Tapahtumat

"Nyt onkin ollut isoa juhlaa Oberstdorfissa ja ihmiset todella onnellisia"

Aikuisluistelijat päättivät kautensa kansain­väisessä kilpailussa mitalisateeseen

29 toukokuun, 2022 Kaisa Viitanen Kilpailijoiden kotialbumit

Taitoluistelun kilpailukausi sai upean päätöksen aikuisluistelijoiden kansainvälisessä kilpailussa Saksan Oberstdorfissa. Suomalaiskilpailijoille kisaviikko oli yhtä iloista rohmuamista, he keräsivät eri sarjoista yhteensä kahdeksan palkintosijaa.

Oberstdorfin kilpailuissa ovat edustettuna kaikki taitoluistelulajit: naisten ja miesten yksinluistelu, jäätanssi, pariluistelu ja muodostelmaluistelu. Yksinluistelussa, pareissa ja jäätanssissa kilpailijoilla on mahdollisuus mittauttaa taitojaan sekä teknisesti vaativammassa vapaaohjelmassa että artistic-kilpailuosiossa.

Luistelijoiden pitää olla vähintään 28-vuotiaita, yläikäraja on 78 vuotta. Luistelijat kilpailevat sekä taitotason että iän mukaisissa ryhmissä.

Suomesta on kilpailuihin matkannut säännöllisesti iso joukko aikuisluistelijoita. Yksi konkareista on yksinluistelija Hanna Hykkyrä, joka oli nyt Oberstdorfin jäällä seitsemättä kertaa.

– On aina yhtä ihanaa osallistua jo siksikin, että tapaan luistelukavereita eri puolelta maailmaa. Joka vuosi meillä on loistava Suomi-joukkue: upea henki ja hienoja tyyppejä. Kisaan valmistautuminen tuo myös harjoitteluuni tavoitteellisuutta.

Hanna Hykkyrän upeat suoritukset sytyttivät koko Suomen joukkueen.
Hanna Hykkyrän upeat suoritukset sytyttivät koko Suomen joukkueen.

– On aika kova ponnistus saada ohjelmat kasaan ja niiden elementit toimimaan. Ja joka kerta Oberstdorfissa huomaa, että parannettavaa on jäänyt. Tänä vuonna olen aika tyytyväinen suorituksiini, erityisesti vapaaohjelmaani.

Hanna kilpailee toiseksi korkeammalla taitotasolla, masters-sarjassa. Tänä vuonna hän otti vapaaohjelmastaan hopeaa ja artisticista pronssia.

Suomen muista yksinluistelijoista mitaleille ylsivät Markus Peltonen kahdella pronssillaan, Elina Nygren ja Andras Neiser, kummallekin pronssia. Lisäksi Andras otti pronssia pariluistelun artistic-kilpailussa yhdessä Agnes Lindingerin kanssa.

Muodostelmaluistelussa Suomea edusti HSK:n Team Antique, joka nappasi neljän eurooppalaisjoukkueen kisassa hopeaa. Joukkueessa Oberstdorfin jäätä kokeili muun muassa Ari Virranniemi.

– En ole edes koskaan tätä ennen kisannut. Olen aina seurannut taitoluistelua, mutta olen pohjoisesta kotoisin, eikä siellä ollut mahdollisuuksia harrastaa. Kun muutin Helsinkiin, kävin yksinluistelun tekniikkajäillä, josta sitten pari Team Antiquen luistelijaa tuli minua houkuttelemaan. Kauan saivat aluksi houkutella, mutta nyt olen tyytyväinen.

Ari sanoo nauttineensa täysillä kisaviikosta.

– Ihan mieletön kokemus, en kadu lähtemistäni yhtään! Suomen halleissa on monesti vähemmän yleisöä, täällä sain katsomosta paljon voimaa. Ja koska Team Antique on aiemmin sijoittunut Oberissa kolmanneksi, kisatulos oli meille hyvä.

Team Antique ehti tiiviin kisaviikon aikana haistella muutakin kuin halli-ilmaa ISU:n aikuisluistelun työryhmään kuuluvan Ville Penttisen kanssa.
Team Antique ehti tiiviin kisaviikon aikana haistella muutakin kuin halli-ilmaa ISU:n aikuisluistelun työryhmään kuuluvan Ville Penttisen kanssa.

Kahden vuoden tauko

Myös Kansainvälisessä luisteluliitossa (ISU) riemuittiin. Vuonna 2005 käynnistetty kilpailu kerää osanottajia ympäri maailman. Kahtena viime vuotena kilpailu peruttiin koronapandemian takia.

– Nyt onkin ollut isoa juhlaa Oberstdorfissa ja ihmiset todella onnellisia, raportoi viikon tunnelmia Ville Penttinen, joka toimii ISU:n aikuisluistelun työryhmässä.

– Osanottajia ilmoittautui reilu 300, toki normivuosina osanottajamäärä on ollut viitisensataakin. Ja vaikka kilpailuissa on perinteisestikin kannustettu kaikkia kilpailuja hienosti, tänä vuonna tunnelma hallissa on tuntunut olevan vieläkin lämpimämpi.

Ville Penttinen kertoo, että aikuisluistelun työryhmällä on ollut äärettömän paljon töitä pelkästään kilpailusääntöjen ja -sisältöjen rakentamisessa ja kehittämisessä.

– Ja teemme tarvittavia muutoksia jopa vuosittain yhdessä luistelijoiden kanssa keskustellen.

Suomen yksinluistelujoukkue piti koko kisaviikon huolta siitä, että luulot jäyhästä pohjoisesta kansastamme osoitetaan pötypuheiksi.
Suomen yksinluistelujoukkue piti koko kisaviikon huolta siitä, että luulot jäyhästä pohjoisesta kansastamme osoitetaan pötypuheiksi.

Oberstdorfin tulokset.