Henkilöt

"Viime kausi oli minulle erittäin onnistunut"

Janna Jyrkinen valmis Finlandia Trophy Espoon jäälle

27 syyskuun, 2023 Kaisa Viitanen STLL

Viime syksynä Finlandia Trophy Espoon yleisö tsemppasi voimakkaasti, kun naisten kilpajäälle astui jännittynyt, vähän ujostelevakin 15-vuotias luistelija. Tänä syksynä Janna Jyrkinen jo odottaa Metro Areenalle pääsyä puhtaasti iloiten; vaativat kansainväliset jäät ovat kasvattaneet.

Kausi 2022–2023 jää suomalaiseen taitoluisteluhistoriaan Janna Jyrkisen ilotulituksena.

Kauden alkaessa vasta 15-vuotias lappeenrantalainen hyppäsi rohkeasti seniorisarjaan ja kiri hetkessä suomalaisnaisten ykköseksi. Kotiyleisön riemuksi Janna pinnisti EM-kilpailuissa sijalle 7, mikä toi Suomelle tälle kaudelle kaksi maapaikkaa. Hän edusti Suomea myös Grand Prix -jäällä ja lajin MM-kilpailuissa.

– Viime kausi oli minulle sekä tuloksina että suorituksina erittäin onnistunut. Mutta kausi antoi minulle enemmänkin. Koska kilpailin ensi kertaa seniorisarjassa, monet asiat, kuten kilpailujen saama huomio, osanottajien taso sekä kilpailuja seuraavan yleisön määrät, olivat minulle aivan uusia. Sain kokemusta ja sitä myötä itseluottamusta, ja niiden avulla olen paljon kypsempi käynnistämään tämän kauteni naisten sarjassa, Janna kertaa.

”Finlandia Trophy on sekä tunnelmaltaan että järjestelyiltään tähänastisen urani kivoimpia kilpailuja.”

Tällä kaudella Janna ehti jo syyskuun alussa piipahtaa Italiassa kilpailemassa, mutta ensi viikon Finlandia Trophy Espoo on varsinainen startti – ja riemukas sellainen.

– Finlandia Trophy merkitsee minulle kilpailuna paljon. Viime vuonna pääsin siihen ensi kertaa, ja aivan erityisesti yleisön mahtava kannustus oli iloinen yllätys. Finlandia Trophy on sekä tunnelmaltaan että järjestelyiltään tähänastisen urani kivoimpia kilpailuja.

Pikkujännitystä ei Jannan valmistautumisesta kuitenkaan puutu.

– Kuluneena kesänä minulle osui kova pituuskasvun spurtti, kasvoin yhtäkkiä lähes kymmenen senttiä pituutta. Se tietysti vaikuttaa luisteluuni, erityisesti hyppyihin.

Kesän mittaan harmitus oli iskeä monesti.

– Kun viime kausi oli niin hyvä, lähdin tietysti tähän kauteen ajatuksella näyttää vielä enemmän. Mutta tämä etappi minun pitää vain tyynesti käydä läpi, harmitti tai ei, Janna pohtii.

Väljempi kilpailukalenteri

Viime kaudella Janna osallistui SM-sarjan lisäksi seitsemään kovatasoiseen kansainväliseen kilpailuun sekä edusti vielä Suomea EM- ja MM-kilpailuissa.

– MM-kilpailuissa maaliskuussa näkyi jo väsymystä, onneksi pääsin heti niiden jälkeen lomalle.

Tämän kauden kisakalenterin Janna on rakentanut valmentajansa Marina Shirshovan kanssa tietoisesti väljemmäksi. Finlandia Trophyn jälkeen suunnitelmissa on ennen vuodenvaihdetta vain kaksi kansainvälistä kilpailua: GP-kilpailut Ranskassa ja Espoossa.

– Eka GP:ni viime syksynä oli ristiriitainen. Sain paikan Espoon kilpailuun vain parin päivän varoitusajalla, ja olin juuri palannut Puolasta kilpailemasta. Kiire näkyi. Lyhytohjelmani meni, miten meni, onneksi sain tehtyä kunnon vapaaohjelman.

”On tärkeää saada syksyn mittaan hyppyjä kuntoon pituuskasvun jälkeen.”

Nyt Jannalla on Finlandia Trophyn jälkeen neljä viikkoa aikaa valmistautua Ranskan GP-kilpailuun, ja sen jälkeen on kaksi viikkoa hiomisaikaa Espoon GP:tä varten.

– On tärkeää saada syksyn mittaan hyppyjä kuntoon pituuskasvun jälkeen, mutta yhtä tärkeää on varata aikaa itseluottamukseni keräämiseen. Syksy mennään hermoilematta kilpailu kerrallaan, päätavoitteeni ovat kuitenkin päästä tänäkin keväänä EM- ja MM-kilpailuihin.

Lappeenrannassa asuvan Marina-valmentajan lisäksi Jannalla on toinenkin tärkeä rohkaisija ja kirittäjä, belgialainen koreografi Adam Solya.

– Voi kuulostaa ylisanoilta, mutta minä ihan rakastan työskentelyä Adamin kanssa. Hän on sekä asiantuntija että myös ihmisenä mukava. Olemme tehneet paljon työtä niin perusluisteluni kuin esittämiseni eteen. Toivon, että olen esittämisessäkin tällä kaudella kypsempi kuin viime talvena.

Janna Jyrkinen starttaa Finlandia Trophy Espoossa naisten lyhytohjelmassa perjantai-iltana 6. lokakuuta. Naisten vapaaohjelmat nähdään kilpailun päätteeksi sunnuntaina 8. lokakuuta.


Liput Finlandia Trophy Espoo -kilpailuun myy Ticketmaster.

Lue myös
Tapahtumat

"Tuntui mukavalta, kun yleisö hurrasi"

Special Olympics -luistelijat nauttivat yleisön kannustuksesta Finlandia Trophyssa

8 lokakuun, 2023

Tapahtumat

"Tunsi, että yleisökin oli mukana meidän luistelussa"

Turkkila ja Versluis tanssivat Finlandia Trophyn voittoon

8 lokakuun, 2023

Tapahtumat

Ensimmäisen kerran yli 200 pistettä

Makar Suntsev loisti Finlandia Trophy Espoon jäällä

7 lokakuun, 2023

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoon pari­luistelun voittoon yhdysvaltalaiset

Milania Väänänen ja Filippo Clerici upeasti neljänsiä

7 lokakuun, 2023

Tapahtumat

Rytmitanssista kauden parhaat pisteet

Turkkila ja Versluis johtavat jäätanssia Finlandia Trophyssa

7 lokakuun, 2023

Tapahtumat

Suomen miehet ennätyspisteisiin Finlandia Trophy Espoossa

Nella Pelkonen paras suomalainen naisten lyhytohjema­kilpailussa

6 lokakuun, 2023

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoo käyntiin pariluistelulla

Suomalaispari Milania Väänänen ja Filippo Clerici kilpailussa kuudentena

6 lokakuun, 2023

Henkilöt

Special Olympics -luisteliljat pääsevät jäälle sunnuntaina

Iiro ja Ville Nuottajärvi odottavat innolla ensimmäistä Finlandia Trophyaan

3 lokakuun, 2023

Tapahtumat

Kilpailua järjestetty Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa

Finlandia Trophy järjestetään jo 27:nnen kerran

2 lokakuun, 2023