Tapahtumat

Helsinki Grand Prix alkoi – suomalaiset luistelivat upeasti arvokisamenestyjien seurassa

2 marraskuun, 2018

Helsinki Grand Prixkilpailu alkoi perjantaina pariluistelun lyhytohjelmalla. Italialaiset Nicole Della Monica ja Matteo Guarise luistelivat ohjelmansa tyylikkäästi Joe Cockerin Never Tear Us Apart -hittibiisin tahtiin ja johtavat pariluistelua kauden parhailla pisteillään 68,18.

Nicole Della Monica ja Matteo Guarise johtavat pariluistelua lyhytohjelman jälkeen. Guarisen luisteluhistoria on mielenkiintoinen: mies kilpaili taitorullaluistelussa ennen kuin vaihtoi rullat teriin ja siirtyi jäälle.

– Jostain syystä luistelumme ei ollut tänään parasta mahdollista. Olemme harjoitelleet viisi viikkoa täysillä ja olemme hyvässä kunnossa. Siksi meillä oli paineita onnistua. Huomenna luistelemme paremmin, Nicole Della Monica lupasi lehdistötilaisuudessa.

Toisella sijalla olevat venäläiset Natalia Zabiiako ja Alexander Enbert keräsivät ohjelmastaan 67,59 pistettä. Parin epäonneksi Enbert kaatui ohjelman alussa. Kolmeksi luistelivat nuoret venäläiset, 15-vuotias Daria Pavliuchenko ja 19-vuotias Denis Khodykin. Pari osallistui ensimmäiseen aikuisten GP-kilpailuunsa ja luisteli kauden parhaat pisteensä 63,80.
– Tämä on jännittävää ja olimme hieman hermostuneita, Daria Pavliuchenko kertoi luistelun jälkeen.

Zagitova naisten kilpailun johdossa

Naisten lyhytohjelmakilpailussa nähtiin paljon rikkonaisia suorituksia. Sen voitti odotetusti Venäjän hallitseva olympiavoittaja Alina Zagitova pistein 68,90. Zagitova ei yltänyt tänään parhaimpaansa hyppy-yhdistelmän ritin jäädessä kolmen sijasta yhteen kierrokseen. Tämä verotti teknisiä pisteitä reilusti. Alun virheen jälkeen jälkeen Zagitova kuitenkin luisteli loput elementit laadukkaasti.

Alina Zagitova luisteli kauniisti Oopperan kummitus -teemaisen lyhytohjelmansa, mutta jäi reilusti kauden parhaista pisteistään.

– Tajusin hyppy-yhdistelmän jälkeen, että minun on onnistuttava ohjelman muissa elementeissä, Zagitova kertoi kilpailun jälkeen.

Toiseksi lyhytohjelmassa sijoittui Japanin Yuna Shiraiwa, joka lukeutui päivän onnistujiin. Hän luisteli vauhdikkaasti kauden parhaansa pistein 63,77. Kolmantena on ensimmäisessä aikuisten GP-kilpailussaan luisteleva Belgian Loena Hendrickx. Hän sai Celine Dionin musiikkiin luistellusta lyhytohjelmastaan 63,17 pistettä.

Myös Suomen edustajille, Emmi Peltoselle ja Viveca Lindforsille, Helsinki Grand Prix on uran ensimmäinen GP-kilpailu. Lyhytohjelman jälkeen Peltonen on sijalla viisi ja Lindfors sijalla kymmenen. Peltonen onnistui lyhytohjelmassaan kotiyleisön edessä. Pisteet 59,90 jäivät vain hieman hänen aikaisemmista lyhytohjelman ennätyspisteistään.

– Oli ihanaa luistella ensimmäinen GP kotihallissa. Kaikki meni hyvin, vaikka pieniä kauneusvirheitä tulikin, Peltonen totesi.

Vapaaohjelmaan Peltonen lähtee kuitenkin päättäväisesti.

– Jos mä vaan luotan itseeni ja annan mennä, niin kaikki tulee siitä.

Viveca Lindfors sai lyhytohjelmastaan 52,95 pistettä. Hän epäonnistui ohjelmansa arvokkaassa hyppy-yhdistelmässä, mutta taisteli alun epäonnistumisesta huolimatta ohjelmansa loppuun. Kauden parhaastaan Lindfors jäi lähes kymmenen pistettä.

– Minulle on itsestään selvää, että vaikka ensimmäinen elementti epäonnistuisikin, jatkan täysillä loppuun asti, Lindfors analysoi.

Jäätanssijat tangon pyörteissä

Ensimmäisen kilpailupäivän päätti jäätanssin rytmitanssi, jonka voittivat venäläiset Alexandra Stepanova ja Ivan Bukin pistein 78,18. Kevään 2018 EM-pronssimitalistit esittivät upean tangokokonaisuuden.

Venäläisten Alexandra Stepanovan ja Ivan Bukinin taituroivat rytmitanssissa voittoon. Bukinin jäätanssijaisä Andrei voitti vuonna 1983 Helsingin jäähallissa käydyissä MM-kilpailuissa hopeaa.

– Tänään oli kauden ensimmäinen kilpailu, kun tanssi onnistui kokonaisuutena. Valmentajat olivat tyytyväisiä, ja näytti siltä, että yleisökin piti siitä. Olemme erittäin tyytyväisiä suoritukseemme, Stepanova totesi.

Aivan venäläisten takana vapaatanssikilpailuun lähtee Italian Charlene Guignard ja Marco Fabbri. Italialaiset luistelivat tyylikkään rytmitanssin, josta he ansaitsivat kauden parhaat pisteensä 77,36.

– Meillä oli alussa ongelmia musiikin kanssa, ensin alkoi soimaan väärä musiikki ja sitten se soi liian hitaasti, joten saimme vähennyksen ajanylityksestä. Emme vielä tiedä, mitä oikein tapahtui. Mutta olemme erittäin tyytyväisiä suoritukseemme ja yleisö auttoi kannustamalla hienosti, Fabbri kommentoi.

Kolmanneksi Helsingin jäähallin illassa tanssivat amerikkalaiset Lorraine McNamara ja Quinn Carpenter pistein 71,40.

– On ihanaa olla täällä Helsingissä. Yleisö oli fantastinen. Meille tango romantica on ehdottomasti yksi hienoimmista pakollista kuvioista, Carpenter kehui.

Suomalaiset Juulia Turkkila ja Matthias Versluis nousujohteinen alkukausi sai hienosti jatkoa, kun pari luisteli kauden parhaat rytmitanssipisteensä 63,06. Kaksikko lähtee lauantaiseen vapaatanssiin 6. sijalta kymmenen huippuparin joukossa. GP-kilpailujen ensikertalaisten tango romantica sujui alusta saakka erinomaisesti.

– Lähdimme luottavaisin mielin kisaan tutussa hallissa. Olemme tosi tyytyväisiä hyvistä pisteistä, vaikka pakollisen kuvion tasot jäivät alhaisiksi. Se lisää motivaatiota harjoituksiin, Turkkila iloitsi.

Kokonaisuus pysyi hyvin kasassa. Huomiseen voi lähteä rennolla ja hyvällä fiiliksellä, teemme sen, mitä olemme harjoitelleet. Kauden tavoitteet ovat yhä arvokisoissa ja siellä onnistumisessa, Versluis totesi.

KUVAT Elina Paasonen

 


Lauantaina Helsingin jäähallissa luistellaan parien, jäätanssin ja naisten vapaaohjelmat sekä miesten lyhytohjelma. Katso Helsinki Grand Prix’n aikataulu ja tulokset täältä.