Henkilöt

Suomalaiskaksikko kovassa seurassa

Lauri Lankila ja Vera Stolt ensi kertaa junioreiden MM-jäällä

2 maaliskuun, 2020 Kaisa Viitanen Janne Koistinen ja Jari Marttila

Kahdella suomalaisluistelijalla on tällä viikolla erittäin haastava ja samalla mieluinen näytönpaikka. Lauri Lankila ja Vera Stolt osallistuvat ensi kertaa junioreiden MM-kilpailuihin.

Molemmilla, mikkeliläisellä Lauri Lankilalla ja porvoolaisella Vera Stoltilla on riittänyt kilpailukauden aikana töitä ja myös jännitettävää. Kumpikin on kilpaillut ahkerasti, yhtenä tärkeänä tavoitteenaan junioreiden MM-kisapaikka.

18-vuotias Lauri metsästi ennen muuta MM-kisoihin vaadittavia vapaaohjelman teknisiä pisteitä, ne tulivat tehtyä tammikuussa Skate Helenassa Serbiassa. Vuotta nuoremmalla Veralla taas riitti jännitettävää, riittävätkö hänen kauden parhaat pisteensä MM-paikkaan, usea juniori-ikäinen suomalaistyttö teki tasaista tulosjälkeä.

– En varsinaisesti ollut huolissani teknisistä pisteistä, tiesin, että ne kyllä tulevat. Mutta aika kauan se kesti. Nyt olen keskittynyt siihen, että pystyn MM-kisoissa tekemään parhaani. Se paras tarvitaan, taso on kova, sanoo MM-paikasta iloitseva Lauri Lankila.

Kovassa seurassa

Junioreiden MM-kilpailut luistellaan tänä vuonna Tallinnassa, Virossa. Poikien kilpailussa on mukana reilusti yli 30 kilpailijaa, heistä iso joukko yli 200 pisteen tekniikkataitureita.

Lauri Lankila Kuva Jari Marttila
Lauri Lankila saavutti ensimmäisen juniorisarjan PM-mitalin, pronssin helmikuussa Norjassa. 

– On selvää, että minulta on lyhytohjelmassa tultava puhdasta. Viime aikojen treeneissä onkin panostettu juuri lyhkäriin täysillä. Hyppyjä on hiottu ja koreografiaa pantu ajan tasalle, kertoo Mikkelin Luistelijoissa valmentautuva Mervi Liimataisen valmennettava.

”Kirjoitan tänä keväänä ylioppilaaksi, mutta Tallinnassa en aio pohtia kirjoituksia.”

Yksi lyhytohjelman kulmakivistä on kolmoisaxel, jonka Lauri Lankila on tällä kaudella osoittanut myös kilpailutilanteessa hallitsevansa.

– Kolmoisaxelin onnistumisissa on vielä ollut sattumanvaraisuutta, mutta minulla on hyvä tuntuma siitä. En ylipäänsäkään halua ottaa MM-kilpailuista mitään ylimääräisiä paineita, mutta jos jotain veikkaisin, niin kyllä minä sen ainakin kiinni saan vedettyä Tallinnassa.

Lauri on MM-lyhytohjelmassa Tallinnassa keskiviikkona. Poikien vapaaohjelma luistellaan perjantai-iltana. MM-viikko on oppimisen ja myös nauttimisen, rentoutumisen aikaa.

– Kirjoitan tänä keväänä ylioppilaaksi, mutta Tallinnassa en aio pohtia kirjoituksia. Valtaosa työstä niitä varten on kuitenkin jo tehty.

Haikeat jäähyväiset

Porvoon Taitoluistelijoiden Vera Stolt on hyvin samoissa ajatuksissa MM-kisoista kuin Lauri Lankila. Parhaaseen on pyrittävä, mutta turhat paineet on pidettävä poissa.

– Junioritytöissä taso on osin jopa kovempi kuin naisissa, joten puhtaat kokonaisuudet ratkaisevat lyhytohjelmasta jatkoon pääsyt. Pyrin pitämään pään kylmänä. Tottakai pieni normaali kisajännitys tulee ja antaa vain potkua.

Veralla on hyvä valttikortti lyhytohjelmaan.

– Luistelen nykyisen lyhytohjelmani Tallinnassa viimeistä kertaa. Se on vähän haikeaakin, mutta samalla haluan nauttia ohjelmastani vielä viimeisen kerran ja ihan täysillä.

MM-tytöissä on mukana lähes 50 kilpailijaa, heidän joukossaan muun muassa Venäjän Kamila Valieva, junioreiden GP-finaalin voittanut 13-vuotias maailman kärkeen kuuluva lapsitähti.

”Onneksi minulla on ollut koulussa normaalia helpompi jakso, joten olen harjoitellut myös päivisin.”

Tallinnassa tyttöjen MM-kilpailu alkaa perjantaina, vapaaohjelmat luistellaan lauantaina.

Vera Stoltin ja valmentaja Aleksei Saksin aika ennen MM-kisoja on mennyt molempien ohjelmien hiomiseen.

– En ole lisännyt kokonaisten ohjelmien toistoa, mutta olemme käyneet läpi vaikeimpia kohtia ja koreografioita on työstetty. Onneksi minulla on ollut koulussa normaalia helpompi jakso, joten olen harjoitellut myös päivisin, kertoo toista vuotta lukiota käyvä Vera.

Erittäin hyvää vastapainoa rankalle ja joskus yksinäisellekin treenaamiselle on löytynyt oman seuran sisältä.

– Olen ryhtynyt pienessä mitassa valmentamaan seurassa nuorempia luistelijoita. Se on ollut tosi kivaa ja olen saanut siitä paljon uutta energiaa.

Seuraa Veran ja Laurin MM-taivalta!

Lue myös
Tapahtumat

Vain kymmenyksistä kiinni

Vera Stolt jäi niukasti junioreiden MM-finaalista

6 maaliskuun, 2020

Tapahtumat

Kevään abiturientti debytoi arvokilpailuissa

Lauri Lankila jäi parhaastaan junioreiden MM-jäällä

4 maaliskuun, 2020