Tapahtumat

Muodostelma­luistelun maailmanmestaruus Kanadan Les Suprêmesille

Helsinki Rockettes toinen ja Team Unique kolmas Lake Placidissa

2 huhtikuun, 2023 STLL STLL ja Ville Levijärvi

Suomen Helsinki Rockettes saavutti hopeaa ja Team Unique pronssia muodostelmaluistelun MM-kilpailuissa Lake Placidissa Yhdysvalloissa. Maailmanmestaruuden voitti lauantaina Kanadan Les Suprêmes nyt toisen kerran peräkkäin. Kilpailu mitaleiden väristä oli tiukka, sillä kolmen parhaan tulokset mahtuivat 3,3 pisteen sisään.

Suomalaisista Team Unique oli illan vapaaohjelmassa toinen pistein 161,55 ja Helsinki Rockettes kolmas 160,95 pisteellä. Virheittä luistellut Team Unique saavutti ohjelmallaan Olemisten sietämätön keveys korkeimmat vaikeustasot. Helsinki Rockettes teki myös Requiem-ohjelmastaan vahvan ja tarkan vedon, mutta suoritukseen osui yksi kaatuminen siirtymässä, mikä verotti tuloksesta pisteen.

Kokonaispistein 239,56 Helsinki Rockettes säilytti jo lyhytohjelmissa saavuttamansa toisen sijan. Team Unique oli näin kolmas kokonaispistein 237,68. Les Suprêmes luisteli mestaruuteen tuloksella 240,98. Kaikki mitalistit ylsivät MM-jäällä kauden ennätyspisteisiinsä. 

Helsinki Rockettesin valmentaja Kaisa Arrateig totesi joukkueensa luistelun olleen hieno ja sisältäneen upeita elementtejä. Tavoiteltuun MM-kultaan ei kokonaisuutena upea esitys kuitenkaan yltänyt.

– Minua jäi häiritsemään, ettei jäähallissa ollut riittävän voimakasta äänentoistoa. Tytöt tekivät hienon työn, mutta musiikki, jonka tukea luistelussa tarvitaan, soitettiin todella hiljaa. Selkeästi jäähalli myös eli kanadalaisten mukana, ja me olimme altavastaajina.

– Kaatuminen, joka johtui liian tiiviiksi jääneestä muodostelmasta noston jälkeen ja toisen tytön kompastumisesta siksi toisen jalkoihin, oli tietysti harmillinen. Siihen taisi kulta mennä tällä kertaa, hän arvioi. 

”Tässä lajissa ei riitä, että on taitava. Pitää olla myös henkisesti vahva.”

Kaisa Arrateig korostaa, että nyt MM-hopeaa luistellut Helsinki Rockettes on luistelutaidoiltaan hänen uransa paras joukkue.

– Joukkue on kokonaisuus upeita urheilijoita ja yksilöitä. Tässä lajissa ei riitä, että on taitava. Pitää olla myös henkisesti vahva. Tämä joukkue on henkisesti vahva ja sen työmoraali on korkea.

Helsinki Rockettes piti lyhytohjelman jälkeisen toisen sijansa muodostelmaluistelun MM-kilpailuissa Yhdysvalloissa.
Helsinki Rockettes

Veto vapaaohjelmasta oli kapteenien Petra Viitasen ja Milja Suilan mukaan yhtä vahva kuin lyhytohjelmassakin.

– Teimme ohjelmaa jälleen yhdessä ja luistellessa tunsi koko joukkueen. Oli huikea fiilis luistella ja tuntea yleisö ja joukkue ympärillään, Petra kertoi.

Joukkue on heidän mukaansa löytänyt koko kauden ajan rauhan kisata missä tahansa ja minkälaisesta panoksesta tahansa.

– Teemme yhteistyötä niin treeneissä kuin kisajäälläkin, Milja sanoi.

Mitali kymmenen vuoden tauon jälkeen

Team Uniquen valmentaja Mirjami Penttinen tunnusti, ettei joukkueensa luistelun aikana tarkkaillut esityksen laatua, sillä hän jännitti, että joukkue pysyisi pystyssä.

– Olen todella tyytyväinen saavutuksiimme, sillä joukkueemme oli viime vuonna SM-nelonen ja nyt Suomen mestari ja MM-pronssimitalisti.

Mirjami Penttinen kiittää nykyistä joukkuettaan erityisen taitavaksi.

– Vaikka minulla on ollut hyviä ja ihania joukkueita, näin hyvää joukkuetta taidollisesti minulla ei ole koskaan ollut.  Siksi tähän kauteen oli helpompi lähteä. Tässä on ollut hyvä hengittää niin luistelijoiden kuin valmentajien.

”Meillä lähes kaikki ovat ensikertalaisia MM-kilpailuissa ja silti pystyimme tällaiseen suorituksiin.”

Joukkueen kapteenit Tuulia Niittuinperä ja Jenni Puhakka kokivat tärkeimmäksi, että heillä on ollut hyvä fiilis tehdä kovaa töitä yhdessä ja että kaikki 19 luistelijaa ovat olleet täysillä mukana.

– Olemme todella tyytyväisiä ja ylpeitä meistä, sillä pystyimme olemaan tiiviisti läsnä ja etenemään ohjelmassa hetki kerrallaan. Meillä lähes kaikki ovat ensikertalaisia MM-kilpailuissa ja silti pystyimme tällaiseen suorituksiin, Tuulia summasi.

Team Unique iloitsi MM-pronssistaan. Edellisen kerran joukkue on yltänyt kolmen parhaan joukkoon kymmenen vuotta sitten.
Team Unique

Mitaleita suomalaiset juhlivat nostamalla maljan koko Suomen joukkueelle, olihan Suomi kilpailun paras maa. Tuoreet hopea ja pronssi nostavat suomalaisen MM-mitalisaldon 29 mitaliin. MM-kilpailuja on lajissa järjestetty 22 kertaa. Itse asiassa suomalaiset juhlivat myös MM-kultaa henkilökohtaisesti, sillä Kanadan kultajoukkueen riveissä luistelivat sekä lyhyt- että vapaaohjelmassa suomalaiset Emmakaisa Tikkinen ja Noora Solaranta.

Muodostelmaluistelun MM-kilpailujen tulokset.

Lue myös
Tapahtumat

Kanadan Les Suprêmes johtaa muodostelma­luistelun MM-kilpailua Lake Placidissa

Helsinki Rockettes toisena ja Team Unique kolmantena

1 huhtikuun, 2023

Tapahtumat

Muodostelmaluistelun maailman­mestaruudet ratkotaan Yhdys­valloissa

Team Unique ja Helsinki Rockettes MM-jäälle mitali­toivein

28 maaliskuun, 2023