Henkilöt

”Olen urheilijana oppinut olemaan tarttumatta yksittäisiin epäonnistumisiin"

Linnea Ceder haastaa itsensä junioreiden MM-jäällä Tallinnassa

11 huhtikuun, 2022 Kaisa Viitanen

Taitoluistelija Linnea Cederille tämä kausi on ollut vuoristorataa, mukaan on osunut niin upeita onnistumisia kuin kilpailukunnon horjahteluja. Kauden päätteeksi periksiantamaton maajoukkueurheilija haastaa itsensä junioreiden MM-jäällä Tallinnassa.

Linnea Ceder on jo vuosia luistellut naisten sarjassa ja myös edustanut Suomea EM-kisoissa. Joku saattoikin yllättyä tiedosta, että 19-vuotias luistelija lähtee junioreiden MM-kilpailuihin. Myös Linnea joutui asiaa hetken pureksimaan, vaikka hän oli lajiliiton valintakriteereiden mukaan ensimmäisenä lähtöruudussa.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, etten halua enää juniorikilpailuun. Mutta sitten tajusin, että minulla on mahdollisuus todella kovatasoiseen kansainväliseen kisaan kauden päätteeksi. Eivätkä kaikki ole pikkutyttöjä, kisoihin osallistuu varsin paljon minun ikäisiäni.

Junioreiden MM-kilpailut ovat etenkin tyttöjen sarjassa valtava kilpailu, tänäkin keväänä kilpailuun starttaa 46 luistelijaa 39 maasta. Ja vaikka tilastokärkeä hallitsevat venäläiset ovat poissa, jäällä on useita kilpailijoita, joiden ennätykset ovat 200 pisteen pinnassa.

– Kun olin junioreiden MM-kisoissa keväällä 2019, alisuoriuduin pahasti, ja nyt minulla on mahdollisuus paikata sitä. Ja samalla päättää kausi luistelemalla puhtaasti ja oman tasoni mukaisesti, suorituksissani on ollut aika paljon heiluntaa tällä kaudella, Linnea sanoo.

Vaikea alkukausi

Linnea Cederin kausi alkoi epäonnisesti, kun luistinten vaihdosta kiukustunut jalka piti hänet kesällä lähes täysin poissa jäältä kolmisen kuukautta.

– Pääsin rakentamaan ohjelmakuntoa vasta elokuussa eli aivan liian myöhään. Kun kilpailukausi käynnistyi, en ollut fyysisesti enkä henkisestikään valmis. Syksystäni tuli aika taistelua.

Vasta joulukuun SM-kilpailuista tuli ilon paikka. Linnea luisteli kaksi tasokasta ohjelmaa ja otti pistein 171,17 SM-hopeaa. Syksyn rikkonaisuus vei häneltä kuitenkin mahdollisuuden päästä EM-joukkueeseen. Ensimmäisissä EM-kisoissaan 2020 Linnea oli sijalla 12.

– Epäonnistumiset ovat aina valtava henkisen kasvun paikka. Olen urheilijana oppinut olemaan tarttumatta yksittäisiin epäonnistumisiin, enemmänkin näen ne potkuna treenaamiseen. Kun tiesin, etten pääse EM-kisoihin, ajattelin, että ensi vuonna on uusi kausi ja uudet EM-kisat.

”Olen urheilijana oppinut olemaan tarttumatta yksittäisiin epäonnistumisiin, enemmänkin näen ne potkuna treenaamiseen.” 

Linnea ei luistellut tammikuussa EM-Tallinnassa, mutta hän ylsi samassa kuussa Oberstdorfissa yhteen uransa hienoimmista saavutuksista. Hän otti Bavarian Openissa pronssia kansainvälisellä ennätystuloksellaan 168,88.

Vaikka myös kevättalven kilpailuihin osui epävarmempia suorituksia, Linnea laskee kauden saldon monellakin lailla positiiviseksi. Hänellä on vahva side Yhdysvalloissa työskentelevään valmentaja-koreografi Shanetta Folleen. Korona-aikana tapaamiset ovat olleet vähissä, mutta ennen joulua Linnea pääsi lyhyeksi aikaa uudelle mantereelle ja aikoo palata sinne heti pääsiäisviikolla käytävien juniorikisojen jälkeen.

– Ja heinäkuussa menen taas. USA on niin eri maailma, ja koen saavani sieltä hyvää sparrausapua.

Apu on tarpeen, sillä Linnealla on kovat tavoitteet tasonsa nostossa.

– Tärkeimpiä tavoitteitani on nostaa varmuutta hypyissä ja kehittää myös kahden kolmoishypyn yhdistelmiä. Tallinnan MM-kisoissakin lähden lyhytohjelmassa yrittämään kolmois-kolmoista. Mutta tarvitsen ohjausta myös ilmaisuun, ohjelmiini eläytymiseen.


Taitoluistelun junioreiden MM-kilpailut käydään Tallinnan Tondiraba-hallissa 13.–17. huhtikuuta. Linnea Cederin lisäksi Suomea edustaa Makar Suntsev.

Taitoluistelun junioreiden MM-kilpailujen aikataulu ja tulokset.

Suomalaiset junioreiden MM-kilpailuissa Tallinnassa

Linnea Ceder

Osin Helsingissä koulun ja treenaamisen takia asuva, osin perheensä luona Porvoossa viihtyvä abiturientti, joka on edustanut Suomea EM- ja PM-tasolla, junioreiden MM-kilpailuissa ja Euroopan nuorten olympiafestivaaleissa.

Syntynyt: 8.8.2002

Asuinpaikka: Helsinki ja Porvoo

Seura: Espoon Jäätaiturit

Valmentaja: Virpi Horttana

Koreografit: Shanetta Folle ja Adam Solya

Makar Suntsev

Edustanut juniorina kahdesti Suomea PM-kilpailuissa. Kuluneella kaudella osallistunut junioreiden Grand Prix -sarjan kilpailuun Ranskassa sijoittuen kuudenneksi. Miesten sarjan SM-hopeaa 2022.

Syntynyt: 10.4.2004

Asuinpaikka: Kotka

Seura: Kotkan Taitoluistelu

Valmentaja: Tatyana Lebedeva

Lue myös
Tapahtumat

"Olen tyytyväinen tämän päivän suoritukseni kokonaisuuteen"

Linnea Ceder kiri sijalle 12 junioreiden MM-kisoissa

17 huhtikuun, 2022

Tapahtumat

"Tällä hetkellä junioreilla on erityisesti teknisesti aivan huikea taso"

Linnea Ceder sijalta 13 junioreiden MM-vapaaseen

16 huhtikuun, 2022

Tapahtumat

18-vuotias jäi niukasti ulos finaalista

Makar Suntsev 26. junioreiden MM-kilpailuissa

15 huhtikuun, 2022