Kiss & Cry

Fresh Diamonds -joukkueen konkarit kannustavat aikuisia liikkumaan:

”Aikuisluistelu on tavoitteellinen mutta ei liian vakava harrastus”

30 elokuun, 2021 Verna Kotiranta Tero Takalo-Eskola / Terotemedia ja Kotialbumit

Jyväskyläläisten aikuisluistelijoiden mukaan luistelu tarjoaa paitsi irtioton arjesta, myös fyysisiä haasteita sekä yhdessä tekemisen iloa. Kilpailut ovat monelle harrastuksen suola.

Leena Airaksinen, Anniina Kotro, Leena Seriola ja Jenni Syväjärvi harrastavat aikuisluistelua Jyväskylän Taitoluisteluseuran riveissä. Naiset jakavat ajatuksen aikuisluistelusta täydellisenä harrastuksena, jossa yhdistyvät urheilu, musiikki ja yhdessä tekeminen. Luistelu on myös täydellistä stressinhallintaa kiireisen työ- ja perhearjen vastapainoksi.

– Kun astun jäälle, kaikki muu unohtuu. Keskityn vain tekemiseen, nautin vauhdista ja ohjelman luistelemisesta. Laji on haastava eikä päästä helpolla, Leena Seriola summaa.

Edessä Anniina Kotro, takana vasemmalta oikealle Jenni Syväjärvi, Leena Seriola ja Leena Airaksinen.
Edessä Anniina Kotro, takana vasemmalta oikealle Jenni Syväjärvi, Leena Seriola ja Leena Airaksinen.

Airaksisen, Kotron, Seriolan ja Syväjärven reitit harrastuksen pariin ovat erilaiset. Syväjärvi kertoo harrastaneensa luistelua lähes koko ikänsä, joten aikuisluistelun parissa jatkaminen oli helppoa ja luontevaa. Myös Airaksisella on lapsuuden luistelutausta. Seriola ja Kotro löysivät aikuisluistelun lastensa luisteluharrastuksen kautta. Kynnys lajin aloittamiseen oli kenties korkeampi, muttei ylitsepääsemätön.

– Keväällä 2018 näin Jytls:n somessa ilmoituksen testijäistä ja päätin lähteä kokeilemaan. Kokemuksen puute arvelutti, mutta en antanut sen jarruttaa, Kotro tarkentaa.

”Ensimmäiset puoli vuotta minulla oli kestomustelma kyynärpäässä.”

Myös Seriola lähti mukaan ennakkoluulottomasti. Tosin alku oli haastava. Lajin termien ja askelsarjojen oppiminen teetti työtä, eikä pieniltä ruhjeilta vältytty.

– Ensimmäiset puoli vuotta minulla oli kestomustelma kyynärpäässä, Seriola nauraa.

Seriola kertoo, että taitojen kehittyminen antoi kuitenkin toivoa siitä, että asian oppii. Harrastuksen aloittamista helpotti myös joukkueen kulttuuri, jossa uudet otetaan avosylin vastaan.

– Kun aloitin joukkueessa, kaveri sanoi minulle hetki ennen blokkia: ”niin kauan saat roikkua, kun yhdessä kaadutaan. Se oli paljon luvattu, Seriola muistelee.

Hyvä peruskunto riittää

Luistelu on fyysisesti vaativa laji. Jäällä edellytetään paitsi hyvää tasapainoa ja koordinaatiokykyä myös hyvää kuntoa. Syväjärven mukaan luistelu on hapenotossa niin oma lajinsa, että sitä voi treenata oikeastaan vain luistelemalla. Nelikko vertaa luistelua heat- tai intervallitreeneihin, jotka sisältävät nopeita sykkeen nousuja ja laskuja.

– Olen seurannut sykevyöllä treenejämme. Ohjelman teko jäällä on maksimitason treeniä, Seriola toteaa.

”Jos pystyy pyöräilemään ja vähän myös juoksemaan, mielestäni jäällä pärjää.”

