Kiss & Cry

Upea pakkastalvi innostaa ulos luistelemaan

”Ulkojäillä luistelu on sellaista kivaa yhteistä perhetekemistä”

9 helmikuun, 2021 Laura Kankainen Antti Niemelä

Upea pakkastalvi ja vallitsevat koronarajoitukset ovat innostaneet poikkeuksellisen monia perheitä ulkoliikunnan pariin ympäri Suomea. Ulkojäillä on ollut kävijöitä ruuhkaksi asti, ja monet ovat kaivaneet luistimet useiden vuosien jälkeen kaappien perältä pölyttymästä.

Vaasan Huutoniemen luistelualueella käy aurinkoisena viikonloppuna hyörinä, mutta silti sekä lapset että aikuiset mahtuvat hyvin pyörähtelemään jäällä turvavälit säilyttäen. Myös Niemelän perhe on tullut jäälle nauttimaan ulkoliikunnasta ja raikkaasta pakkassäästä.

– Nyt on ollut jo pari viikkoa hyvät luisteluolosuhteet, joita ollaan pyritty hyödyntämään käymällä vähintään pari kertaa viikossa luistelemassa, perheen isä Antti Niemelä kertoo.  

Niemelät poikkeavat usein luistelun ohessa myös viereiseen pulkkamäkeen, jonka jälkeen maistuu lämmin mehu koko porukalle. Päivän ulkoilut tulevat samalla hoidettua kuin huomaamatta.

Perheen lapset 5-vuotias Aava ja kohta 4-vuotta täyttävä Sisu ovat jo muutaman talven ajan ehtineet harjoitella ulkojäillä luistelua. Kuluvan talven aikana vauhtia ja taitoa on tullut jo hurjasti lisää.

– Ulkojää on ollut luistelun harjoitteluun hyvä, koska jään pinta ei ole ihan niin liukas kuin jäähallissa. Lasten ollessa pienempiä tukemista helpotti myös paljon, kun jäällä pystyi itse olemaan kengät jalassa. Tänä talvena molemmat lapset ovat olleet tosi innokkaita treenaajia, ja nyt voidaan jo olla koko perhe yhtä aikaa luistimilla, kun ketään ei tarvitse pitää pystyssä, Antti iloitsee.

”Sunnuntailuistelusta” nauttii koko perhe

Perheen äidin Mervin, rakkaus luisteluun juontaa juurensa lapsuudesta ja myös aikuisiällä jäällä on tullut pyörähdeltyä muutamia kertoja vuosittain. Antti puolestaan lähti luistinkaupoille 15 vuoden tauon jälkeen vasta lasten synnyttyä.

– Pakko myöntää, että en nuorempana ikinä oikein tykännyt luistelusta, mutta hyvin sitä vuosien tauon jälkeen kuitenkin pysyy yhä pystyssä. Nyt perheen kanssa yhdessä luistellessa voin sanoa, että luistelu on jopa ihan kivaa puuhaa, Antti tunnustaa.

”Kehitys näin pienillä on ihan päätähuimaavaa. Jo parilla treenikerralla tasapaino ja itseluottamus ovat ottaneet aimo harppauksia.”

Niemelän perhe kuvailee luisteluaan ”sunnuntailuisteluksi”, jolloin mennään fiiliksen mukaan ilman sen kummempia tavoitteita. Aavan mielestä luistelussa parasta on, kun on oppinut menemään kovaa ja liitämään. Myös temppujen opettelu kiinnostaa tyttöä. Pikkuveli Sisulle kiekon lätkiminen varaston nurkasta löydetyllä mailalla on tuonut luisteluun uutta buustia ja motivaatiota.

– Kehitys näin pienillä on ihan päätähuimaavaa. Jo parilla treenikerralla tasapaino ja itseluottamus ovat ottaneet aimo harppauksia. Sisu ihailee jäällä kovasti maalivahteja ja keskittyy itse suurimmaksi osaksi maalien tekoon. Aava puolestaan tykkää enemmän luistella ympäriinsä ja treenata makkaroiden ja muiden temppujen tekemistä, Antti kuvailee.

Niemelän perheelle luistelun suola löytyy ulkoilusta ja yhdessä tekemisestä.

– Ulkojäillä luistelu on meille sellaista kivaa yhteistä perhetekemistä, Antti ja Mervi toteavat.