Kiss & Cry

Kaisa Rastimo ohjasi Taitoluisteluliiton mainosvideon

Poikien päivä elokuvatähtinä

16 tammikuun, 2020 Mila Kajas-Virtanen Nina Kellokoski ja Mila Kajas-Virtanen

Onks tää nyt hyvä? kysyy Anton Erkama kädet hiusgeelissä Espoon Tapiolan harjoitushallin pukuhuoneessa. Elokuvaohjaaja Kaisa Rastimo pöyhii pojan otsatukkaa hieman lisää. Matias Lindfors toteaa hiustensa olevan hyvät juuri sellaisina kuin ne ovat. Jari Krestyannikov valitsee vihertävänsinisen paidan päälleen.

Talviaamu ei ole vielä nähnyt ensimmäistäkään auringonsädettä, kun kolme energistä taitoluistelevaa poikaa valmistautuu Suomen Taitoluisteluliiton järjestämän Dudes on Skates -mainosvideon kuvaukseen.  Anton, Jari ja Matias näyttelevät pariminuuttisessa ”elokuvassa” yhdessä Roman Galayn kanssa.

Video toteutetaan osana liiton strategista tavoitetta saada lisää poikia harrastuksen pariin.

Video on käsikirjoitettu yhteistyössä liiton viestinnän ja Kaisa Rastimon kanssa, joka vastaa myös videon leikkaamisesta ja lopullisesta ilmeestä. Video toteutetaan osana liiton strategista tavoitetta saada lisää poikia harrastuksen pariin.

STLL mainosvideo Anton Erkama, Matias Lindfors, Jari Krestyannikov ja Roman Galay Kuva Nina Kellokoski
Dudes on Skates -kuvauspäivä oli tiivis ja työntäyteinen, mutta hauska.

Läsnäolo on näyttelemisessä tärkeää

Jari, joka on matkustanut kuvauksiin aamuhämärässä Tampereelta asti, loikkaa valaistulle jäälle ja napsauttaa pian toinen toistaan komeampia kaksoisaxeleita. Matias tekee saman perässä ja näyttää malliksi vielä kolmoistulpin. Anton innostuu hänkin kaksoisaxelista ja muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen hyppy onnistuu. Matias ja Jari näyttävät Antonille peukkua ja meno jatkuu toisiaan sparraten. Jäällä on vauhtia ja energiaa!

Kuvauksista vastaava liiton viestintäpäällikkö Mila Kajas-Virtanen toppuuttelee poikia säästämään energiaa, sillä kuusituntinen kuvauspäivä ei ole vielä edes alkanut.

– Kyllä me jaksetaan, vaikka kaksi kertaa näin pitkä päivä, Jari sanoo posket punaisina muiden todetessa saman asian.

STLL mainosvideo Anton Erkama, Matias Lindfors ja Jari Krestyannikov Kuva Mila Kajas-Virtanen
Kuvaaja Tuomas Järvelä näyttää Antonille, Matiakselle ja Jarille kohdat, joihin temput pitää suorittaa.

Rastimo viittilöi hurmiossa hyppeleviä poikia luokseen. Ennen kuvausten alkamista hän opettaa heille harjoitteiden avulla läsnäolon taitoa ja muistuttaa samalla, että tämän päivän kuvauksissa tempuissa on lupa epäonnistua. Kyllä, se on osa käsikirjoitusta.

– Läsnäolo, toisen huomioiminen ja aidot ilmeet ja eleet ovat näyttelemisessä kaikkein tärkeintä, Rastimo sanoo.

Kokeneen ohjaajan käsialaa ovat muun muassa lasten elokuvat Myrsky sekä Heinähattu ja Vilttitossu.

Pizzan voimalla

Pojat ovat päivän tähtiä. Muutaman tunnin kuvaussession jälkeen Taitoluisteluliiton Annastiina Hemmi selvittelee kuvausryhmän lounastarpeita. Pojat ilmoittavat haluavansa syödä pizzaa. Kinkku-ananas-pepperonipizzat toisessa kädessä ja puhelimet toisessa rentoudutaan hieman ja lämmitellään kylmettyneitä varpaita.

