Tapahtumat

Kansallisten joukkueiden kilpailukausi käynnistyi Kouvolassa

Minorit purkavat kisajännitystä rutiineilla

21 marraskuun, 2023 ja kuvat Catarina Stewen

Kouvolassa saatiin viikonloppuna nauttia värikkäästä pukuloistosta, energisistä ohjelmista ja mukaansatempaavasta musiikista, kun kansallisten muodostelmaluistelujoukkueiden kisakausi avattiin.

Minorijoukkueiden Shiny Lakers, Ad Aurum ja Sunlights kapteenit kertovat, miten he valmistautuivat kisoihin ja millä tavalla kisajännitystä lievennetään ennen suoritusta. 

Rentoutumisharjoituksia pukukopissa

Shiny Lakers Ylöjärveltä osallistui ensimmäistä kertaa minorien kilpailusarjaan. Viime kaudella he kilpailivat kansallisissa noviiseissa, ja menestymisen myötä päättivät kokeilla uusia haasteita ja siirtyä minorisarjaan.

Joukkueen kapteenit Inka ja Ilona esittelevät Rio-ohjelmansa, joka perustuu samannimiseen elokuvaan ja kertoo sukupuuttoon kuolevista siniaroista ja Blue-nimisen linnun seikkailuista Rio de Janeirossa Brasiliassa. Kisoihin joukkue on valmistautunut treenaamalla ahkerasti neljä kertaa viikossa.

”Saamme myös valmentajaltamme onnentähtitarroja, joita kiinnitämme sydämen kohdalle kisapuvun alle.”

– Me puramme kisajännitystä keskittymisellä ja tekemällä rentoutumisharjoituksia pukukopissa ennen esiintymistä, Inka sanoo.

– Saamme myös valmentajaltamme Brita Sireniltä onnentähtitarroja, joita kiinnitämme sydämen kohdalle kisapuvun alle, Ilona lisää.

Siren iloitsee joukkueen rohkeudesta kisoissa ja ensimmäisestä minorikaudesta. UpLakers-seura valittiin Taitoluisteluliiton vuoden taitoluisteluseuraksi ja valmennustiimi haluaa kehittää harrastusta entistä monipuolisemmaksi.

Shiny Lakers kilpaili ensimmäistä kertaa minorisarjassa ohjelmallaan Rio.
Shiny Lakers kilpaili ensimmäistä kertaa minorisarjassa ohjelmallaan Rio.

Myönteiset ajatukset auttavat

Porvoon Taitoluistelijoiden Ad Aurum joukkueen tämän kauden teema on Toivomuslohikäärme, joka sekin perustuu elokuvaan. Luisteluohjelmassa vekkulimainen henkiolento suo kolme toivetta taianomaisen teepannunsa haltijalleen.

Joukkueen kapteenit Mimosa ja Melissa kertovat, että he ovat joukkueena keskustelleet paljon jännittämisestä ja miten sitä voi hallita.

– Opettelemme miettimään hyviä asioita ja erityisesti sitä, miten kielteiset ajatukset käännetään myönteisiksi, Mimosa sanoo.

– Keskitymme myös paljon hengittämiseen, Melissa jatkaa.

Valmentajat Anna Asikainen ja Tuuli Raaska lisäävät, että luistelijat jakavat toisilleen hyviä rentoutumisvinkkejä, jotka auttavat heitä keskittymään. Ad Aurum harjoittelee neljä kertaa viikossa.

Minorit: Ad Aurumin ohjelman Toivomuslohikäärme-teemaa vahvisti hieno aaltoileva kisakampaus.
Ad Aurumin ohjelman Toivomuslohikäärme-teemaa vahvisti hieno aaltoileva kisakampaus.

Kisapäivän rutiinit rentouttavat

Sunlights-joukkue Helsingin Luistelijoista voitti minorisarjan toisen lohkon vauhdikkaalla ohjelmallaan Night Fairy. Joukkueen kapteenit ovat tällä kaudella Onerva, Amanda ja Olivia.

Onervan mukaan ohjelman tarina kertoo Flory-keijusta, jonka siivet lepakko varastaa. Flory lähtee ystäviensä kanssa hakemaan siipiä takaisin ja onnistuu erilaisten seikkailujen jälkeen onnellisesti palauttamaan omat siipensä.

”Teemme aina kaikki asiat samalla tavalla, mikä helpottaa jännitystä.”

Kisajännitystä lievennetään erilaisilla rutiineilla kisapäivänä.

– Teemme aina kaikki asiat samalla tavalla, mikä helpottaa jännitystä. Lisäksi tsemppaamme muita joukkueessa ja tiedostamme, että kaikki jännittävät eri tavalla, sanoo Amanda.

Olivia jatkaa, että kisoihin on valmistauduttu hiomalla yksilösuorituksia ja muotoja yhtenäisiksi.

Valmentajat Katariina Luotonen ja Sara Vedenoja lisäävät, että jännittämistä ja rentoutumista harjoitellaan myös treeneissä. He vinkkaavat, että vahva eläytyminen ohjelmaan auttaa jännitykseen. Sunlights harjoittelee viisi kertaa viikossa.

Minorit: Sunlights hurmasi yleisön vauhdikkaalla ohjelmallaan Night Fairy.
Sunlights hurmasi yleisön vauhdikkaalla ohjelmallaan Night Fairy.

Minoreissa kaksikymmentä joukkuetta

Taitoluisteluliiton alaisessa minorisarjassa kilpailee tällä kaudella yhteensä kaksikymmentä joukkuetta kahdessa eri lohkossa. Minorit kilpailevat keskenään kolmessa valtakunnallisessa kilpailussa, paikallisissa aluemestaruuskisoissa sekä kutsukilpailuissa.

Kaikki kolme joukkuetta odottavat jo innolla seuraavia kisoja nyt kun kisakausi on avattu ja ensijännityksestä päästy yli.  

Kansallisten sarjojen ensimmäisen valintakilpailun tulokset 18.11.2023.

Kansallisten sarjojen ensimmäisen valintakilpailun tulokset 19.11.2023.