Tietoa lajista

Harrastuksen alkuun pääsee kohtuullisen pienillä varustehankinnoilla

Taitoluistelu tarjoaa jokaiselle jotakin

12 tammikuun, 2021 JA KUVAT Mila Kajas-Virtanen

Talvella ulkokentät ja normaaliolosuhteissa lukuisten jäähallien yleisöluisteluvuorot kutsuvat eri ikäisiä luistelijoita temppuilemaan luistimilla. Suomalaisten rakastama taitoluistelu on pitänyt suosionsa: jo 14 000 suomalaista harrastajaa on löytänyt lajin viehättävyyden.

Taitoluistelu on monipuolinen harrastus, jossa lapsi voi kokea liikunnan iloa ja samanaikaisesti nauttia itseilmaisusta ja musiikista. Liikunnallisessa mielessä taitoluistelu kehittää muun muassa koordinaatiota, elastisuutta, voimaa ja tasapainoa. Laji tarjoaa siis lähes jokaiselle jotakin.

Suomen 76 taitoluisteluseurassa kaiken tasoiset luistelijan alut voivat opetella lajin saloja koulutettujen valmentajien ohjauksessa. Taitoluisteluseuroissa toimii yli 1400 valmentajaa ja ohjaajaa.

Terävillä terillä alkuun

Harrastuksen alkuun pääsee kohtuullisen pienillä varusteinvestoinneilla. Tarvitaan vain sopivan kokoiset, tukevat ja terävät luistimet sekä liikkumiseen sopiva lämmin vaatetus ja kypärä. Lajin erikoisliikkeissä saa asiantuntevaa apua luistimien hankinnassa. Lisäksi taitoluisteluseuroilta voi löytyä sosiaalisessa mediassa osto- ja myyntiryhmiä, joissa aloittelijan on mahdollista ostaa hyväkuntoiset käytetyt luistimet uusia edullisempaan hintaan.

Alkuun päästyään lapsella on valittavanaan yksinluistelun, muodostelmaluistelun, jäätanssin tai pariluistelun harrastepolku.

Sopiva ikä taitoluistelun aloittamiselle on yksilöllistä. Monesti luistelukoulussa aloittava lapsi on iältään 3–5-vuotias, mutta aikuisenakin voi aloittaa tavoitteellisen harrastamisen. Vaikka lajin parissa on tyttöjä enemmän kuin poikia, sopii laji yhtä hyvin molemmille. Pojille vauhdikas temppuilu ja itsensä haastaminen on hyvin mieluisaa, joskin tytöt pitävät ihan samoista asioista.

Alkuun päästyään lapsella on valittavanaan yksinluistelun, muodostelmaluistelun, jäätanssin tai pariluistelun harrastepolku.

Parasta ovat kaverit

Jos lapsi etenee luistelijan polulla, auttavat säännölliset harjoitukset häntä saavuttamaan suositusten mukaisen päivittäisen liikuntamäärän. Jääharjoitusten lisäksi taitoluistelijan viikko-ohjelmaan kuuluu nimittäin jo pienestä pitäen muun muassa liikkuvuus- ja lihaskuntoharjoittelua, hyppelyitä ja hölkkääkin.

Kilpaileminen on kuitenkin olennainen osa lajia, vaikka ei suinkaan pakollista.

Mukava harrastaminen ja luistelun alkeiden oppiminen ovat luonnollisesti monella mielessä harrastuksen alkuvaiheessa. Kilpaileminen on kuitenkin olennainen osa lajia, vaikka ei suinkaan pakollista. Taitojen karttuessa ensimmäinen kilpailupuku ja esiintyminen yleisölle alkavat usein kutkuttelemaan lapsen mieltä ja halu edetä kohti kilpailemista voi tulla ajankohtaiseksi. Esiintymiset seurojen kevät- ja joulunäytöksissä ja kilpailutapahtumat ovat monelle palkinto tehdystä työstä ja edistymisestä.

Monen pikkuluistelijan mielestä hauskan tekemisen ohella parasta luisteluharrastuksessa ovat saman henkiset kaverit. Lapset viettävät harjoituksissa paljon aikaa keskenään ja heidän keskuudessaan syntyykin usein elämänmittaisia ystävyyssuhteita.


Luistelukouluihin voi ilmoittautua nyt. Paikkakuntasi lähimmän seuran löydät Suomen Taitoluisteluliiton nettisivuilta.

Videovinkkejä aloittelijalle löydät SkatingFinland-tililtä YouTubesta.


Visio Koko Suomi luistelee ja parhaat maailman huipulla, ohjaa Suomen Taitoluisteluliiton laajamittaista toimintaa.

Tärkeitä taitoja luistelukoulusta

Ulkojäälle luistelemaan tulleet Diana ja Edvin ovat 5-vuotiaita taitoluistelijoita. Kaksikko on oppinut luistelukoulussa jo monenmoisia taitoja, ja kiitävätkin jo ilahduttavalla itsevarmuudella kenttää ympäri. Välillä parivaljakko hakee työnnettävät kelkat itselleen, mutta luopuvat niistä pian ja ryhtyvät leikkimään hippaa.

Kun lapsilta kysyy, mikä luistelemisessa on hauskinta, Edvin listaa suosikeikseen kovan vauhdin ja hypähtelemisen. Dianan mielestä niin ikään vauhti ja hypyt ovat kivoja, mutta myös piparkakkujen ja piruettien tekeminen miellyttää nuorta neitiä.

Vaikka ulkojäällä luisteleminen on kivaa, kuulemma mikään ei kuitenkaan vedä vertoja luistelutreeneille jäähallin lumettomalla ja liukkaalla jäällä.

Diana ja Edvin ovat 5-vuotiaita taitoluistelijoita.

Diana ja Edvin ovat 5-vuotiaita taitoluistelijoita.