Tapahtumat

"Olin kuusikymppinen kun kilpailin ensi kertaa yksinuistelijana"

Neljä hopeaa Suomeen perinteikkäästä Oberstdorfin aikuis­kilpailusta

22 toukokuun, 2023 Kaisa Viitanen Suomen joukkue

Taitoluistelun kevätkausi päättyi riemukkaasti, kun nelisensataa aikuisluistelijaa täytti viikon verran Saksan Oberstdorfin legendaariset kilpajäät. Myös Suomen edustajilla oli aihetta riemuun, sillä kansainvälisestä aikuisten kilpailusta ropsahti tuliaisiksi neljä hopeaa.

Joka kausi Kansainvälisen luisteluliiton alaisuudessa järjestetään kaksi aikuisluistelijoiden kilpailua. Syksyllä eri maiden aikuisluistelijat kokoontuvat kilpailemaan vaihtelevassa paikassa Pohjois-Amerikassa, ja joka kevään päättää erittäin tunnettu aikuisluistelukilpailu Saksan Obertsdorfissa. Molemmat kilpailut keräävät sadoittain osanottajia.

– Tämä vuoden suosio oli koronan jälkeen jälleen valtava, meitä oli ympäri maailman nelisensataa. Oberstdorf on taitoluistelun suurin vuosittainen kilpailutapahtuma, kuvaa toukokuisia tunnelmia Ilppo Greis, yksi kilpailun suomalaiskonkareista.

”Luistelu on hirvittävän hyvä liikuntaharrastus iäkkäämmälle, koska jää on niin salliva.”

Aikuisluistelussa yksin- ja pariluistelun sekä jäätanssin kilpailijat jakautuvat eri sarjoihin sekä ikäryhmänsä että taitotasonsa mukaisesti. Yksin- ja pariluistelussa kilpailija voi valita kilpailevansa joko vapaaohjelmalla tai esittämiseen ja musiikin tulkintaan keskittyvällä artistic-ohjelmalla. Monet ahkeroivat molemmat ohjelmasuoritukset, osalla on mukana useampi lajikin.

– Me suomalaisetkin olimme käytännössä viisi päivää aamusta iltamyöhään hallilla. Kilpailujen lisäksi Oberstdorfissa on mahdollista ostaa huippuvalmentajilta yksityistunteja, kertoo Ilppo, joka itse kilpaili sekä yksinluistelussa että Sanna Elina Nygrenin kanssa jäätanssissa.

Kilpaileminen palkitsee

Aikuisluistelussa taitoluistelijoiden pitää olla vähintään 28-vuotiaita, muodostelmajoukkueessa voivat kilpailla 25 vuotta täyttäneet. Yläikärajaa ei ole.

– Luistelu on hirvittävän hyvä liikuntaharrastus iäkkäämmälle, koska jää on niin salliva. Minä itsekin aloitin luistelemisen vasta aikuisena. Ensin muodostelmajoukkue Creme de Mentsissä, jossa olen mukana edelleen, ja sitten yksinluistelu- ja jäätanssijäillä. Olin kuusikymppinen, kun kilpailin ensi kertaa yksinuistelijana ja silloinkin Oberstdorfissa, 72-vuotias Helena Väänänen kertoo.

Sekä Ilppo että Helena korostavat Obertsdorfin merkitystä omalle harrastukselleen.

– Kilpaileminen itsessäänkin on palkitsevaa, varsinkin kun huomaa, että ikääntymisestä huolimatta taidot kohoavat. Mutta kaiken ydin minulle Oberstdorfissa on kuitenkin mielettömän ihana kansainvälinen kaveriporukka, valtava verkosto, Ilppo kiteyttää.

– Luistelu on kaikkia varten, ja siihen Oberstdorfissa, niin kilpailutapahtumissa kuin kisaviikon aikana annettavassa valmennuksessa, todella panostetaan. Aikuisten valmentamisesta olisi oppia otettavissa joka maassa, Helena lisää.

Tänä vuonna Oberstdorfin kilpailuviikolle 15.–20. toukokuuta matkasi Suomesta 12 taitoluistelijaa. Heistä Helena Väänänen voitti hopeaa ikäryhmänsä Bronze women -sarjassa ja Raija Linden samoin hopeaa yhtä taitotasoa ylemmässä Silver women -sarjassa. Kolmannen taitoluistelun suomalaismitalin, sekin hopea, saavuttivat pariluistelussa Agnes Lindinger ja Andras Neiser.

Muodostelmaluistelussa Suomen mitaleja lisäsi hopealle yltänyt Helsingfors Skridskoklubbin Team Antique.

Team Antique otti hopeaa Oberstdorfin aikuisluistelukilpailuissa.
Team Antique

Oberstdorfin aikuisluistelukilpailun tulokset.