Miesten Suomen mestari Roman Galay liittyy lounastauon aikana joukkoon ja kuvauspuuhat voivat taas jatkua. Poikien ja Galayn kohtaamista jäällä harjoitellaan monta kertaa. Hokkarit jalassa luisteleva kuvaaja kiihdyttää Galayn perässä tämän leiskautellessa kolmoishyppyjä lumi pöllyten. Samalla Rastimo kaivaa kassistaan kattilan kannet. Kun hän läimäyttää ne varoittamatta yhteen, seisahtuvat kaikki hämmästyneenä hetkeksi aloilleen. Ja juuri se on tarkoituskin. Hämmästyneet ilmeet ja jähmettyminen ovat tärkeä osa käsikirjoitusta. Kattilan kannet kilahtelevat vähän väliä yhteen, eikä naurua tarvitse erikseen pyytää.

Kun jäällä tapahtuvat kuvaukset on saatu purkkiin ja valokuvaaja Nina Kellokoskikin on saanut napattua muutaman kuvan päivän tähdistä, siirrytään kuvaamaan ulos. Päivä on hämärtymässä, joten ulkokohtaus on saatava taltioitua ennen pimeää. Anton, Jari ja Matias pakkaavat luistimensa treenikasseihin, pukevat päälleen ulkovaatteet ja heittävät reput selkäänsä. Ja taas mennään.

Käy! huutaa ohjaaja merkiksi ja pojat alkavat kammeta itseään verkkoaidan yli uudestaan ja uudestaan. Välillä reput lentävät korkealle ilmaan ja läiskähtävät asfalttiin, taas kiivetään. Kajas-Virtanen on kyllä varmistanut henkilökohtaisesti, että luistimet ovat sentään eri laukussa.

STLL mainosvideo Anton Erkama, Matias Lindfors ja Jari Krestyannikov Kuva Mila Kajas-Virtanen
Kiipeäminen aidan yli kuului käsikirjoitukseen.

– Ihan kuin Mission impossible -leffa! Matias tuumaa katsoessaan kohtausta ruudulta ja koko porukka vaikuttaa tyytyväisiltä roolisuorituksiinsa.

Lisätietoa poikien luisteluharrastuksesta https://www.stll.fi/tule-mukaan/pojat/

P.S.

Elokuvaohjaaja Kaisa Rastimo kertoi jännittäneensä aluksi, miten hänelle entuudestaan vieraat pojat selviäisivät kuvauksista. Tavallisesti elokuvan tekoa harjoitellaan näyttelijöiden kanssa kosolti etukäteen. Nyt kuvausaikataulu oli tiivis ja jääkuvauksia rajoitti jääajan vähyys. Tässä ote ohjaajan lähettämästä sähköpostista kuvausten jälkeen:

 ”Olin positiivisesti yllättynyt pojista. He olivat todella aitoja ja sympaattisia videossa.  Itselleni oli elämys seurata tämän tason taitoluistelua läheltä. Laji on huomattavasti hurjempi ja vaikuttavampi läheltä katsottuna kuin tv-ruudusta. Ja tämän jälkeen seuraan erityisesti miesten taitoluistelua tulevissa EM- ja MM-kisoissa!”

Terveisin
Kaisa

Lue myös
Henkilöt

“Yhtäkkiä ei ollutkaan enää mitään suojuksia, ja alettiin hyppiä”

Luka Kauppinen hyppäsi jääkiekosta taitoluistimille 

31 toukokuun, 2022

Henkilöt

Kun mies rakastuu taitoluisteluun

Markus Peltonen ja Ilkka Palonen aloittivat harrastuksen aikuis­iällä

21 tammikuun, 2021

Tietoa lajista

Poikaluistelun projektirahalla Game on Ice -tapahtuma

Tietokonepeleistä tutut hahmot avittivat pojat taitoluistelun pariin Seinäjoella

31 maaliskuun, 2020