Henkilöt

Veljekset luistelevien sonnien kaupungista

”Kisojen jälkeen on voittajafiilis, kun on uskaltanut kisata”

8 toukokuun, 2021 Lauri Jaakkola Nuottajärvien kotialbumi

Kaksoset Iiro ja Ville Nuottajärvi olivat ensimmäisellä luokalla, kun kouluun tuli mainos Seinäjoen Taitoluistelijoiden soveltavan luistelun ryhmästä.

– Ihan aluksi meillä ei ollut taitoluistimia, Ville muistelee.

– Silloin luisteltiin jääkiekkoluistimilla, Iiro jatkaa.

Seinäjoen Taitoluistelijat on monella tapaa edistyksellinen taitoluisteluseura. Seuran alaisuudessa on toiminut jo pitkään soveltavan luistelun ryhmä. Lisäksi seurassa on poikkeuksellisen paljon poika- ja miesluistelijoita.

Iirolle ja Villelle seuraava askel soveltavan luistelun ryhmästä olikin luistelukoulun poikaryhmä. Miespuolisten yksinluistelijoiden lisäksi Seinäjoen Taitoluistelijoissa on maailman ensimmäinen vain miehistä koostuva muodostelmaluistelujoukkue River Bulls, suomeksi Jokisonnit.

”Luistellessa saan olla oma itseni.”

River Bulls syntyi hurtin huumorin siivittämänä, kun taitoluistelua harrastavien lasten isät päättivät, että hallillahan voisi tehdä muutakin kuin odotella ja hörppiä kahvia. Sittemmin River Bullsin toiminta on muuttunut yhä tavoitteellisemmaksi ja joukkue on saanut taitoluistelupiireissä runsaasti positiivista huomiota.

River Bullsissa tiivistyy eteläpohjalainen ajatusmaailma. Kun jotain aletaan tehdä, niin tehdään sitten kunnolla ja ollaan siitä aidosti ylpeitä. River Bullsin esimerkki on tehnyt harrastuksen aloittamisen helpoksi luistelusta kiinnostuneille pojille.

Iiro ja Ville mainitsevat River Bulls -muodostelmaluistelujoukkueen luistelijat esikuvikseen – Kiira Korven ohella, tietysti.

– Luistellessa saan olla oma itseni, Ville summaa.

Kisaaminen on kivaa

Parikymppiset Iiro ja Ville tykkäävät molemmat kovasti esiintymisestä, vaikka se aina jännittääkin etukäteen.

– Kisojen jälkeen on voittajafiilis, kun on uskaltanut kisata, Ville sanoo.

– On kivaa, kun on onnistunut ja kun kisojen jälkeen meidän kuvat tulevat Seinäjoen Taitoluistelijoiden sivuille ja muut käyvät tykkäämässä niistä ja kirjoittamassa tsemppiviestejä, Iiro lisää.

Pojat ovat osallistuneet kilpailuihin vuodesta 2016 alkaen. Varala-Tiimi järjestää vuosittain joulun alla Tampereella Santa Claus -taitoluistelukilpailut, joissa on Special Olympics -sarjat ja myös ulkomaalaisia osallistujia. Iiro ja Ville ovat viime vuosina olleet kisoissa vakio-osallistujia.

”Minulla ei ollut aiempaa kokemusta Special Olympics -taitoluistelusta ennen kuin aloin valmentaa Iiroa ja Villeä.”

Kilpailemisen aloittaminen toi pojille uuden mausteen luisteluharrastukseen. Seinäjoen Taitoluistelijoiden silloinen muodostelmaluisteluvalmentaja Tiina Pesonen kannusti poikia harjoittelemaan omaa kilpailuohjelmaa. Poikien oma valmentaja Heidi Kohtala ryhtyi ennakkoluulottomasti selvittämään Special Olympics -taitoluistelun saloja.

– Minulla ei ollut aiempaa kokemusta Special Olympics -taitoluistelusta ennen kuin aloin valmentaa Iiroa ja Villeä. Seurasta kannustettiin lähtemään tähän mukaan ja olen saanut paljon tukea Tampereen Varala-Tiimistä ja etenkin Special Olympics -valmentaja Tanja Töyrylä-Kannistolta, Heidi kertoo.

Heidi on pari viime vuotta asunut Tampereella, jossa hän opiskelee hallintotieteitä.

– Ensimmäisen vuoden ajan kävin vielä viikonloppuisin vetämässä pojille treenejä, jotta valmentajanvaihdos ei olisi tullut heille kertarysäyksellä, Heidi sanoo.

”Olen kokenut Iiron ja Villen kanssa paljon hienoja ja uusia asioita. On ilo nähdä kuinka pojat ovat aina niin innoissaan jäällä ja tsemppaavat toisiaan”

Nyt poikia valmentaa Eveliina Haapala, jonka kanssa he ovat harjoitelleet uutta ohjelmaa. Ajatuksena on, että pojat harjoittelevat uuden ohjelman kahden vuoden välein.

– Olen kokenut Iiron ja Villen kanssa paljon hienoja ja uusia asioita. On ilo nähdä kuinka pojat ovat aina niin innoissaan jäällä ja tsemppaavat toisiaan, Eveliina toteaa.

Heidi Kohtala on samoilla linjoilla.

– Välillä alkuaikoina ei meinannut itsellä usko riittää siihen, että saan opetettua pojille kilpailuohjelmia. Mutta aina heti kun heidät tapasi hallilla, niin palasi usko siihen, että kyllä tämä onnistuu, Heidi sanoo.

– Olin aika nuori silloin, kun ryhdyin valmentamaan Iiroa ja Villeä. Tunnen, että on ollut etuoikeus saada kasvaa aikuiseksi yhdessä heidän kanssaan, hän jatkaa.

Opiskelua ja harrastuksia

Iirolla ja Villellä riittää kauniita sanoja valmentajilleen.

– Heidi on kiva valmentaja. Hän on opettanut meille paljon uusia temppuja ja auttanut kisoissa, ettei jännittäisi liikaa, Ville sanoo.

– Eveliina tsemppaa meitä aina ja hän on hyvä luistelija. On kivaa, kun Eveliinasta tuli meidän valmentaja, Iiro toteaa.

Iiro ja Ville luistelevat Eveliinan valmennuksessa Salamat-erityisryhmässä, joka tällä hetkellä koostuu pelkästään Iirosta ja Villestä. Kerran viikossa he harjoittelevat myös poikien ryhmän kanssa.

Taitoluistelu on iso asia Iiron ja Villen elämässä, mutta ei ainoa. He opiskelevat Ammattiopisto Luovin Seinäjoen toimipisteessä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa TELMA-koulutuksessa. Harrastuksia on luistelun lisäksi muitakin.

– Tykkään ratsastaa, hiihtää, uida, lasketella, kuunnella musiikkia ja pelata tietokoneella, Iiro luettelee.


Juttu on alun perin julkaistu Suomen Paralympiakomitean verkkosivuilla.