Henkilöt

18 vuotta kestänyt ura päätöksen Grand Prix Espoossa

Jenni Saarinen jättää jäähyväiset kilpajäille

26 marraskuun, 2022 Mila Kajas-Virtanen Janne Koistinen, Antti Lehto, Sari Niskanen ja Lehtikuva

Taitoluistelija Jenni Saarinen, 23, lopettaa aktiiviuransa. Espoossa juuri meneillään oleva Grand Prix -kilpailu jäi näin ollen tamperelaisen 18 vuotta kestäneen taitoluistelu-uran viimeiseksi. Saarinen kertoo kypsytelleensä ajatusta jo jonkin aikaa, mutta lopullisen päätöksen hän teki vain muutama päivä ennen kilpailun alkua. Halu jättää jäähyväiset kotiyleisön edessä sai hänet kuitenkin osallistumaan GP-kilpailuun.

”Minulle tuli tunne, että nyt on oikea hetki päättää ura.”

– Saavutettuani urheilijana omat haaveeni, kuten edustamisen olympialaisissa, en tuntenut enää samaa paloa ja motivaatiota arkitekemiseen. Minulle tuli tunne, että nyt on oikea hetki päättää ura. Rakkaus itse lajiin ei ole sammunut, mutta vaakakupissa alkoivat painaa muutkin asiat elämässä, Saarinen kertoi.

LKS 20220215 ||| Jenni Saarinen of Finland during Women's Single Skating Short Program of Ice Skating at the Beijing Winter Olympic Games in the Capital Indoor Stadium in Beijing on February 15, 2022.
Jenni Saarinen selvitti tiensä vapaaohjelmakilpailuun Pekingin olympialaisissa.

Vaikka kilpaileminen jää nyt historiaan, löytyvät Saarisen tulevaisuuden haaveet edelleen liikunnan parista. Vierumäellä suoritettava liikunnanohjauksen perustutkinto ja nuorempien luistelijoiden valmennustyö kotiseurassa pitävät kiireisinä.

– Lapset ovat mukavia ja valmentaminen on antoisaa. Olen tehnyt myös ohjelmakoreografioita. Koreografin työ voisi kiinnostaa minua enemmänkin, Saarinen pohti.

Pitkäaikainen haave täyttyi

Jenni Saarinen, joka on hallitseva taitoluistelun Suomen mestari ja vuoden 2019 Pohjoismaiden mestari, saavutti viime keväänä pitkäaikaisen haaveensa edustaa Suomea olympialaisissa.

Grand Prix Espoo -kilpailu jäi näin ollen Jenni Saarisen 18 vuotta kestäneen taitoluistelu-uran viimeiseksi.
Grand Prix Espoo -kilpailu jäi näin ollen Jenni Saarisen 18 vuotta kestäneen taitoluistelu-uran viimeiseksi.

Pekingin kovatasoisessa kilpailussa hän selvitti tiensä finaaliin. Aikuisten MM-tasolla hän puolestaan edusti kahdesti: vuonna 2021 hän oli finaalin 24:s ja vuonna 2022 täpärästi ensimmäinen luistelija, joka jäi finaalin ulkopuolelle. Vuoden 2018 EM-kilpailussa hän sijoittui 18:nneksi.

”Saavutettuani urheilijana omat haaveeni en tuntenut enää samaa paloa ja motivaatiota arkitekemiseen.”

Kansainvälistä menestystä Saarinen saavutti muun muassa Challenger-sarjan Nebelhorn Trophy -kilpailuissa vuonna 2020, jossa hän sijoittui kolmanneksi. Henkilökohtainen iso onnistuminen osui puolestaan vuoden 2019 Finlandia Trophyyn, jossa Saarinen ihastutti kotiyleisöä sijoittumalla neljänneksi. Kyseisessä kilpailussa hän luisteli myös oman voimassa olevan ennätyksensä 181,20. Varsinkin onnistunut vapaaohjelma muistetaan luistelupiireissä edelleen. Pitkän uransa aikana lahjakas luistelija ehti osallistua kolmesti juniorisarjan MM-kilpailuihin, joissa paras sijoitus oli 13:s (2014 ja 2015). Olympiaunelman herättelijänä toimi myös Euroopan nuorten talvikisat (European Youth Olympics -kilpailu) vuonna 2015, jossa nuori suomalainen sijoittui neljänneksi.


Eleganttina tulkitsijana tunnettu Saarinen edusti Tampereen Kooveeta, jossa hänen valmennuksestaan vastasi Minna Järvinen. Tärkeä tuki löytyi myös Saksan Oberstdorfista, missä tamperelainen valmentautui valtaosan viime vuosista valmentajakuuluisuus Michael Huthin luona. Kiitosten lista on pitkä.

Jenni Saarinen iloitsee hyvin menneestä suorituksesta Finlandia Trophy Espoossa vuonna 2019, jolloin hän sijoittui neljänneksi.
Jenni Saarinen iloitsee hyvin menneestä suorituksesta valmentajansa Minna Järvisen kanssa Finlandia Trophy Espoossa vuonna 2019, jolloin hän sijoittui kilpailussa neljänneksi.

– Haluan kiittää ystäviäni ja etenkin vanhempiani, jotka ovat kulkenut jokaisen hetken kanssani luistelun parissa. Urani ei olisi ollut mahdollinen ilman heidän tukeaan. Haluan kiittää pitkäaikaista fysiikkavalmentajaani Jarkko Näppilää sekä minua auttanutta SSL Finlandin porukkaa. Erittäin kiitollinen olen henkilökohtaiselle valmentajalleni Minna Järviselle, jonka kanssa on kuljettu pitkä ja hieno matka, vaikka ei aina kovin helppo sellainen, ja myös Michael Huthille. Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, iso kiitos koko tukitiimille sekä faneille, joilta olen saanut hurjasti tukea ja energiaa, Saarinen summasi.

Kiitos Jenni! ❤️