Jyväskyläläiset ovat yhtä mieltä siitä, että peruskunnosta on pidettävä huolta, muuten ei jäällä jaksa. Huippu-urheilija ei kuitenkaan tarvitse olla. Fresh Diamonds treenaa kahdesti viikossa, joten luisteluharrastusta tukeva kuntoilu jää omalle vapaa-ajalle. 

– Jos pystyy pyöräilemään ja vähän myös juoksemaan, mielestäni jäällä pärjää, Seriola pohtii.

Nelikon mukaan on hyvä myös muistaa, että luistelu vaatii sitoutumista eri tavalla kuin monet muut lajit. Koska kyseessä on joukkuelaji, silloin tällöin treeneissä poikkeaminen ei onnistu. Naisten mukaan myös lajin haastavuus pitää yllä motivaatiota

– Luistelu on laji, jota harrastetaan tosissaan, mutta ei missään nimessä vakavasti, Kotro kiteyttää.

Myös aikuisjoukkueissa fanitetaan muodostelman huippujoukkueita. ”Kerran kisoissa valmentaja Anu Oksanen huusi meille alkuverrassa "hyvä Jyväskylä”. Siitä tuli niin hyvä mieli”, Leena Seriola kertoo.”
Myös aikuisjoukkueissa fanitetaan muodostelman huippujoukkueita. ”Kerran kisoissa valmentaja Anu Oksanen huusi meille alkuverrassa ’hyvä Jyväskylä’. Siitä tuli niin hyvä mieli”, Leena Seriola kertoo.

Kilpailuja ja me-henkeä

Airaksisen, Kotron, Seriolan ja Syväjärven mukaan kilpaileminen tuo lajiin kivaa tavoitteellisuutta. Esiintyminen ja siihen liittyvä jännitys saavat adrenaliinit liikkeelle.

– Harvassa aikuisiässä aloitetussa lajissa pääsee kilpailemaan, mutta tässä se on mahdollista, Airaksinen painottaa.

Fresh Diamondsissa valmentaja ei sanele etukäteen piste- tai sijoitustavoitteita, vaan tavoitteet sovitaan yhdessä joukkueen kanssa. Kisoihin mennään luistelemaan aina paras mahdollinen suoritus. 

– Kun kisoissa tulee nappisuoritus, se on juhlan paikka.

”Joukkueessa kaikki otetaan vastaan omilla vahvuuksilla. Kaveria kunnioitetaan aina.”

Jyväskyläläisjoukkueelle on tärkeää myös treenien ulkopuolella tapahtuva toiminta talkoista kisamatkoihin ja huippujoukkueiden fanituksiin!  Nelikon mukaan Fresh Diamondsissa on aina ollut hyvä tekemisen meininki ja me- henki. Sitä suojellaan yhdessä ja siirretään joukkueen uusille jäsenille. Myös kapteenit ja huvitoimikunnan jäsenet huolehtivat yhteen hiileen puhaltamisesta

– Joukkueessa kaikki otetaan vastaan omilla vahvuuksilla. Kaveria kunnioitetaan aina, Syväjärvi kiteyttää.

Nelikko kannustaa myös muita aikuisia rohkeasti omien liikuntaharrastusten pariin. Seriolan mukaan on tavallista, että aikuiset harrastavat lastensa harrastuksia eli kuskaavat ja huoltavat. Oman jaksamisen kannalta myös omat harrastukset ovat tärkeitä.

– Myös aikuisena voi heittäytyä ja kokeilla uusia lajeja. Niistä voi saada uutta sisältöä elämään, Airaksinen komppaa.

Aikuisten luistelukoulut

Aikuisten luistelukoulu on monelle polku aikuisluistelun pariin. Alkeistunneilla opetellaan luistelun perusasioista, joten luistelukoulun voi aloittaa ilman aiempaa luistelukokemusta. Useat taitoluisteluseurat tarjoavat aikuisille alkeisryhmien lisäksi myös jatkoryhmiä.