Henkilöt

"Olen saanut liiton ryhmistä pääomaa luistelijana"

Darja Trubitson ja Matias Heinonen mukaan taitoluistelun maajoukkueeseen

15 elokuun, 2023 Kaisa Viitanen STLL

Suomen yksinluistelun maajoukkue sai tälle kaudelle lisää nuorta voimaa. Luvialta kotoisin oleva 13-vuotias Darja Trubitson ja tuusulalainen 15-vuotias Matias Heinonen täydentävät kaikkiaan 17 luistelijan edustustiimiä.

Suomen Taitoluisteluliitolla on yksinluistelijoille kolmiportainen liittojohtoinen valmennusjärjestelmä. Nuorten projektiryhmä on tarkoitettu alle 12-vuotiaille lahjakkaille luistelijoille, nuorten maajoukkueeseen valitaan puolestaan alle 15-vuotiaita. Maajoukkueeseen voi ovi avautua jo 13-vuotiaana – kuten ensi kuussa 14 vuotta täyttävälle Darjalle kävi – jos luistelija täyttää tarkoin määritellyt piste- ja elementtivaatimukset. Valinnat kaikkiin valmennusryhmiin tehdään vuosittain yhdeksi kilpailukaudeksi kerrallaan.

Rauman Taitoluistelijoita edustava Darja Trubitson ja Keravan Luistinseuran kasvatti Matias Heinonen ovat molemmat kuuluneet valmennusrinkiin projektiryhmästä asti.

– Liiton ryhmät ovat merkinneet minulle paljon. Olen saanut niistä esimerkiksi paljon uudenlaisia harjoitteita treenaamiseeni ja yleensäkin pääomaa luistelijana, Darja sanoo.

”Kolmoisaxel alkaa olla viimeistelyä vaille valmis.”

Samaa positiivista sykettä kaksikko odottaa myös maajoukkuekaudeltaan.

– Meillä oli juuri seurani kevätnäytös, kun isäni kertoi, että olen päässyt maajoukkueeseen. Olihan se iso juttu, oma motivaationi kehittyä luistelijana vain nousi siinä hetkessä, Matias muistelee nauraen.

Antoisa mutta työteliäs kausi takana

Sekä Darjalle että Matiakselle viime kausi oli merkittävä kehittymisen jakso. Viime kaudella vielä kansainvälisessä noviisisarjassa kilpaillut Darja nostaa kauden parhaaksi anniksi sen, että hän huomasi niin yksittäisten elementtien kuin kokonaisten ohjelmiensa puhtauden paranevan. Matias puolestaan kirjaa viime kauden antiin muun muassa sen, että hän pystyi pitämään kilpailusta toiseen tasaisen suoritusvarmuuden, vielä niin, että parhaat suoritukset painottuivat loppukauteen.

Darjalle jäi kaudesta palkintokaappiin muistoksi muun muassa PM-kilpailujen noviisityttöjen kulta, Matias puolestaan juhli ennätystulostaan ja samalla kolmatta sijaa kansainvälisen Tallink Hotels Cupin juniorisarjassa.

Viime kausi oli molemmille paitsi antoisa myös työteliäs. Niin Keravalla kuin Raumalla uurastettiin niin yksittäisten kolmoishyppyjen kuin kahden kolmoishypyn yhdistelmien hionnassa. Myös kesä on osin kulunut samoissa harjoituksissa.

– Olen harjoitellut useita kolmoishyppyjen yhdistelmiä. Lisäksi olen panostanut piruetteihin, eläytymiseen ja musiikkiin luisteluun, Darja kertoo.

Matias puolestaan on panostanut lisäksi kolmen kierroksen ylittämiseen.

– Kolmoisaxel alkaa olla viimeistelyä vaille valmis. Ehkä yritän sitä jo tällä kaudella esimerkiksi jossakin pikkukisassa.

16 vuotta syyskuun alussa täyttävä Matias on kesän mittaan tehostetusti lisännyt lihasharjoittelua.

– Tarvitsen luistelijana selkeästi lisää voimaa etenkin jalkoihin. Lisäksi haluan oppia myös psyykkisestä harjoittelusta. En ole varsinainen kisajännittäjä, mutta jos kisaharkassa tai suorituksessa tapahtuu jotain huonoa, haluan oppia ohittamaan sen.

Darja Trubitson ja Matias Heinonen osallistuivat viime viikonloppuna Espoossa Taitoluisteluliiton maajoukkueen ja nuorten maajoukkueen luistelijoiden niin kutsuttuun Kesäkisaan, joka toimi samalla ohjelmien katselmuksena. Molemmille jäi kauden aloituksesta hieman hampaankoloon, mutta heidän seuraava kotimaan kilpailunsa on jo syyskuussa Tampereella. Kauden päätavoitteet ovat SM- ja PM-kilpailuissa, ja kumpikin pyrkii lisäksi mahdollisimman moniin kansainvälisiin kilpailuihin ympäri Euroopan.

– Suomessa juniorinaisten taso on hyvä, mutta maailmalla on aivan valtavasti todella kovia minun ikäisiäni. Esimerkiksi pelkästään Virossa on kasvamassa paljon todella taitavia luistelijoita, toteaa Darja, joka seuraa eteläisen naapurimaan taitoluistelua tarkoin sukulaissuhteidenkin takia.

Lue lisää Taitoluisteluliiton valmennusryhmistä ja niiden kriteereistä.

Lue myös
Kiss & Cry

Maajoukkue­­­luistelijat saivat palautteen arvioijilta

Kesäkisa tarjoaa urheilijoille hyvän tilanne­­­katsauksen alkavaan kauteen

17 elokuun, 2023