkopuolella. Jos toinen epäonnistuu, niin toinen lohduttaa ja kannustaa.   

Taitoluistelu on huippu-urheilua, taidetta ja akrobatiaa. Pariluistelussa on koko ajan pieni vaaran tunne. Joskus luistimen terä on tosi lähellä paria ja silloin pelkään, että voi oikeasti käydä vahinko. Helsingin MM-kisoissa kävikin. Venäjän Jevgenia Tarasova luisteli, vaikka loukkaantui harjoituksissa niin, että jalkaan piti ommella 12 tikkiä.

”Jo näin lyhyessä ajassa olen nähnyt ja saanut seurata luistelijoiden kehityskaaria.”

– Finlandia Trophyssa minuun on tehnyt kaikkein järisyttävimmän vaikutuksen teini-ikäinen Yuzuru Hanyu, joka jäi vapaaohjelman jälkeen makaamaan jäälle kaikkensa antaneena. Myöhemmin hänestä tuli supertähti. Jo näin lyhyessä ajassa olen nähnyt ja saanut seurata luistelijoiden kehityskaaria. Tänä vuonna aivan puskista yllättivät Espanjan pariluistelijat Laura Barquero ja Marco Zandron. En ollut koskaan kuullutkaan heistä, ja heistä tulee varmaan huippuja vaatimattoman näkemykseni mukaan.

– On hienoa, että viime aikoina monissa lajeissa, myös taitoluistelussa, on tuotu urheilun psykologinen aspekti esiin.  Tajutaan, että ihmiset ovat psykofyysisiä kokonaisuuksia ja että urheilijat tarvitsevat henkistä tukea eikä vain fyysistä, voimantuottoa ja tekniikkaa.  

Nuorten rasitusvammat huolettavat

Reetta Kivisaaren mielestä mielenterveysasioiden lisäksi pitäisi kiinnittää huomiota siihen, että kasvupyrähdyksen aikana tehdään harjoitteita, jotka eivät altista kasvavia nuoria rasitusvammoille. Harjoituksia tulisi keventää tehojen nostamisen sijaan, ja näin voitaisiin ehkäistä lajille tyypillisiä selän rasitusvammoja.

Hän on mukana ryhmässä, joka tutkii nuorten urheilijoiden rasitusvammoja, ja mukana lajeista on myös taitoluistelu. Röntgenlääkäri voi työllään hyödyttää hienosti intohimolajiaan.

– Meidän on tarkoitus varata liput EM-kisoihin 2023 heti, kun ne tulevat myyntiin. Ystäväni Tuuli on houkutellut minua Tallinnan Neljän maanosan kisaan ensi tammikuussa. MM-kisat Helsingissä olivat sen verran huikea kokemus, että arvokisoihin täytyy päästä uudestaan, Reetta Kivisaari kertoo.

”MM-kisat Helsingissä olivat sen verran huikea kokemus, että arvokisoihin täytyy päästä uudestaan.”

Mitä sanoisit heille, jotka ovat katsoneet taitoluistelua vain televisiosta, eivätkä ole koskaan tulleet paikalle kisoihin? Mikä on paras syy tulla hallille?

– Jäähallin tunnelma. Suomalainen yleisö on hyvä, kannustaa kaikkia, ei buuata kuten jossain muualla. Kannattaa ehdottomasti tulla kisapaikalle!

Lue myös
Kiss & Cry

Fashion Finlandin päätoimittaja ja tyyliasiantuntija Sami Sykkö:

”Taitoluistelu­muoti kaipaa uudistumista”

31 lokakuun, 2021

Kiss & Cry

Suomi-fanitusta, lastenhoitoapua ja suomalaisia sukujuuria

Finlandia Trophy Espoon kulisseissa värikkäitä käänteitä

11 lokakuun, 2021

Tapahtumat

Suomalaisilla hieman epäonnea vapaa­ohjelma­kilpailussa

Venäläis­naiset Finlandia Trophy Espoon kolmois­voittoon

10 lokakuun, 2021

Tapahtumat

Turkkila ja Versluis kovatasoisessa Finlandia Trophyssa kuudenneksi

Ranskalaispari Papadakis ja Cizeron jäätanssin yli­voimaiseen voittoon

10 lokakuun, 2021

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoon naisten kilpailun kärjessä Elizaveta Tuktamysheva

Jenni Saarinen luisteli lyhytohjelman ennätys­pisteensä

9 lokakuun, 2021

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoon jäätanssia johtavat ranskalaiset Gabriella Papadakis ja Guillaume Cizeron

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis keräsivät ennätys­pisteensä

9 lokakuun, 2021

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoon miesten mitalit Yhdysvaltoihin ja Venäjälle

Tiukka kilpailu ratkesi Jason Brownin voittoon

8 lokakuun, 2021

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoon pariluistelun voitto Venäjälle

Milania Väänänen ja Mikhail Akulov saavuttivat EM-kilpailujen vapaaohjelman pisterajan

8 lokakuun, 2021

Tapahtumat

Valtter Virtaselle lyhytohjelman ennätyspisteet Finlandia Trophy Espoossa

Keegan Messing ja Jason Brown lähtevät tasapistein huomiseen vapaaohjelmaan

7 lokakuun, 2021

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoo alkoi parien lyhytohjelma­kilpailulla

Venäläisillä kaksoisjohto, uusi suomalaispari Milania Väänänen ja Mikhail Akulov sijalla 15

7 lokakuun, 2021