Tapahtumat

Muodostelmaluistelun maailman­mestaruudet ratkotaan Yhdys­valloissa

Team Unique ja Helsinki Rockettes MM-jäälle mitali­toivein

28 maaliskuun, 2023 STLL Ville Vairinen

Muodostelmaluistelun MM-kilpailut käynnistyvät perjantaina Lake Placidissa Yhdysvalloissa. Suomea edustavat MM-jäällä Team Unique (HSK) ja Helsinki Rockettes (HTK), joista molemmilla on kovassa kilpailussa täydet mahdollisuudet palkintokorokkeelle ja jopa MM-kultaan.

Samojen joukkueiden oli määrä edustaa Suomea Lake Placidissa jo vuonna 2020, mutta silloin kilpailut jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi. Nyt ne saavat mahdollisuutensa 31.3.–1.4. pidettävissä maailmanmestaruuskisoissa, joihin osallistuu 23 joukkuetta 20 maasta.

Team Unique on Lake Placidissa Team Finland 1 voitettuaan Suomen mestaruuden helmikuun lopussa. Joukkue on edellisen kerran edustanut Suomea Tukholman MM-kilpailuissa 2018, jolloin se sijoittui neljänneksi. Maailmanmestaruuden Team Unique on voittanut Bostonissa vuonna 2013.

Helsinki Rockettes lähtee kilpailuihin Team Finland 2 -joukkueena. Hallitseva MM-pronssimitalisti oli viime keväänä MM-Kanadassa lyhytohjelmien ensimmäinen, mutta epäonninen vapaaohjelma vei sen kolmanneksi. Maailmanmestaruuden joukkue on voittanut viimeksi Helsingin MM-kilpailuissa vuonna 2011.

Herkkyys kisaan kohdallaan

Team Uniquen kausi on ollut nousuvoittoinen. Kansainvälisissä kilpailuissa joukkue on saavuttanut kärkisijoja, ja tähänastisen kauden kruunasi Suomen mestaruus.

– SM-voiton jälkeen joukkue lomaili hetken. Sen jälkeen olemme edenneet harjoittelussa samalla tavalla kuin ennen Suomen mestaruuskisoja. Olemme aika valmiita jo nyt, ja muutaman treenin jälkeen herkkyys on siinä pisteessä, että meillä on hyvät valmiudet MM-kilpailuihin, valmentaja Mirjami Penttinen toteaa.

Ennen lähtöä Team Unique esiintyi kotiyleisölle vielä omassa send off -tilaisuudessa.

 – Esimerkiksi vapaaohjelma näytti yhtä hyvältä kuin SM-kilpailuissa. Olemme muokanneet ohjelmassa vain yhtä nostoa.

 Valmentaja luottaa joukkueensa mahdollisuuksiin Lake Placidissa.

”Uskomme, että meillä on mahdollisuudet mihin vain.”

– Meistä on aivan ihanaa lähteä edustamaan Suomea. Lupaamme tehdä hyvät ohjelmat ja tuoda kunniaa Suomelle. Lopputuloksen päättävät muut. Samalla mentaliteetilla olemme edenneet koko kauden. Uskomme, että meillä on mahdollisuudet mihin vain.

Joukkueesta vain yksi luistelija oli mukana jo Tukholman MM-kilpailuissa. Muille MM-kilpailut ovat ensimmäiset. Kapteeni Tuulia Niittuinperä kuuluu ensikertalaisiin. Hänelle kisoissa on luvassa edustusta niin arvonnoissa kuin haastatteluissakin.

Kapteeni on valmentajan kanssa samoilla linjoilla kilpailuun kohdistuvista odotuksista.

– Luotamme suorituksissamme työhön, jonka olemme tehneet ja keskitymme omaan tekemiseen.

Jatkoa kauden voitoille

Kuluvalla kaudella Helsinki Rockettes on voittanut kaikki kilpailunsa ennen SM-kilpailuja, joissa se saavutti hopeaa.

 – Joukkue on koko kauden luistellut mahtavia vetoja ja ollut upea niin kansainvälisissä kuin kotimaisissakin kilpailuissa. Se osaa olla upea ja nauttia luistelusta. Tiedämme, mitä MM-jäällä pitää tehdä. Tekemällä sen, mitä joukkue osaa, meillä on mahdollisuus saavuttaa maailmanmestaruus, ja sitä me lähdemme hakemaan. Puhtaat suoritukset ja hyvä fiilis, sillä se tulee, valmentaja Kaisa Arrateig toteaa.

Valmentaja kertoo, että ohjelmia on treenattu edelleen paremmiksi, isommiksi ja vauhdikkaammiksi. 

