Tapahtumat

Vihdoin aika mitalijuhlille

Team Fintastic juhli MM-kultaansa elokuussa

23 elokuun, 2020 Mila Kajas Ville Levijärvi

Team Fintastic juhli maaliskuisia MM-kultamitaleitaan vasta elokuussa. Mitalit loistivat silti yhä kirkkaina.

Kun muu maailma jännitti maaliskuussa koronaepidemian paisumista, universumin muodostelmaluistelufanien katseet olivat Nottinghamissa. Peruuntuuko? Eikö peruunnu? Nämä ajatukset kävivät joka päivä kisaviikon ajan suomalaisedustajien Team Fintasticin ja Team Mystiquen mielissä. Yhdysvallat lähettivät joukkueensa kotiin ennen kilpailun alkua. Kisapaikalle jääneet urheilijat joutuivat puolestaan käymään läpi ennennäkemättömät turvatoimet viruksen leviämisen hillitsemiseksi. Koto-Suomesta kantautui lisäksi uutisia yo-kirjoituksista; ne aikaistuisivat viikolla, joka aiheutti osaltaan kuhinaa luistelijoiden keskuudessa.

Kylmähermoisia kilpailijoita

Lähtökohdat kilpailemiselle eivät olleet missään nimessä täysin optimaaliset, mutta eivät ne olleet sitä kenellekään. Liekö kuitenkin suomalainen sisu, ylivertainen osaaminen, rohkeus, päättäväisyys, intohimo, tahto vai kaikki ne yhdessä, jotka siivittivät Team Fintasticin kultamitalin arvoiseen suoritukseen? Lähes maaginen vapaaohjelma nosti suomalaiset lyhytohjelman kolmannelta sijalta voittoon, vain 0,71 pisteen kaulalla toiseksi tulleeseen Venäjän Junost Junior -joukkueeseen. Menestystä täydensi Team Mystiquen hieno kakkossija vapaaohjemassa, joskin niukka piste-ero jätti suomalaiset neljänneksi.

Joukkueen valmentaja Milja Sarkkinen myönsi, että pelko kilpailun peruuntumisesta varjosti koko kilpailuviikkoa vapaaohjelma-aamuun saakka.

– Kun luistelijat astuivat jäälle, pystyivät he sulkemaan kaiken ylimääräisen pois mielestään. Se oli valtava voima, joka auttoi meidät maailmanmestaruuteen, Sarkkinen kiteyttää kuukausia kilpailun jälkeen.

Mitalijuhlissa oli iloinen tunnelma

Korona eskaloitui heti kilpailun jälkeen ja kokoontumisrajoitukset tulivat voimaan, joten Team Fintasticin MM-kultamitalia päästiin juhlimaan vasta elokuun 22. päivänä Vantaalla. Osa joukkueen jäsenistä on vaihtunut ja joukkue treenaa jo uutta kautta, mutta kultamitalijengi saatiin kuitenkin vielä kerran kasaan.

Paikalle oli kutsuttu luistelijoiden läheisiä pukukoodilla rento, kullankimalteinen. Kakkukahvien lomassa palattiin vielä maaliskuisiin voittotunnelmiin seuran torvisoittokunnan Vuvuzuelojen säestäessä ja kannustuslippujen liehuessa. Näyttelijä Jonna Järnefelt, joka on sparrannut joukkueen esittämistä kauden aikana, lauloi juhlassa lyhytohjelman kappaleen Sound of Silence. Team Fintasticin kapteeni Emma Kaskinen puolestaan nauratti juhlaväkeä näyttämällä videolta hieman arkisempaa todellisuutta ajalta, jolloin tekeminen ei ollut vielä kultamitalitasoa.

Ylistävien puheiden ja kiitosten lomassa maailmanmestareita muistettiin monella tavalla. Suomen Taitoluisteluliitto lahjoitti joukkueelle stipendin ja Helsingin Taitoluisteluklubi puolestaan uniikit rannekorut, jotka muistuttavat omistajiaan unohtumattomasta hetkestä. Koruun on kaiverrettu teksti unforgettable.

Team Fintastic -joukkueen mitalikahvit Kuva Ville Levijärvi
Vaikka mitalijuhlaa jouduttiin odottamaan, maistui kakku makealle myös elokuussa.

Herää kysymys, jääkö Team Fintasticin maailmanmestaruus tänä vuonna maamme ainokaiseksi. Monien lajien arvokilpailut, joskin myös pienemmät urheilutapahtumat, ovat kokeneet tänä vuonna kurjan kohtalon. Maailmanmestaruus voi olla jatkossa yhä harvempien herkkua.

Suomen Taitoluisteluliiton tervehdys joukkueelle

Olette joukkueena osoitus taidosta, tahdosta, lahjakkuudesta, periksiantamattomuudesta, rohkeudesta ja intohimosta. Juuri niistä aineksista, joista mestarit on tehty.

Erityisen vaikuttuneita olemme siitä kuuluisasta suomalaisesta sisusta, jota ammensitte itsestänne paitsi koko kauden ajan eritoten h-hetkellä. Sillä jo pelkkä MM-kilpailuun osallistuminen on urheilijalle huima kokemus ja ehkä yksi jännittävimmistä hetkistä, jonka hän elämänsä aikana kokee.

Koronan ravisuttaessa mieliämme ja maailmaa te osoititte kuitenkin, että kaikella on aikansa ja paikkansa: on aika huolille ja murheille, mutta on aika myös ainutlaatuisille hetkille, jolloin itsestään pitää ottaa kaikki irti, unohtaa muu, tarrata kaveria olkapäästä, antaa terän kuljettaa ja nauttia. Te osasitte tehdä sen!

Nottinghamissa saavuttamanne maailmanmestaruus on meille Suomen Taitoluisteluliitossa, ja myös koko luistelevan taitoluisteluperheen keskuudessa, suuri ylpeyden aihe.

Nauttikaa siis vielä kerran sen hetken muistamisesta.

Kiitos, että saimme kokea sen kanssanne.

Suomen Taitoluisteluliitto