Tietoa lajista

Poikaluistelun projektirahalla Game on Ice -tapahtuma

Tietokonepeleistä tutut hahmot avittivat pojat taitoluistelun pariin Seinäjoella

31 maaliskuun, 2020 Saara Laaninen Seinäjoen Taitoluistelijat

Seinäjoen Taitoluistelijat näyttivät Game on Ice -tapahtumallaan mallia, kuinka pojat saadaan innostumaan luistelusta. Lajin riemuihin tutustuttiin muun muassa tietokone- ja mobiilipeleistä tuttujen hahmojen avulla.

Suomessa taitoluistelu on kautta aikain ollut varsin naisvaltainen laji. Taitoluistelun suurmaissa näin ei kuitenkaan ole. Venäjällä, Japanissa ja Pohjois-Amerikassa poika- ja miesluistelijoita riittää.

Pari vuotta sitten Suomen Taitoluisteluliitto alkoi toden teolla pohtia suomalaisen miestaitoluistelun asemaa. Pohdinnan tuloksena liitto perusti työryhmän edistämään poika- ja miesluistelua. Hanketta vauhditettiin erillisellä projektirahalla, jota seurat saattoivat hakea.

Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen kertoo, että työryhmän tämän toimintakauden tavoite on ollut miespuolisten luistelijoiden lukumäärän lisääminen Suomessa.

– Nyt ei keskitytty siihen, ovatko nämä miespuoliset luistelijat huippu-urheilijoita vai ei, keskityimme puhtaasti miesluistelijoiden määrän lisäämiseen, Niittynen täsmentää.

Tapahtuman suosio yllätti

Hakemusten perusteella kolme seuraa saivat projektirahan käyttöönsä, ja yksi näistä oli Seinäjoen Taitoluistelijat (SeiTL). Projektirahan avustuksella Seinäjoella järjestettiin tammikuun alussa alakouluikäisille pojille suunnattu Game on Ice -tapahtuma.

– Vaikka kurssia markkinoitiin tehokkaasti, oli tapahtuman suosio silti yllätys, kertoo Seinäjoen taitoluistelijoiden päävalmentaja Petra Ranta-aho.

Seinäjoen Taitoluistelijat Game on Ice -tapahtuma
Seinäjoen Taitoluistelijat ideoi varta vasten pojille suunnatun Game on Ice -taitoluistelutapahtuman.

Lähes 50 hengen poikajoukko osallistui kolmipäiväiselle kurssille. Joitakin pikkuveljiä jäi jopa harmittamaan, etteivät iän puolesta päässeet vielä mukaan.

Ranta-aho kertoo, että kurssin suunnittelussa otettiin vahvasti huomioon se, että kohderyhmänä oli nimenomaan pojat. Monien ensikosketus jäähän tapahtuikin alakouluikäisille tuttujen pelihahmojen kautta. Jää- ja oheisharjoitteisiin oli lainattu piirteitä muun muassa Fortnite- ja Minecraft -peleistä.

”On lähdettävä rohkeasti kokeilemaan, mikä toimii ja mikä ei.”

Monelle aikuiselle yllämainitut nimet eivät merkitse mitään, mutta kymmenvuotiaisiin poikiin pelimaailman hyödyntäminen toimi.

– Pojat lähtivät hyvin innokkaasti mukaan kaikkeen toimintaan, Ranta-aho kertoo.

Tapahtumassa hyödynnettiin myös erilaisia välineitä sekä jäällä että sen ulkopuolella. Tarjolla oli temppuratoja ja pojat saivat kokeilla muun muassa rotaatiokonetta. Oheisharjoituksissa pojat pääsivät taas kokeilemaan hip hoppia. Vauhtia siis riitti koko kurssin ajaksi.

Seinäjoella panostettu poikiin

SeiTL:n päävalmentajan mukaan poikien kannustamisessa taitoluistelun pariin kannattaa ajatella niin sanotusti boksin ulkopuolelta.

– On lähdettävä rohkeasti kokeilemaan, mikä toimii ja mikä ei, päävalmentaja kuvailee.

Kurssilla kerättyjen palautteiden perusteella Game on Ice oli menestys.

– Tavoitteenamme oli luoda pojille positiivista kuvaa luistelusta sekä harjoittelun monipuolisuudesta, ja tässä onnistuttiin, kertoo SeiTL:n poikatiimin vetäjä Hanne Tyynelä.

Seinäjoella on jo entuudestaan panostettu poika- ja miesluisteluun. Seuran luistelukouluissa on omat poikien ryhmät, joista voi jatkaa tekniikka- ja kehitysryhmiin. Myös Suomen ensimmäinen miesmuodostelmaluistelujoukkue River Bulls on niin ikään kotoisin Seinäjoelta.

Seinäjoen Taitoluistelijat Game on Ice -tapahtuma
Yli 50 poikaa tutustui taitoluisteluun Game on Ice -tapahtumassa.

Ranta-ahon mukaan poikaluistelun suosio on kasvanut entuudestaan Seinäjoella.

– Monet pikkuveljet seuraavat isoveljiä luisteluharrastuksen pariin, päävalmentaja kertoo.

Myös tämänkaltaiset tapahtumat auttavat mainostamaan taitoluistelua pojille sopivana lajina.

Projektirahan konkreettinen vaikutus poika- ja miesluistelijoiden lukumäärään selviää myöhemmin keväällä, kun tukea saaneet seurat raportoivat kokemuksistaan liitolle. Niittynen kertoo, että raportit saatuaan liitto tarkastelee poikaluistelun kasvua puhtaasti lukujen ja prosenttien valossa.

Lue myös
Henkilöt

“Yhtäkkiä ei ollutkaan enää mitään suojuksia, ja alettiin hyppiä”

Luka Kauppinen hyppäsi jääkiekosta taitoluistimille 

31 toukokuun, 2022

Henkilöt

Kun mies rakastuu taitoluisteluun

Markus Peltonen ja Ilkka Palonen aloittivat harrastuksen aikuis­iällä

21 tammikuun, 2021

Kiss & Cry

Kaisa Rastimo ohjasi Taitoluisteluliiton mainosvideon

Poikien päivä elokuvatähtinä

16 tammikuun, 2020