Henkilöt

ISU-vaikuttaja Marie Lundmarkin tähtäimessä:

Huippukoulutuskeskus Vierumäelle

24 heinäkuun, 2020 Marita Kokko Sari Niskanen

Kansainvälinen Luisteluliitto (ISU) haluaa edistää kaikkia lajejaan rinnakkain. Tunnettuutta ja tietotaitoa kohottavat verkkokoulutukset. Huippuosaamista välittävät Center of Excellence -koulutuskeskukset, joiden verkostoa saattaa lähivuosina täydentää koulutuskeskus Vierumäelle.

ISU:n hallituksen suomalainen jäsen Marie Lundmark vahvistaa, että Suomi pyrkii saamaan Center of Excellence -keskuksen Vierumäelle. Se keskittyisi edistämään jäätanssin ja muodostelmaluistelun huippuosaamista. Keskuksen haku Suomeen voi toteutua muutaman vuoden kuluttua.

”Meillä olisi sekä jäätanssissa että muodostelmaluistelussa maailmanluokan valmentajia.” 

 – Meillä olisi sekä jäätanssissa että muodostelmaluistelussa maailmanluokan valmentajia. Vaikka kukaan heistä ei asu Vierumäellä, se on kuitenkin helpon matkan päässä kaikille, hän visioi.

Ex-taitoluistelija ja jäätanssija Marie Lundmark on koko kansainvälisen luisteluperheen tuntema vaikuttaja, joka vie taitoluistelua eteenpäin ystävällisin ja kohteliain sanoin, mutta tavoitteista tinkimättä.

Marie Lundmark tunnetaan kaikkien taitoluistelun lajien edistäjänä niin valmentajana, tuomarina kuin myös Suomen Taitoluisteluliiton liittohallituksen jäsenenä. Hänen arvostuksestaan kertoo, että hän on uudistanut paikkansa Kansainvälisen Luisteluliiton ISU:n hallituksessa valinta valinnalta aina vuodesta 2002 lähtien.

Vaikuttaja ei 80-luvulla säikkynyt luisteluperheen uusinta jäsentä, muodostelmaluistelua, vaan se sai hänestä innostavan edistäjän. Ansaittu kiitos työstä on, että Taitoluisteluliitto nimesi Suomeen myönnetyn muodostelmaluistelun Challenger-kilpailun Marie Lundmark Trophyksi.

Kaikki lajit rinnakkain

Kansainvälisen Luisteluliiton tavoitteena on meneillään olevalla nelivuotiskaudella kiinnittää tasapuolisesti huomiota taitoluistelun perinteisiin lajeihin, muodostelmaluisteluun sekä pikaluisteluun ja kaukaloluisteluun.

– Periaate on tämä, mutta olen joutunut joskus tiukastikin puhumaan muodostelman puolesta ratkaisuja tehtäessä. Puheenjohtajamme Jan Dijkema tekee myös työtä saadakseen muodostelmaluistelun muiden lajien rinnalle. Olen iloinen, että hän pitää myös aktiivisesti yhteyttä yksin- ja pariluistelun, jäätanssin ja muodostelmaluistelun teknisiin komiteoihin, Marie Lundmark kertoo.

Tiimityö ja yhteen hiileen puhaltaminen ovat Marie Lundmarkin mukaan vahvistuneet nykyisessä hallituksessa.

– Olemme tietoisempia työmme vastuusta, tehtävistä ja päämääristä. Menestyäksemme meidän jäsenliittojemme on edettävä yhdessä ja pidettävä yllä innovatiivista asennetta, joka innostaa uudistuksiin. Yhteyksiä kansallisiin liittoihin ja sponsoreihin on myös tiivistettävä, hän painottaa.

ISU:n hallitus kasvattaa harrastajamäärää viemällä lajia uusiin maihin ja nostamalla valmennuksen tasoa ja kilpailutoiminnan laatua. Tavoitteena on kasvattaa lisää luistelijoita, jotka yltävät arvokisoihin ja olympialaisiin. Uusia jäsenmaita, esimerkiksi Vietnam, onkin saatu taitoluistelun piiriin.

Hyvien harjoitusolojen keskuksia

Koulutuskeskukset ovat vastaus lajien kehittämiseen. Nykyiset kuusi superkeskusta sijaitsevat kaupungeissa, joissa on monipuoliset harjoitusolosuhteet.

