Tapahtumat

Taitoluistelun SM-kilpailut

Jenni Saarinen johtaa naisten kilpailua lyhytohjelman jälkeen, Roman Galay miesten kärjessä

14 joulukuun, 2019 STLL Sari Niskanen ja Jari Marttila

Taitoluistelun SM-kilpailuissa Trio Areenalla Vantaan Tikkurilassa luisteltiin lauantaina lyhytohjelmat ja jäätanssin rytmitanssi. Jäällä nähtiin upeita suorituksia ja henkilökohtaisia ennätyspisteitä.

Seniorinaisten kilpailuissa Jenni Saarinen luisteli lyhytohjelmassa kauden ennätyspisteensä 61,86 ja johtaa naisten SM-kilpailua yli seitsemällä pisteellä toisena olevaan Emmi Peltoseen, jonka pistesaalis lauantaina oli 54,75. Ennätystehtailija ei kuitenkaan hehkuttanut tulostaan heti suorituksensa jälkeen, vaan oli tulta ja tappuraa.

– Ärsyttää tosi valtavasti. Olen tehnyt SM-kisojen alla paljon toistoja juuri lyhytohjelmasta, ja sitten kilpailusuorituksessa yhdistelmäni toinen hyppy jää kakkoseksi. En tiedä, mikä ajatuslukko minulle tuli, Kooveeta edustava Saarinen soimi itseään.

Kahden tulpin yhdistelmän lisäksi Jenni Saarinen hyppäsi lyhytohjelmassaan korkeatasoiset kolmoisflipin ja kaksoisaxelin. 

Emmi Peltonen ei ollut lyhytohjelmajäällä teknisesti parhaimmillaan, ohjelmaan tuli elementtien helpotuksia ja yksi kaatuminen. Etelä-Vantaan Taitoluistelijoiden edustusurheilija keräsi kuitenkin esittämisen osa-alueista kilpailun kovimmat pisteet. Naisten kilpailun kolmantena on Porvoon Taitoluistelijoiden Vera Stolt, 51,92. Sijoilla kolmesta kuuteen on hyvin tasaista ennen vapaaohjelmaa.

Galay seniorimiesten kärjessä

Miesten SM-lyhytohjelmakilpailun voittoon luisteli Etelä-Vantaan Taitoluistelijoiden Roman Galay taidokkaalla ja tyylikkäällä suorituksella. Galay keräsi lyhytohjelmastaan uudet ennätyspisteensä 71,20. Galayn ohjelman kaikki elementit keräsivät tuomaristolta plussaa. Ohjelman hienoimpia elementtejä oli vaivattomasti korkealle ponkaistu kolmoisaxel.

Roman Galay johtaa seniorimiesten SM-kilpailua lyhytohjelman jälkeen.
Roman Galay sai onnittelut valmentajaltaan Sirkka Kaipiolta ennätyspisteet tuoneesta lyhytohjelmasta.

– Hyvä oli suoritus, ja niin sen pitikin olla. Ennen SM-kilpailuja nimenomaan lyhytohjelmaa on tehty harjoituksissa painotetun paljon, hallitseva Suomen mestari totesi.

Miesten SM-kilpailun jännitystä lisää se, että myös Valtter Virtanen (KeLS) luisteli yhden uransa ehjimmistä ja tyylikkäimmistä lyhytohjelmista pistein 67,86. Miesten ero on ennen sunnuntain vapaaohjelmaa vain reilu kolme pistettä.

”Paras vapaaohjelmani vajaaseen kahteen vuoteen. On ollut aikamoista vuoristorataa tähän asti.”

– Paras vapaaohjelmani vajaaseen kahteen vuoteen. On ollut aikamoista vuoristorataa tähän asti. En itse niin painota hyppyjä, mutta nyt pääsin luistelullisesti sellaiselle tasolle, jota tavoittelen. Liikekieli ja rentous löytyivät, ja ne ovat avaintekijöitä.

Neljän kilpailijan joukossa kolmantena on Lauri Lankila (ML) ja neljäntenä Mikla Rasia (TTK).

Orihara ja Pirininen seniorijäätanssin kärjessä

Koko syksyn nousujohteisesti kilpaillut jäätanssipari Yuka Orihara – Juho Pirinen otti odotetusti rytmitanssissa selvän ykkössijan. Kilpailuosion pisteet 70,15 ovat vasta viime keväästä asti yhdessä luistelleen parin ennätys.

– Emme todellakaan osanneet odottaa näin nousujohteista kautta. Tänään Vantaalla meillä oli jäällä hyvällä tapaa jännittynyt olo, mikä on täydellinen tila kilpailua varten. Nautimme suuresti luistelusta, Orihara ja Pirinen sanoivat suorituksensa jälkeen.

Yuka Orihara ja Juho Pirinen ennätysvauhdissa taitoluistelun SM-kilpailuissa 2020.
Yuka Orihara ja Juho Pirinen olivat jälleen ennätysvauhdissa taitoluistelun SM-kilpailuissa 2020.

