Tietoa lajista

"Syksyllä joudumme pitkään hakemaan kuntoa ja taitoa"

Aikuisluistelun kisakausi kuumenee kohti toukokuuta ja Oberstdorfia

31 tammikuun, 2024 Kaisa Viitanen Ilppo Greiss, Kirsi Greiss ja Luca Tonegutti

Nuoret taitoluistelijat odottavat jo kauden viimeisiä kilpailujaan, mutta aikuisluistelijat valmistautuvat kisakautensa vilkkaimpiin kuukausiin. Iso joukko suomalaisia starttasi kauttaan viime viikolla Italiassa talvilajien ”veteraaniolympialaisissa”. Kotiin tuotiin kaksi luistelukultaa.

Taitoluistelu kasvattaa aikuisten parissa suosiotaan ympäri maailman. Hyvä esimerkki lajin vetovoimasta ovat tammikuussa Italiassa järjestetyt kansainväliset aikuisurheilun talvikisat, joissa pelkästään taitoluisteluun yksin, kaksin tai muodostelmassa osallistui yli 400 lajin harrastajaa – aina 30-vuotiaista 100 vuotta sataa läheneviin!

– Kilpailut kestivät seitsemän päivää aamuyhdeksästä iltayhdeksään. Mukana oli paljon luistelijoita esimerkiksi Meksikosta, Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Ja paljon uusia kasvoja, kilpailijoita, joita en ole aiemmin tavannut esimerkiksi jokavuotisissa aikuisten kilpailuissa Oberstdorfissa, kuvaa suomalaisen aikuisluistelun tunnettuihin hahmoihin kuuluva Ilppo Greiss.

Urheilu kuuluu kaikille

Kansainväliset aikuisurheilun talvikisat, Winter World Masters Games, organisoi kansainvälinen International Masters Games Association (IMGA), jonka perusfilosofia ”urheilu kuuluu kaikille” lähtee olympia-aatteesta. IMGA on Kansainvälisen Olympiakomitean tunnustama.

Elina Nygren
Elina Nygren on kokenut aikuiskilpailija.

Kansainväliset talvikisat järjestetään olympialaisten tapaan joka neljäs vuosi. Ohjelmassa on tuttujen hiihto- ja luistelulajien lisäksi muutamia erikoisempia lajeja, kuten vuorikiipeilyä hiihtäen.

Tämän vuoden talvikisat järjestettiin Lombardian alueella. Osanottajia oli ympäri maailman noin 3000. Taitoluistelun kilpailut tapahtuivat Bormion pikkukylässä.

– Olin neljä vuotta sitten talvikisoissa Itävallan Innsbruckissa, ja siellä eri lajien kilpailupaikat olivat lähekkäin. Nyt en ehtinyt muista lajeista nähdä kuin hieman short trackia. Mutta kisajärjestelyt olivat hyvät, vaikka jouduimme harjoittelemaan kilpailuviikon aikana ulkojäällä, koska Bormiossa oli vain yksi halli, Ilppo kertoo.

Suomesta Bormiossa kilpaili yhdeksän yksinluistelijaa, joista kaksi – Elina (Sanna) Nygren ja Ilppo Greiss – osallistuivat parina myös jäätanssiin. Muodostelmaluistelussa jäällä nähtiin kolme kovaa suomalaisjoukkuetta.

Espoon Taitoluisteluklubin aikuisjoukkue Shadows nappasi kahdeksan joukkueen kilpailussa voiton pistein 45,11 ennen tunnettuja eurooppalaisjoukkueita, Sveitsin Cool Dreamsia ja Saksan Team Berlin Adult -joukkuetta. Helsingfors Skridskoklubbin Team Antique oli kilpailussa kuudes, 30,05.

– Meillä oli kilpailusuorituksessamme huikea fiilis, ja muutenkin koko matka ja kisakokemus olivat aivan täydelliset, hehkuttaa Sonja Liiberg, joka yhdessä Laura Salanderin kanssa vastaa Shadowsin kapteenitehtävistä.

Espoolaiset saivat lisää riemuittavaa masters-sarjassa, kun saman seuran Reunions luisteli pistein 64,48 voittoon ennen kanadalaista Storm-joukkuetta.

Espoon Taitoluisteluklubin aikuisjoukkue Shadows nappasi kahdeksan joukkueen kilpailussa voiton pistein 45,11 ennen tunnettuja eurooppalaisjoukkueita
Espoon Taitoluisteluklubin Shadows voitti Winter World Masters Games -kilpailun kultaa pistein 45,11.

Kuntohuippu toukokuussa

Yksinluistelussa parhaasta suomalaissijoituksesta vastasi Italiasta kotoisin oleva mutta Suomeen asettautunut Claudia Olivieri, joka sijoittui ikäryhmänsä silver-sarjassa neljänneksi.

Monelle suomalaisluistelijalle sattui kilpajäällä pikkuvirheitä. Ilppo Greisillä on tähän syy selvillä.

– Aikuisluistelijoilla, etenkin suomalaisilla on yleensä kesäisin tauko luistelusta. Me suomalaiset taidamme lyhyen kesämme aikana mieluummin uida lämpimässä vedessä kuin luistella kylmällä jäällä. Syksyllä joudumme pitkään hakemaan kuntoa ja taitoa, ja olemme parhaimmillamme vasta toukokuussa Oberstdorfin kansainvälisissä kilpailuissa.

”Me emme Shadowsissa pidä niin pitkää kesätaukoa kuin ehkä yksinluistelijat, mutta ennen Italiaa olimme tällä kaudella kilpailleet vain kerran.”

Aikuisluistelukilpailut ympäri Euroopan painottuvat kevättalveen ja kevääseen. Virossa ehdittiin jo tammikuussa järjestää kaksi isoa kansainvälistä kilpailua, joissa oli runsaasti myös suomalaisia aikuissarjalaisia, ja vastaavia tapahtumia on kevään mittaan monissa maissa. Suomen vetonaulana on huhtikuussa Riihimäellä järjestettävä Easter Skate.

– Me emme Shadowsissa pidä niin pitkää kesätaukoa kuin ehkä yksinluistelijat, mutta ennen Italiaa olimme tällä kaudella kilpailleet vain kerran. Nyt tähtäämme muodostelmaluistelun kansallisten sarjojen kolmanteen kilpailuun maaliskuussa. ISU:n kansainväliseen aikuisluistelukilpailuun toukokuussa emme tänä vuonna lähde ihan jo senkin takia, että kisamatkat ovat aika arvokkaita, Sonja-kapteeni kertoo.

*Jutussa haastateltu Ilppo Greiss artikkelikuvassa viides vasemmalta.