Kiss & Cry

Maajoukkue­­­luistelijat saivat palautteen arvioijilta

Kesäkisa tarjoaa urheilijoille hyvän tilanne­­­katsauksen alkavaan kauteen

17 elokuun, 2023 Emmi Koskiniemi Nina Kellokoski

Viime viikonloppuna 12.–13.8. Espoon Ilmatar Areenalla järjestettiin maajoukkueen Kesäkisa. Ensimmäisen kerran vuosi sitten järjestetty kauden aloituskilpailu tunnettiin aikaisemmin maajoukkueen ohjelmakatsastuksena. Tapahtuma vaihdettiin viime vuonna kilpailun muotoon, jotta maajoukkueluistelijat saavat virallisemman kauden aloitustapahtuman.

­– Kesäkisa järjestettiin nyt toista vuotta, mutta sitä ennen on vuosia järjestetty ohjelmakatsastus-tilaisuus, joka on vähän samantapainen, mutta ilman tuomaristoa ja pisteitä, Suomen Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen kertoo.

”Suoritusten jälkeen urheilijoilla ja valmentajilla on mahdollisuus henkilökohtaiseen palautteeseen teknisiltä ja tuomaristolta.”

Kesäkisan perusteella tehdään valinnat junioreiden GP-sarjan osakilpailuihin sekä nimetään avoimena olevat suomalaisosallistujat Grand Prix Espoo -kilpailuun. Kesäkisa tarjoaa kuitenkin myös sekä urheilijoille että valmentajille hyvän tilannekatsauksen alkavaan kauteen.

– Haluaisin ajatella, että urheilijat hyötyvät tästä, koska suoritusten jälkeen urheilijoilla ja valmentajilla on mahdollisuus henkilökohtaiseen palautteeseen teknisiltä ja tuomaristolta. Eli he saavat ohjelmista palautteen ja pystyvät tekemään vielä muutoksia mahdollisesti ennen kuin kilpailukausi alkaa, Satu sanoo.

Kausi ei kaikilla maajoukkueluistelijoilla päässyt vielä täyteen vauhtiinsa, sillä jäällä nähtiin myös kilpailun ulkopuolella luisteleva ryhmä.

– Urheilijoille, jotka eivät ole vielä valmiita tekemään täysiä ohjelmia kaikilla elementeillä tarjotaan mahdollisuus tehdä helpotetut suoritukset, joista he saavat palautteen ja pääsevät osallistumaan näin tapahtumaan joka tapauksessa, valmennuspäällikkö kuvaa.

Tavoitteita kohti

Oona Ounasvuori lähtee uuteen kauteen luottavaisin tunnelmin. Viime kaudella loukkaantumisista kärsinyt urheilija on asettanut tavoitteet korkealle.

­– Pystyin treenaamaan koko kesän hyvin. Olen kuitenkin ollut pitkään leirillä putkeen, mikä alkoi jo tuntumaan. Ohjelmat eivät sujuneet vielä ihan täydellisesti, mutta ne ovat jo todella hyvässä kunnossa, Oona kertoo.

Lyhytohjelmansa Oona luistelee Miley Cyruksen versioon Metallican kappaleesta Nothing Else Matters.

­– Musiikki-idea oli mielessäni jo vuosi sitten. Kun siis aloimme tällä kaudella miettiä uutta ohjelmaa, se tuli minulle heti mieleen, Oona taustoittaa musiikkivalintaansa.

Idea Turandot-oopperan Violin Fantasyyn ja Nessun Dormaan luisteltuun vapaaohjelmaan tuli myös luistelijalta itseltään.  

­– Tykkään todella paljon ohjelmistani, sillä niissä on hyvin eri tunnelma, Oona kertoo.

Nella Pelkonen aloittaa uuden kauden odottavissa tunnelmissa.

­– Olen kyllä todella hyvillä fiiliksillä enkä ole ottanut mitään paineita, mutta tietysti tulin tänne näyttämään millaisia kesän treenit ovat olleet, kesäkisassa naisten kilpailun voittanut tamperelainen kuvailee.

Viime kaudella myös Pohjoismaiden mestariksi luistellut urheilija on asettanut jo kovia tavoitteita tulevalle kaudelle.

– On aika isot odotukset. Viime kaudella lähti jo menemään vähän nousujohteiseen suuntaan, niin tavoitteena olisi pitää sama suunta.

Hiljattain Tapparaan siirtynyt luistelija jatkaa viime kaudelta tutuilla ohjelmilla.

­– Pidän lyhytohjelmastani todella paljon ja pääsen sen tunteeseen kivasti mukaan. Kesken viime kauden tehty vapaaohjelma on myös tunteellinen ja sellainen mihin pääsee kunnolla eläytymään, Nella sanoo.

Suomen Taitoluisteluliitto nimesi Suomen naisedustajat Grand Prix Espoo -kilpailuun

Suomen Taitoluisteluliitto on nimennyt 17.–19.11.2023 Espoo Metro Areenalla järjestettävään Grand Prix -sarjan osakilpailuun loput suomalaisedustajat Kesäkisan jälkeen. Naisten yksinluistelua edustavat vuoden 2023 Euroopan-mestaruuskilpailujen seitsemäs Janna Jyrkinen sekä Grand Prix -sarjassa debytoivat Oona Ounasvuori ja Nella Pelkonen.

Suomella on järjestäjämaana edustuspaikkoja miesten sarjaan. Jo aiemmin valitun Makar Suntsevin lisäksi ei miesten kilpailuun saatu toista suomalaisedustajaa, sillä pitkäaikainen maajoukkueluistelijamme Valtter Virtanen on siirtynyt pariluisteluun. Muut kotimaan seniorisarjassa luistelevat miesluistelijat kilpailevat vielä junioreiden GP-sarjassa, eivätkä näin ollen voi edustaa aikuisten GP-sarjassa.

Aiemmin kutsun Grand Prix -sarjan Espoon osakilpailuun ovat myös saaneet jäätanssiparimme Juulia Turkkila-Matthias Versluis ja Yuka Orihara-Juho Pirinen sekä viime kaudella kotimaassa kilpailleet pariluistelijat Milania Väänänen ja Filippo Clerici.

*Tiedot Grand Prix -sarjan osakilpailuun nimetyt suomalaiset lisätty klo 15.55.

Lue myös
Henkilöt

"Olen saanut liiton ryhmistä pääomaa luistelijana"

Darja Trubitson ja Matias Heinonen mukaan taitoluistelun maajoukkueeseen

15 elokuun, 2023