Poikaluistelun projektirahalla Game on Ice -tapahtuma
Tietokonepeleistä tutut hahmot avittivat pojat taitoluistelun pariin Seinäjoella
Seinäjoen Taitoluistelijat näyttivät Game on Ice -tapahtumallaan mallia, kuinka pojat saadaan innostumaan luistelusta. Lajin riemuihin tutustuttiin muun muassa tietokone- ja mobiilipeleistä tuttujen hahmojen avulla.
Suomessa taitoluistelu on kautta aikain ollut varsin naisvaltainen laji. Taitoluistelun suurmaissa näin ei kuitenkaan ole. Venäjällä, Japanissa ja Pohjois-Amerikassa poika- ja miesluistelijoita riittää.
Pari vuotta sitten Suomen Taitoluisteluliitto alkoi toden teolla pohtia suomalaisen miestaitoluistelun asemaa. Pohdinnan tuloksena liitto perusti työryhmän edistämään poika- ja miesluistelua. Hanketta vauhditettiin erillisellä projektirahalla, jota seurat saattoivat hakea.
Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen kertoo, että työryhmän tämän toimintakauden tavoite on ollut miespuolisten luistelijoiden lukumäärän lisääminen Suomessa.
– Nyt ei keskitytty siihen, ovatko nämä miespuoliset luistelijat huippu-urheilijoita vai ei, keskityimme puhtaasti miesluistelijoiden määrän lisäämiseen, Niittynen täsmentää.
Tapahtuman suosio yllätti
Hakemusten perusteella kolme seuraa saivat projektirahan käyttöönsä, ja yksi näistä oli Seinäjoen Taitoluistelijat (SeiTL). Projektirahan avustuksella Seinäjoella järjestettiin tammikuun alussa alakouluikäisille pojille suunnattu Game on Ice -tapahtuma.
– Vaikka kurssia markkinoitiin tehokkaasti, oli tapahtuman suosio silti yllätys, kertoo Seinäjoen taitoluistelijoiden päävalmentaja Petra Ranta-aho.
Lähes 50 hengen poikajoukko osallistui kolmipäiväiselle kurssille. Joitakin pikkuveljiä jäi jopa harmittamaan, etteivät iän puolesta päässeet vielä mukaan.
Ranta-aho kertoo, että kurssin suunnittelussa otettiin vahvasti huomioon se, että kohderyhmänä oli nimenomaan pojat. Monien ensikosketus jäähän tapahtuikin alakouluikäisille tuttujen pelihahmojen kautta. Jää- ja oheisharjoitteisiin oli lainattu piirteitä muun muassa Fortnite- ja Minecraft -peleistä.
”On lähdettävä rohkeasti kokeilemaan, mikä toimii ja mikä ei.”
Monelle aikuiselle yllämainitut nimet eivät merkitse mitään, mutta kymmenvuotiaisiin poikiin pelimaailman hyödyntäminen toimi.
– Pojat lähtivät hyvin innokkaasti mukaan kaikkeen toimintaan, Ranta-aho kertoo.
Tapahtumassa hyödynnettiin myös erilaisia välineitä sekä jäällä että sen ulkopuolella. Tarjolla oli temppuratoja ja pojat saivat kokeilla muun muassa rotaatiokonetta. Oheisharjoituksissa pojat pääsivät taas kokeilemaan hip hoppia. Vauhtia siis riitti koko kurssin ajaksi.
Seinäjoella panostettu poikiin
SeiTL:n päävalmentajan mukaan poikien kannustamisessa taitoluistelun pariin kannattaa ajatella niin sanotusti boksin ulkopuolelta.
– On lähdettävä rohkeasti kokeilemaan, mikä toimii ja mikä ei, päävalmentaja kuvailee.
Kurssilla kerättyjen palautteiden perusteella Game on Ice oli menestys.
– Tavoitteenamme oli luoda pojille positiivista kuvaa luistelusta sekä harjoittelun monipuolisuudesta, ja tässä onnistuttiin, kertoo SeiTL:n poikatiimin vetäjä Hanne Tyynelä.
Seinäjoella on jo entuudestaan panostettu poika- ja miesluisteluun. Seuran luistelukouluissa on omat poikien ryhmät, joista voi jatkaa tekniikka- ja kehitysryhmiin. Myös Suomen ensimmäinen miesmuodostelmaluistelujoukkue River Bulls on niin ikään kotoisin Seinäjoelta.
Ranta-ahon mukaan poikaluistelun suosio on kasvanut entuudestaan Seinäjoella.
– Monet pikkuveljet seuraavat isoveljiä luisteluharrastuksen pariin, päävalmentaja kertoo.
Myös tämänkaltaiset tapahtumat auttavat mainostamaan taitoluistelua pojille sopivana lajina.
Projektirahan konkreettinen vaikutus poika- ja miesluistelijoiden lukumäärään selviää myöhemmin keväällä, kun tukea saaneet seurat raportoivat kokemuksistaan liitolle. Niittynen kertoo, että raportit saatuaan liitto tarkastelee poikaluistelun kasvua puhtaasti lukujen ja prosenttien valossa.