Kaikkien neljän taitoluistelulajin koulutuskeskus on Detroitissa Yhdysvalloissa. Yksiluistelijoiden ja pariluistelijoiden keskus toimii sekä Bergamossa Italiassa että Champeryssa Sveitsissä. Oberstdorf Saksassa on perinteinen yksin- ja pariluistelun sekä jäätanssin koulutus- ja valmennuskeskus.

” Bangkokin keskuksella pyrimme kouluttamaan Aasian maihin uusia valmentajia ja saamaan lajeihimme luistelijoita uusista maista.”

Thaimaan Bangkokiin perustettu koulutuskeskus palvelee yksin- ja pariluistelijoita sekä jäätanssijoita.

 – Bangkokin keskuksella pyrimme kouluttamaan Aasian maihin uusia valmentajia ja saamaan lajeihimme luistelijoita uusista maista, Marie Lundmark perustelee.

Pekingiin on määrä saada keskus taitoluistelulle ja pikaluistelulle, sillä Kiinan tilanne taitoluistelussa on erikoinen. Maa on rakennuttanut tuhansia jäähalleja, mutta siltä puuttuu valmentajia.

– Nyt he ovat huomanneet, ettei maassa omin voimin saada yksinluistelijoita huipulle, ja siksi Kiinan yksinluistelijat ja jäätanssijat harjoittelevatkin Kanadassa. Omat olympialaiset, Beijing 2022, ovat jo ovella.

Tietopankit kaikkien käyttöön

Center of Excellence -keskukset tarjoavat koulutusta laajalla kirjolla. Oppia saavat valmentajat ja kisojen ylituomarit, tuomarit ja teknisen paneelin edustajat. Lahjakkaat luistelijat pääsevät keskuksissa henkilökohtaiseen valmennukseen.

Keskuksissa toteutetaan myös seminaareja ja työpajoja sekä koostetaan webinaareja.

– Keskusten ammattilaiset ja tietopankit ovat kaikkien valmentajien, luistelijoiden ja arvioijien käytössä, Marie Lundmark korostaa.

Verkkokoulutuksia pysyvästi

Marie Lundmark toteaa digitaalisen koulutuksen ottavan vahvan otteen taitoluistelun koulutuksessa. Koulutuksia varten on luotu oma E Learning -alusta tukemaan uutta tapaa kouluttaa.

– Tämä on todella onnistunut hanke laajentaa taitoluistelun tuntemusta. Näin jokainen voi opiskella itse ajasta ja paikasta riippumatta.

Valmentajille on tulossa kansainvälinen koulutusohjelma. Luvassa on koulutusosio erityisesti 5–12-vuotiaiden lasten valmennukseen.

Digitaaliset seminaarit valmentajille ja tuomareille vähentävät tarvetta matkustaa opin perässä.

Digitaaliset seminaarit valmentajille ja tuomareille vähentävät tarvetta matkustaa opin perässä. Verkon kautta on mahdollista myös testata panelistien tiedot lajivaatimusten muuttuessa.

Ja kun korona tänä keväänä sulki luistelijat koteihinsa, saatiin ISU:n sivuille nopeasti valmentajien toteuttamaa verkko-ohjausta oheisharjoituksiin.

Kausi sumuverhon takana

Koronan varjot ulottuvat yhä alkavaan kilpailukauteen, vaikka luistelijat ovat saaneet jo jäätuntumaa. Kansainvälisen luisteluliiton hallitus onkin aikaikkunana mahdollisille peruutuksille.

ISU ilmoitti heinäkuun lopulla, että Junioreiden GP-sarja on peruutettu kauden 2020-2021 osalta. Senioreiden GP sarja on tällä hetkellä vielä aikataulun mukainen, mutta kilpailut voidaan peruuttaa 12 viikkoa ennen kilpailuja. Niin taitoluistelun- kuin muodostelman Challenger-sarjan osalta tilannetta seurataan aktiivisesti.

– Koska muodostelmaluistelun Challenger-sarja käynnistyy vasta joulukuussa, kuvittelin, ettei se ole enää koronavaaran alainen. Emme kuitenkaan voi ennakoida, kuinka kauan pandemia oikein kestää.

ISU on perustanut työryhmän, joka seuraa pandemian liikkeitä.

Kilpailut Euroopassa toteutunevat kevätpuolella, mutta joulukuinen Hongkongin Asien Cup on Marie Lundmarkin mukaan suurin arvoitus. Pandemian ohella kilpailua varjostavat kaupungin itsenäiseen tulevaisuuteen liittyvät levottomuudet, jotka ovat jälleen puhjenneet.

