Psst!

Jääurheilukeskus suunnitteilla pääkaupunkiseudulle 

26 tammikuun, 2019 STLL Sari Niskanen

Suomen Luisteluliitto ja Suomen Taitoluisteluliitto valmistelevat yhdessä jääurheilun monitoimihallia pääkaupunkiseudulle. Liitot julkistivat hankkeensa lauantaina pikaluistelun nuorten maailmancup-kilpailun yhteydessä Helsingin Oulunkylässä.

Kahden lajiliiton suurhanke toisi helpotusta pääkaupunkiseudun jääpulaan, mutta on erityisen merkittävä valtakunnallisella tasolla. Etenkin pikaluistelijoiden mielissä ajatus oman harjoitus- ja kilpailuhallin rakennuttamisesta on kytenyt jo pitkään. Suomesta kansainväliset mitat täyttävän hallin puuttuessa ovat suomalaiset huippupikaluistelijat joutuneet hakemaan harjoitusolosuhteita ulkomailta. Maailmalla suurta suosiota nauttivan Short Trackin harrastaminen on tähän saakka ollut hallin puuttuessa mahdotonta. Taitoluistelijat, puolestaan, ovat monien muiden jääurheilijoiden ohella joutuneet kasvavan jääaikapulan vuoksi tinkimään harjoitusvuoroistaan ja -olosuhteistaan. Uusi halli parantaisi olosuhteita ja toisi mahdollisuuksia keskittää päivän harjoituksia samaan paikkaan.

 Hallista huippu-urheilun ja kuntourheilun kohtaamispaikka

Monitoimihalliin on suunnitteilla 400 metrin mittainen pikaluistelurata, 427 metrin mittainen juoksurata, kuntosali, kaksi peilisalia oheisharjoittelua varten sekä tilat esimerkiksi yritystilaisuuksien tai seminaarien järjestämiseksi. Noin 2000 hengen istumakatsomo mahdollistaisi esim. pikaluistelun EM- ja MM-kilpailujen järjestämisen Suomessa. Myös lajien kansainvälistä leiritoimintaa haluttaisiin kehittää pääkaupunkiseudulla yhdessä Urhean kanssa.

– Vuosikausia olemme haaveilleet pikaluisteluhallin saamisesta Suomeen, sillä laji on ollut jo pitkään sisäurheilulaji. Monitoimihalli mahdollistaa meille hyvät harjoittelu- ja kilpailuolosuhteet ja optimaaliset harjoitusajat. Tällä hetkellä ne ovat hyvin kaukana siitä, Suomen Luisteluliiton puheenjohtaja Vesa Rosendahl sanoi.

– Vaikka hallin suuren käyttäjäkunnan muodostavatkin kilpatason jääurheilijat, iso osa käyttäjistä tulee olemaan liikuntaa harrastavia kuntalaisia. Halli on tarkoitettu kohtaamispaikaksi muun muassa kuntoilijoille, koululaisille ja yritysten henkilökunnalle, Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio lisäsi.

 ”Rakentaminen voisi alkaa jo 2020”

Monitoimihallin hankesuunnitelma saatiin valmiiksi loppuvuodesta 2018. Monitoimihallin tekninen suunnitelma sekä rahoitusratkaisut on tarkoitus saada tämän vuoden aikana niin pitkälle, että rakentaminen voisi kaiken osuessa nappiin alkaa jo vuonna 2020. Projektitiimi tavoittelee suunnittelussa sitä, että hankkeen investointikustannus jäisi alle 20 miljoonan euron.

Hankesuunnitelman pohjana on ollut hallin rakentaminen Itä-Helsingin Myllypuroon. Suunnitteluvarausta kyseiselle tontille ei vielä ole, mutta neuvottelut lautakuntakäsittelyineen toivotaan voitavan aloittaa Helsingin kaupungin kanssa ensimmäisen vuosipuoliskon aikana 2019. 

Jäähallihanke kuuluu Suomen Olympiakomitean opetus- ja kulttuuriministeriölle puoltamiin valtakunnallisesti merkittävien liikuntapaikkojen rahoitussuunnitelmaan vuosille 2019-2022.

– Jääurheilun monitoimihalli on valtakunnallisesti Olympiakomitean kärkihankkeita. Niin pikaluistelu, taitoluistelu kuin short track ansaitsevat paremmat harjoitteluolosuhteet. Ne kuntoon saattamalla Suomen mitalipotentiaali voi nousta entisestään merkittävästi, Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoo.

Lue myös
Tietoa lajista

Myllypuron jääurheilukeskushanke etenee

Helsingin kaupungin­hallitus varasi alueen liikunta­keskuksen suunnittelua varten

30 maaliskuun, 2021