Henkilöt

Lauri Lankila hyppää uudelle tasolle

14 tammikuun, 2019 Kaisa Viitanen Toni Ranta

Tuore junioreiden Suomen mestari Lauri Lankila valmistautuu helmikuun PM-kilpailuihin suomalaisfaneille maittavin eväin. Komea uusi elementti, kolmoisaxel, on nyt liitetty kilpailuohjelmaan, ja neloishyppyjä työstetään.

Lauri Lankilasta on monella lajia seuraavalla selvä mielipide: loistokas esittäjä mutta tekniikassa harmillisia puutteita. Nyt nämä mielipiteet on syytä panna harkintaan.

17-vuotias mikkeliläinen voitti joulun alla junioripoikien SM-kilpailun ylivoimaisesti – helpotus oli SM-Kouvolan päätteeksi valtaisa.

– Jännitin ihan sikana, sillä SM-kisat ja voitto niissä olivat kauden päätavoitteeni.

Paljon ehti tapahtua ennen SM-viikonloppua. Lauri, jolla on ollut vaikeuksia täydentää kolmoishyppyjensä repertuaaria, sai kiinni kolmesta kierroksesta. Syksyllä sattui kuitenkin nilkkavamma, joka esti erityisesti lutzin ja flipin harjoittelun. Samaan aikaan tapahtui kuitenkin ihme toisaalla: jo pitkään harjoittelussa ollut kolmoisaxel varmistui, samoin taito ja rohkeus riittivät neloistulpin ja -salchowin työstämiseen.

– Tyylini oppia on aika erikoinen. Joskus ei tunnu tapahtuvan mitään, mutta joskus taas opin jotakin yhtäkkiä. Niin kävi näidenkin kanssa.

SM-kullan jälkeen Lankila on joutunut laittamaan kauden tavoitteensa uusiksi. Nyt tähtäin on helmikuussa. Lauri edustaa Suomea PM-kilpailujen juniorisarjassa Ruotsissa.

– Taitoluistelun PM-kilpailut ovat mielestäni todella tärkeät, sillä vaikka meillä maittain on sarjoittain pieniä eroja, olemme kuitenkin yleisesti samalla tasolla.

– Olen asettanut tavoitteekseni olla junioripojissa mitalilla. Se lienee realistinen.

Kolmoisaxel korkataan PM-jäällä

PM-kilpailut ovat myös tärkeä testi. Kolmoisaxel on varmistunut niin hyväksi, että Lauri ja hänen valmentajansa Mervi Liimatainen ovat päättäneet liittää sen kilpailuohjelmiin.

– Jos ei jotakin yllättävää satu, kolmoisaxel on mukana PM-lyhytohjelmassani.

Mikkeliläislukiolainen tietää hyvin, että PM-kilpailuissa on mahdollista suorittaa myös toinen tärkeä testi. Maaliskuun junioreiden MM-kilpailuihin on mahdollista päästä, jos sinne vaadittavat tekniset pisteet tulevat tehdyiksi.

– Se olisi ylimääräinen lisäbonus tälle kaudelle. En mieti sitä vielä.

Lauri Lankilalla on paljon muutakin ajateltavaa. Osa koskettaa luistelua, osa ei.

– Neloissalchow ja -tulppi ovat vielä epävarmoja, joskus menee mutta enimmäkseen ei. Jos ne eivät valmistu tällä kaudella, niin ainakin saan niihin hyvän pohjan.

– Moni sanoo minua hyväksi esittäjäksi, ja olen ollut itsekin samaa mieltä. Nyt olen huomannut siinä muutoksen, joka ei välttämättä ole positiivinen. Se on korjattava.

”Maaliskuun junioreiden MM-kilpailuihin on mahdollista päästä, jos sinne vaadittavat tekniset pisteet tulevat tehdyiksi.”

Lauri viettää joka viikko 16 tuntia luistelun parissa. Koulu vie vielä vähän enemmän.

– Koulu on minulle helppoa, joten suoritan lukion kolmessa vuodessa, sanoo ensi talven kirjoituksiin tähtäävä Lauri.

Mervi Liimatainen ymmärtää valmennettavansa pohdinnat ja myös ratkaisut.

– Lauri on urheilija, jolla on erittäin hyvä tuntuma itseensä ja tekemiseensä. Meillä on myös hyvä vuorovaikutus keskenämme. PM-kilpailuissa tähtäämme ehjiin ohjelmiin, ja sen jälkeen katsomme eteenpäin.

PM-kilpailun sivut
Suomen PM-joukkue