ISU on perustanut työryhmän, joka seuraa pandemian liikkeitä. Se seuraa, onko kilpailujen järjestäminen mahdollista ja hakee kilpailujen peruunnuttua mahdollisia vaihtoehtoisia järjestäjiä. Se valvoo, että kisajärjestelyissä noudatetaan pandemian vaatimia rajoituksia. Se voi ratkaista, että kilpailut järjestetään tyhjin katsomoin.

Työryhmän tehtävänä on myös seurata, miten arvokilpailujen peruuntumiset vaikuttavat maailmantilastoihin ja miten niitä on mahdollista erikoisoloissa tasapainottaa.

Kisakaupungit vaihtuvat

Taitoluistelun Montrealin MM-kilpailujen ja muodostelmaluistelun Lake Placidin MM-kilpailujen peruuntuminen oli tyrmäysisku luistelijoille ja järjestäjille. Luistelijoilta karkasi saavutettu unelma, ja maat menettivät kilpailunsa.

Järjestysvastuun siirtyminen vuodella olisi vaatinut, että vuoden 2021 MM-järjestäjät olisivat olleet valmiita siirtämään omia kilpailujaan. Näin ei käynyt, vaan esimerkiksi Ruotsi toivotti heti taitoluisteluperheen tervetulleeksi Tukholman MM-kilpailuihin. Muodostelma puolestaan kilpailee ensi keväänä jälleen Zagrebissa.

 – Tilaisuutensa menettäneet maat joutuvat anomaan kisoja uudelleen tulevina vuosina, sillä 2022 keväänkin kilpailut on jo varattu. Montreal olisi ehkä voitu siirtää myöhempään, mutta kilpailuille ei yksinkertaisesti löytynyt tilaa, koska GP-sarja on jo alkamassa. Tämä oli minulle pettymys, Marie Lundmark toteaa.

Katseet aikaan koronan jälkeen

Mutta elämää pandemian jälkeenkin rakennetaan koko ajan. ISU:n kehityskomitea (ISU Development Commission), jota johtaa Suomen Susanna Rahkamo, raportoi hallitukselle projekteista ja niiden etenemisestä.

– Lajien kehittämiseen on varattu iso budjetti.

Hallitus saa kehityskomitealta tiedot projekteista, joihin maat ovat hakeneet rahaa. Viime aikoina on voitu myöntää myös muodostelmalle varoja erilaisiin projekteihin.

– Olemme saaneet mukaan uusia maita, esimerkiksi Hollannin ja Puolan, jotka ovat tulleet vahvasti mukaan muodostelmaan.

Virityksiä lajin nostamisesta on myös Aasiassa. Esimerkiksi Kiinassa on ollut suomalaisia valmentajia ohjaamassa luistelijoita. Nyt oli Marie Lundmarkin mukaan tarkoitus kouluttaa heille valmentajia, mutta korona pisti pelin poikki.

– Kanadan Cathy Daltonin piti kouluttaa valmentajia Kiinassa, mutta nyt kaikki on pysähdyksissä, hän pahoittelee.

Vaikuttajaa harmittaa myös ISU-kongressin siirtyminen, sillä sen asialistalla oli kaivattuja uudistuksia. Yksi niistä on esitys taitoluistelun karsintakilpailujen järjestämisestä MM-kilpailuihin.

Luistelulla on yhä enemmän kilpailevia maita, mutta uusimmilla on vaikeuksia rahoittaa luistelijoidensa kehitystä. Kun luistelijat eivät yllä MM-kilpailuihin, pysyvät rahahanatkin kiinni.

– Monet muut uudistukset odottavat ensi vuoden ISU-kongressia. On positiivista, että ISU hakee koko ajan uutta dynaamista toimintaa ja tätä myös tarvitaan taitoluistelutyössä, Marie Lundmark toteaa.

Lue myös
Henkilöt

ISU:n yksin- ja pariluistelun teknisessä komiteassa vaikuttava Leena Laaksonen:

”Taitoluistelu tarvitsee tekniikan ja taiteellisuuden tasapainoon”

13 kesäkuun, 2020

Henkilöt

Urheilijakomission Ida Hellström laati lajikyselyn:

Challenger-sarjalle kiitosta maailman muodostelmalta

2 kesäkuun, 2020