– Tämä puurtaminen tekee ohjelmasta aste asteelta vielä hienomman. Olemme lisänneet ohjelmiin pientä väritystä ja ekstraa ja pitäneet ne elävinä. On myös urheilijoille hauskaa, kun teemme pieniä lisäyksiä. Silloin ei tarvitse koko ajan tehdä ihan samaa, hän painottaa.

Kapteenistosta Petra Viitasella ovat edessä kolmannet ja Milja Suilalla toiset MM-kilpailut. Hekin ovat valmistautuneet MM-tapahtuman tuomiin edustustehtäviin.

– Maailmanmestaruus on ollut joukkueen kirkkaana tavoitteena koko kauden. Tiedämme, että se on saavutettavissa, Petra kertoo kisaodotuksista.

Helsinkin Rockettes edustaa Suomea 31.3.–1.4. pidettävissä muodostelmaluistelun maailmanmestaruuskisoissa.
Helsinki Rockettes

Mitaleille vain puhtailla vedoilla

Kansainvälisesti kilpailu MM-mitaleista on kivenkovaa, vaikka venäläiset onkin suljettu kansainvälisen urheilukilpailujen ulkopuolelle. Odotuksissa ovat paikat palkintokorokkeella, sillä lajin johtavana maana Suomi on jäänyt mitaleitta vain kaksi kertaa vuodesta 2001 lähtien järjestettyjen MM-kilpailujen historiassa.

Mirjami Penttinen näkee suomalaisten tiukimmiksi vastustajiksi hallitsevan maailmanmestarin Les Suprêmesin, toisen kovan kanadalaisjoukkueen Nexxicen sekä kotikisoihinsa valmistautuvan Haydenettesin.

– Jos molemmat suomalaiset luistelevat puhtaat suoritukset, olemme molemmat mitaleilla, Mirjami Penttinen arvioi.

”Tulossa on kova kisa, jossa mikään mitali ei ole itsestään selvä.”

Kaisa Arrateig luonnehtii kovien kanadalaisten vieneen lajia viime aikoina vahvasti eteenpäin. Kauden myötä myös yhdysvaltalaiset ovat hänen mukaansa nostaneet tasoaan ja haastavat onnistuessaan suomalaiset.

– Tulossa on kova kisa, jossa mikään mitali ei ole itsestään selvä. Suomi on huippumaa ja mitaleilla, mutta virheitä ei saa tehdä, hän täydentää.

NHL-kaukaloon myös Lake Placidissa

Yksi haaste suomalaisjoukkueille on kotimaista kapeampi NHL-kaukalo, johon Yhdysvaltojen lajiliitto vaihtoi kesken kauden kisakaukalon koon laajemman olympiakaukalon sijaan.

– Minulle muutos oli shokki, sillä tehnyt ohjelmat alkuperäisen suunnitelman mukaan isommalle areenalle. Hamiltonin kisoissa moni joukkue kärsi NHL-kaukalon koosta. Olimme nauttineet ja ottaneet ilon irti siitä, että kisoissa luistellaan isommalla kentällä. Sitten kävi ilmi, että kenttä on sittenkin pienempi. Siihen on nyt sopeuduttu ja kaikki on hyvin, Kaisa Arrateig kertoo.

Mirjami Penttiselle muutos ei ollut iso juttu.

 – Kun kuulin muutoksesta, totesin, että meillä on käynyt hyvä tuuri. Säätämistä vaativat lähinnä vain lyhytohjelman vaaka ja pivottava blokki. Olemme itse asiassa koko ajan tehneet kapeammalla kentällä, jollainen on Hernesaaressa.

Espoon Ilmatar Areenalla on yksi kapea kaukalo, jolla molemmat joukkueet ovat käyneet hakemassa tuntumaa tulevaan MM-areenaan.

Team Unique lensi lauantaina New Yorkiin, jossa se yhden välipäivän jälkeen harjoitteli tiistaihin asti ja suuntaa sitten Lake Placidiin.

Helsinki Rockettes lensi sunnuntaina Montrealiin, jossa se pääsee treenaamaan NHL-kokoisessa kaukalossa keskiviikkoon asti. Lake Placidiin joukkue matkustaa keskiviikkona viimeisten treenien jälkeen.

Muodostelmaluistelun MM-kilpailujen aikataulu ja tulokset.

Muodostelmaluistelun MM-kilpailuja voi seurata suorana Yle Areenasta.

Lue myös
Tapahtumat

Muodostelma­luistelun maailmanmestaruus Kanadan Les Suprêmesille

Helsinki Rockettes toinen ja Team Unique kolmas Lake Placidissa

2 huhtikuun, 2023

Tapahtumat

Kanadan Les Suprêmes johtaa muodostelma­luistelun MM-kilpailua Lake Placidissa

Helsinki Rockettes toisena ja Team Unique kolmantena

1 huhtikuun, 2023