Henkilöt

Yuzuru Hanyu villitsee japanilaisfanit Helsinki Grand Prix’ssa

1 marraskuun, 2018

Tunnelma tiivistyy Helsinki Grand Prix’n lehdistökeskuksen edessä. Sadat japanilaisfanit ovat kerääntyneet odottamaan suuren sankarinsa Yuzuru Hanyun saapumista miesten lyhytohjelman luistelujärjestyksen arvontatilaisuuteen. Kun luistelutähti saapuu, kännykkäkamerat napsivat kuvia. Samanlainen kuhina jatkuu lehdistökeskuksessa, kun japanilaistoimittajien lauma piirittää urheilijansa. Kaksinkertaisen olympiavoittajan Yuzuru Hanyun suosio on ilmiömäistä, ja tunnelma muistuttaa rocktähden fanitusta. Lauantaina ja sunnuntaina GP:n kukkalapsilla riittää töitä, kun pehmolelut ja kukat lentävät jäälle Hanyun ohjelmien jälkeen.

Yuzuru-huumaa Helsingin jäähallissa torstaina, kun miesten lyhytohjelman luistelujärjestys arvottiin.

Tokiosta Helsinkiin lentäneet Yuzuru-fanit Chiharu Detohashi, Yukie Hoisshi ja Atsuko Yamamoto kertovat seuraavansa suosikkinsa kilpailuja paikan päällä niin usein kuin mahdollista.

– Olen seurannut Hanyun uraa pitkään, yli kymmenen vuotta ja kiertänyt kaikki merkittävimmät kilpailut, toistamiseen Helsingissä vieraileva Chiharu Detohashi kertoo.

Detohashilla on kisoissa mukana keltainen pehmokarhu, josta on tullut Hanyun tavaramerkki. Se on saanut ylleen luistelutähden vapaaohjelman kilpailupukua muistuttavan asun – kaikki on viimeisen päälle hiottua. Eikä tässä vielä kaikki: Detohashin kassista paljastuu lisää fanituotteita ja avaimenperässä on tietysti tähden valokuva.

Kysyttäessä ikimuistoisinta kilpailumuistoa Detohashi sanoo epäröimättä Pyeongchangin olympialaiset 2018. Siellä Hanyu sai kaulaansa kultaisen olympiamitalin. Mutta sitten japanilaiselle tulee kiire. Hanyu on hetken kuluttua jäällä, kun miesten harjoitukset alkavat. Detohashi kiiruhtaa katsomoon, jossa hän hiljentyy seuraamaan idolinsa harjoituksia yli tuhannen muun japanilaisfanin seurassa.

TEKSTI Katariina Kivimäki KUVAT Katariina Kivimäki ja Elina Paasonen