Tapahtumat

Jännittävä viikonvaihde edessä Joensuussa

Taitoluistelun SM-kilpailuissa jaetaan edustus­paikat EM-kotijäälle

15 joulukuun, 2022 STLL Santtu Jaakkola ja Antti Lehto

Taitoluistelun Suomen mestaruuksista kilpaillaan 16.–18. joulukuuta 2022 Mehtimäen jäähallissa Joensuussa. Kilpailusarjoina ovat yksinluistelu, jäätanssi ja pariluistelu.

Oman lisämausteensa kilpailuun tuovat urheilijavalinnat Euroopan mestaruuskilpailuihin, jotka käydään kotijäällä Espoossa 25.–29. tammikuuta 2023. Tarjolla on yksi edustuspaikka niin jäätanssiin kuin miesten ja naisten sarjoihin. EM-kilpailuihin nimetään kahden kilpailun korkeimman yhteenlasketun summan saavuttanut luistelija tai pari. Suomen Taitoluisteluliitto nimeää edustajat SM-kilpailun jälkeen.

Naisten sarjan hallitseva Suomen mestari Jenni Saarinen ei puolusta Joensuussa mestaruuttaan, sillä tamperelainen lopetti pitkän uransa marraskuun lopussa. Tilastoykkönen ja vahvimmin naisten EM-edustuspaikkaan ja Suomen mestaruuteen on tarrannut kiinni 15-vuotias Janna Jyrkinen. Lappeenrannan Taitoluistelijoita edustava Jyrkinen kilpailee ensimmäistä kauttaan seniorisarjassa, mutta on jo osoittanut vahvoja otteita syksyn kansainvälisillä jäillä.

Kotimaisessa tilastossa toisella sijalla ennen viikonloppua on viime vuoden SM-hopeamitalisti Linnea Ceder. Ceder ei osallistu kuitenkaan kilpailuun; hän kertoi kärsivänsä jo syksyllä alkaneesta ylikuormitustilasta, jota hoidetaan nyt levolla. Viime vuoden SM-pronssimitalisti Emmi Peltonen ei niin ikään osallistu SM-jäille, sillä sairausjakso on estänyt täysipainoisen toipumisen ja valmistautumisen kilpailuun. Peltonen jatkaa kilpailemista ensi vuoden puolella. Espoon Oona Ounasvuori lähtee SM-viikonloppuun tilastokolmosena.

Jo seitsemättä Suomen mestaruuttaan tavoitteleva Valtter Virtanen on parannellut syksyn kuluessa jo pariin kertaan omaa piste-ennätystään. Lukemat 204,02 pitävät Peurunka Skating Academy Laukaata edustavan lääkärin kotimaisena kärkimiehenä ennen Kotkan Taitoluistelijoiden Makar Suntsevia. Virtanen on myös tiukimmin kiinni EM-edustuksessa.

Jäätanssissa Suomen mestaruutta puolustavat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis matkustavat Joensuuhun ennakkosuosikkeina. Suomen toinen vahva jäätanssipari Yuka Orihara ja Juho Pirinen lähtevät haastamaan seuratovereitaan. Molemmat parit edustavat Helsingin Luistelijoita.

Pariluistelussa SM-jäillä nähdään vasta ensimmäistä kauttaan yhdessä luistelevat Milania Väänänen ja Filippo Clerisi. Väänänen edusti tammikuussa 2022 EM-kilpailussa Mikhail Akulovin kanssa ja myös italialaisella Clerisillä oli viime kaudella toinen pari. Molemmat ovat Kansainvälisen luisteluliiton kilpailukaranteenissa toukokuuhun 2023 asti, joten EM-kotijäillä ei paria vielä nähdä.

Joensuussa SM-mitaleista kilpaillaan myös yksinluistelun ja jäätanssin juniorisarjoissa. 

Taitoluistelun SM-kilpailujen aikataulu ja tulokset.

Taitoluistelun SM-kilpailujen alustava aikataulu

Perjantai 16.12.2022

18.00 – 21.45
Juniorit, miehet  lyhytohjelma
Juniorit, naiset  lyhytohjelma

Lauantai 17.12.2022

11.45 – 12.15
Avajaiset, kilpahalli

12.30 – 21.10
Juniorit, jäätanssi  rytmitanssi
Seniorit, jäätanssi  rytmitanssi
Seniorit, pariluistelu  lyhytohjelma
Seniorit, miehet  lyhytohjelma
Seniorit, naiset lyhytohjelma
Juniorit, miehet  vapaaohjelma
Juniorit, naiset  vapaaohjelma

21.30
Palkintojenjako: juniorit

Sunnuntai 18.12.2022

11.35 – 16.00
Juniorit, jäätanssi  vapaatanssi
Seniorit, jäätanssi  vapaatanssi
Seniorit, pariluistelu  vapaaohjelma
Seniorit, miehet  vapaaohjelma
Seniorit, naiset  vapaaohjelma

16.15
Palkintojenjako: jäätanssi, pariluistelu ja seniorit

Lue myös