Toisena parina SM-jäätanssissa on mukana vielä tuoreempi tiimi, Arina Klinovitskaya ja Jussiville Partanen. Parin rytmitanssipisteet olivat 49,69.

– Teknisesti minulla on vielä paljon hakemista, eikä meillä ole ohjelmatoistojakaan vielä kovin paljon alla, mutta osasin jo nauttia jäällä, yksinluistelutaustainen Klinovitskaya sanoi.

– Olen koko ajan sanonut Arinalle, ettei nyt mietitä liikaa tekniikkaa. Tärkeintä on tällä hetkellä se, että yhdessä luistelumme alkaa jo tuntua hyvältä ja vaivattomalta, Partanen täydensi.

Viime vuoden arvokisaedustajamme Juulia Turkkila ja Matthias Versluis joutuivat perumaan osallistumisensa SM-kilpailuun.

Juniorijäätanssissa tasaista

Tämän vuoden SM-kilpailuissa on ilahduttavasti mukana kolme jäätanssin junioriparia. Rytmitanssissa kolmikosta kärkeen nousi viime talven Suomen mestaripari Margareta Poutiainen – Mirko Niskanen pistein 33,40. 

– Aika hyvin meni, vaikka aikamoinen jännitys oli päällä, ja se ehkä jopa häiritsi suoritustamme, pari kommentoi.

Aivan johtavan parin perässä ovat Daniela Ivanitskiy ja  Samu Kyyhkynen 33,24. Sanni Rytkönen ja Miitri Niskanen ovat kolmantena tiukassa kisassa pistein 32,06.

Kaikki jäätanssiparit edustavat Helsingin Luistelijoita.

Jyrkinen juniorityttöjen johdossa

Juniorityttöjen SM-lyhytohjelmassa nähtiin kovatasoinen kärki. Lappeenrannan Taitoluisteljoiden 12-vuotias Janna Jyrkinen on kilpailun johdossa pistein 50,16. Vaikka suoritus oli vakuuttava, Jyrkinen itse harmitteli erityisesti ohjelman avanneen hyppy-yhdistelmän toisen kolmoishypyn epäpuhdasta alastuloa.

Janna Jyrkinen johtaa juniorityttöjen SM-kilpailua lyhytohjelman jälkeen.
Janna Jyrkinen johtaa juniorityttöjen SM-kilpailua lyhytohjelman jälkeen.

– Ei ollut minulta mikään paras suoritus, olisin voinut luistella paremminkin.

Toisena kilpailussa on säkenöivästi ja teknisesti puhtaan ohjelman luistellut Kooveen Nella Pelkonen, 47,93, ja kolmantena Espoon Jäätaitureiden Olivia Lisko, 47,16. Lisko menetti alun kolmoislutz-yhdistelmän, mutta oli päivän paras esittämisen osa-alueissa.

Suntsev johtaa junioripoikia

Junioripoikien johdossa on Vihdin Taitoluistelijoiden Makar Suntsev. Viime vuoden SM-nelonen on vaikeuttanut ohjelmaansa tälle kaudelle ja lähtikin tavoittelemaan teknisesti kunnianhimoista suoritusta. Pieniä epäpuhtauksia lukuun ottamatta ohjelma osapuilleen sujuikin.

– Minua jännitti hieman alun kolmoislutz-kolmoistulppi-yhdistelmä. Olisin toivonut, että se olisi sujunut puhtaasti. Olen kuitenkin tyytyväinen pisteisiini, ne ovat minun ennätykseni.

Kilpailussa toisena on vasta juniorisarjaan noussut 12-vuotias Matias Lindfors (EsJt), jolle päivä ei ollut paras mahdollinen. Lindfors on 7,18 pistettä jäljessä johtavaa Suntsevia. Pienellä piste-erolla kolmantena on Jan Ollikainen (HSK).

SM-kilpailujen tulokset.

Lue myös
Tapahtumat

Taitoluistelun SM-kilpailut

Emmi Peltonen taituroi Suomen mestaruuteen

15 joulukuun, 2019

Tapahtumat

Taitoluistelun SM-kilpailut

Roman Galay uusi Suomen mestaruuden

15 joulukuun, 2019

Tapahtumat

Taitoluistelun SM-kilpailut

Yuka Oriharalle ja Juho Piriselle Suomen mestaruus ja ennätyspisteet

15 joulukuun, 2019

Tapahtumat

Junioreille uudet Suomen mestarit

Nella Pelkonen ja Jan Ollikainen sarjojensa voittajat

15 joulukuun, 2019

Tapahtumat

Taitoluistelijat kilpailevat Suomen mestaruuksista Vantaalla

12 joulukuun, 2019

Kiss & Cry

Kukkalapset nostalgisissa asuissa taitoluistelun SM-kilpailuissa

12 joulukuun, 2019