Tapahtumat

Pohjoismaiden mestaruudet ratkottiin Islannissa

Nella Pelkonen Pohjoismaiden mestariksi

5 helmikuun, 2023 JA KUVAT STLL

Taitoluistelun Pohjoismaiset mestaruuskilpailut Reykjavikissa olivat suomalaisjuhlaa. Tarjolla oli kaikkiaan 18 mitalia, joista suomalaiset haalivat yksitoista.

Nella Pelkonen kiilasi loistokkaalla vapaaohjelmalla taitoluistelun PM-kisojen voittoon ennätyspistein 176,81. Suomen naiset napsivat Islannissa kaikki PM-mitalit.

17-vuotias tamperelainen lähti Reykjavikissa käydyissä PM-kisoissa vapaaohjelmaan lyhytohjelman kolmantena. Hänen edellään olivat vastikään EM-jäällä loistanut maajoukkuekaveri Janna Jyrkinen sekä Ruotsin kokenut Josefin Taljegård. Vapaaohjelmajäällä Pelkonen oli kuitenkin pitelemätön, lähes 120 pistettä kerryttänyt ohjelma vei hänet kirkkaasti voittoon.

Nella Pelkonen luisteli teknisesti varman ohjelman, jonka ainoiksi kauneusvirheiksi jäivät kahden kolmoishypyn yhdistelmän puuttuminen sekä tuomaristolta tulleet huomautukset lutzin epäselvästä lähtökaaresta. Myös ilmaisullisesti Pelkonen oli omaa luokkaansa.

­– En edes itse osannut odottaa tällaista, olen tosi ylpeä tästä, hehkutti tuore Pohjoismaiden mestari.

Pelkonen aloitti kilpailukautensa jo elokuussa junioreiden GP-sarjassa, joten kausi on ollut pitkä ja raskas. SM-kilpailuissa joulukuussa hän oli toinen.

– Minulla ei vielä ole tiedossa, koska on seuraava kilpailuni vai jääkö kauteni tähän kilpailuun, kroppa antaa vähän merkkejä siitä.

Janna Jyrkinen kertoi Reykjavikiin valmistautumisen olleen rankkaa, koska EM-kisat veivät häneltä paljon voimia. Jyrkinen voitti lyhytohjelman ja otti pistein 167,90 kokonaiskilpailussa hopeaa. Pronssipallille kipusi tasaisen kilpailun tehnyt Olivia Lisko, 166,16. Josefin Taljegård putosi neljänneksi, 165,98.

Suomen muut naisedustajat olivat Minja Peltonen ja Ksenija Agafonova.

Makar Suntsev pronssille

Miehissä Makar Suntsev nousi onnistuneella vapaaohjelmallaan PM-pronssille pistein 181,58, mikä on hyvin lähellä hänen kauden ennätystään kansainvälisillä jäillä. 

Suntsevin mukaan suorituksesta jäi hyvä mieli, vaikka mukaan mahtui myös pienesti kirveltäviä huolimattomuuksia.

– Viiden ensimmäisen elementin blokki oli minulta hyvä, sitten tuli ehkä liikaa ajatuksia päähän. Mutta sain kaikki kolme hyppy-yhdistelmää tehtyä. Flipit taas jäivät kaksoisiksi, ja askelsarjani oli tällä kertaa ehkä huonoin elementtini, eritteli seuraavaksi Tallinnan kilpailemaan suuntaava kotkalainen.

Miesten kilpailun kirkkaimmat mitalit menivät Ruotsiin. Andreas Nordeback vei mestaruuden pistein 225,93 ja Gabriel Folkesson oli hopealla, 190,77. Suomen muut edustajat Arttu Juusola ja Jan Ollikainen olivat sijoilla 5 ja 6.

Iida Karhuselle PM-kultaa, Matias Lindfors hopealla

Iida Karhunen luisteli ylivoimaisesti juniorinaisten mestaruuteen PM-kisoissa Islannissa pistein 169,06. Suomalaiset ottivat kilpailun neljä ensimmäistä sijaa. Matias Lindfors kaunisti vuoden takaisen juniorimiesten PM-pronssin hopeaksi.

14-vuotias Iida Karhunen on tehnyt parissa viikossa kovan kisarupeaman. Viikko sitten hän voitti Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla Italiassa, ja lauantai-iltana hän juhli Pohjoismaiden juniorinaisten mestaruutta Reykjavikissa. Vaikka Islannissa paras terä lappeenrantalaisen vapaaohjelmasta puuttui, hän pystyi ottamaan PM-kultaa yli 11 pisteen erolla seuraavaan.

– Olen vähän pettynyt vapaaohjelman luisteluuni, mutta kokonaisuutena kilpailuni oli hyvä. Vähän rankkaa on ollut, en oikein kerennyt olla kotona Italian ja Islannin välissä, sanoi viime talven PM-hopean kultaiseksi kirkastanut yläkoululainen.

Suomen panos juniorinaisissa oli ylivertainen. Hopealle nousi Lotta Artimo pistein 157,57, ja pronssin vei Petra Lahti, 153,93. Neljännen sijan nappasi Rosa Reponen, 144,49. Suomen viides edustaja Anna Bergström oli 10. pistein 118,35.

Junioreiden mitalistit: Matias Lindfors, Petra Lahti, Lotta Artimo ja Iida Karhunen

Iida Karhusen tapaan Italian EYOF:ssa kilpaillut 15-vuotias Matias Lindfors joutui hänkin vapaaohjelmassa taistelemaan väsymystä vastaan, mutta pystyi siinä tekemään kauden parhaan tuloksen ja varmisti sillä juniorimiesten PM-hopean.

– Vähän pettynyt tietysti, ettei ohjelmassa kaikki nappiin mennyt, mutta kuitenkin pitää katsoa isoa kuvaa. Minulla oli just pitkä EYOF-reissu, eikä tämä huono suoritus ollut. Ehkä minulla oli vähän liian suuret odotuksetkin.

Suomen muut edustajat olivat Matias Heinonen ja Jari Krestyannikov. Heinonen sijoittui kuudenneksi pistein 138,13, ja Krestyannikov oli seitsemäs, 134,34.

Noviisien sarjoissa Suomi juhli Reykjavikissa kolmea mitalia. Anton Erkama pokkasi noviisipoikien PM-kultaa tuloksella 117,91. Noviisitytöissä Darja Trubitson luisteli voittoon, 119,27, ja Amanda Eskelin sijoittui pronssille, 99,51. Kaikki kolme kuuluvat Suomen Taitoluisteluliiton nuorten maajoukkueeseen.

Noviisisarjojen mitalistit: Amanda Eskelin, Anton Erkama ja Daria Trubitson

Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen tulokset.