Tapahtumat

Kilpailua järjestetty Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa

Finlandia Trophy järjestetään jo 27:nnen kerran

2 lokakuun, 2023 Kaisa Viitanen Antti Lehto, Sari Niskanen ja STLL

Tällä viikolla käynnistyy Espoossa järjestyksessään jo 27:s Finlandia Trophy. Kilpailun historia on täynnä toinen toistaan värikkäämpiä hetkiä ja tähtivieraita.

Ensimmäinen Finlandia Trophy järjestettiin syksyllä 1995. Jo pari vuotta tätä aiemmin nähtiin esinäytös Hansa Cup -kilpailuna.

­­– Taitoluisteluliitto halusi suomalaisluistelijoille lisää kilpailumahdollisuuksia. Keksittiin ajatus järjestää Helsingissä kansainvälinen kilpailu Itämeren kaupunkien kesken, siitä siis nimi. Suomalaisen taitoluistelun voimahahmo Jane Erkko piti kuitenkin nimeä huonona, koska Helsinki ei ole Hansa-kaupunki. Niin syntyi Finlandia Trophy, kertovat Sinikka Kuusniemi ja Ritva Kokko, jotka uupumattomana parivaljakkona hoitivat kilpailun johtotehtävät Hansa Cupista aina vuoden 2016 Finlandia Trophyyn asti.

Lajeina olivat alussa naisten ja miesten yksinluistelu sekä jäätanssi. Pariluistelua kokeiltiin tuoda mukaan ensi kerran vuonna 2002, mutta se vakiintui vasta vuonna 2016. Muodostelmaluistelun lyhytohjelmakilpailu tuli osaksi Finlandia Trophya vuonna 2012.

Helsingistä Vantaalle

Uuden kansainvälisen kilpailun lanseeraaminen ei ole mutkaton homma. Pelkästään tasokkaiden luistelijoiden kiinnostuksen herättäminen kestää aikansa.

– Meillä oli onneksi Pietari lähellä. Pietarissa, muun muassa Alexei Mishinin ja Alexei Urmanovin valmennuksessa oli valtava joukko maailmantähtiä. Pietarilaisille matka Helsinkiin oli helppo ja nopea. Toki valmentajilla oli joskus jekkuja, paikalle saapuneet luistelijat saattoivat olla eri henkilöitä kuin mitä oli ennakkoon ilmoitettu. Muistan vuonna 1997 kilpailun alla ihmetelleeni sitä, kun harjoitushallissa luisteli yllätyksekseni todella pieni poika aivan liian isossa kilpailupuvussa, Sinikka muistelee.

Vasta 15-vuotias Jevgeni Plushenkon ei arastellut liian suuressa luisteluasussan vaan otti miesten kilpailun pronssin. Kolme vuotta myöhemmin hän palasi Suomeen voittamaan Finlandia Trophyn.

”Harjoitushallissa luisteli yllätyksekseni todella pieni poika aivan liian isossa kilpailupuvussa.”

Vaikka venäläisten lisäksi myös pohjoisamerikkalaiset taitoluistelijat kiinnostuivat nopeasti suomalaisesta alkusyksyn kilpailusta, Finlandia Trophyssa ei alkuvuosina ollut osanottajia ruuhkaksi asti. Vuonna 2005 kilpailu jouduttiin kokonaan perumaan vähäisen kiinnostuksen takia.

Katsomossa oli vielä väljempää kuin jäällä. Vuoteen 2004 asti kisapaikkana oli Helsingin jäähalli, ja vuonna 2006 kilpailu siirtyi Vantaalle Tikkurilaan.

– Vaikka Nordenskiöldinkadun jäähalli oli meille taitoluistelijoille kotihallin asemassa ja sen tilat olivat monipuoliset, se oli aika kallis vuokrattavaksi ja kun katsojia oli aika vähän, se vaikutti myös tunnelmaan. Tikkurilan hallissa katsojat olivat lähellä jäätä, ja Finlandia Trophysta tuli katsojille näyttävämpi kilpailutapahtuma, Ritva toteaa.

Pikku hiljaa suomalaisyleisö alkoi myös löytää tien taitoluistelukatsomoon, kiitos ennen muuta suomalaisnaisten kovan kansainvälisen tason. Finlandia Trophyn ensimmäinen suomalaismitalisti oli Alisa Drei vuonna 2001, ja heti sen jälkeen Susanna Pöykiö voitti kilpailun kolmesti peräkkäin.

Tiivistä tunnelmaa Tikkurilassa

Vuoden 2007 Finlandia Trophy oli yhtä suomalaisnaisten ilotulitusta. Uransa ensimmäistä aikuisten kilpailua luistellut 15-vuotias Jenni Vähämaa otti kultaa, Susanna Pöykiö hopeaa, Laura Lepistö oli kilpailun neljäs ja Kiira Korpi viides. Ainoana suomalaisten väliin kiilasi Italian Carolina Kostner.

Kiira Korpi Finlandia Trophyn vapaaohjelmassa vuonna 2012.
Kiira Korpi Finlandia Trophyn vapaaohjelmassa vuonna 2012.

– Minusta tuntui, että olin tullut vahingossa Suomen mestaruuskilpailuihin, Carolina hauskuutti kansainvälistä mediaa lehdistötilaisuudessa.

Vuonna 2009 suomalaiskatsojat saivat kokea Finlandia Trophyssa ennenkokemattoman julkisuus- ja fanitusmylläkän. Daisuke Takahashi toi Japanista Tikkurilaan mukanaan viisi tv-yhtiötä, yhden filmiryhmän sekä ison joukon kisaturisteja. Vielä isommat ryntäykset koettiin vuosina 2012 ja 2013, jolloin Yuzuru Hanyu kävi näytösmielessä voittamassa Finlandia Trophyt.

”Minusta tuntui, että olin tullut vahingossa Suomen mestaruuskilpailuihin.”

– Totta kai olimme aina huolehtineet turvallisuusjärjestelyistä, mutta noina vuosina saimme toden teolla pitää vahtia, että japanilainen sai olla rauhassa, Ritva naurahtelee.

Kansainvälisiä tähtiä riitti muualtakin. Esimerkiksi erittäin pidetty brittiläinen jäätanssipari Sinead Kerr ja John Kerr kävi kolmesti nappaamassa Finlandia Trophyn voiton.

Syksyllä 2013 Suomeen löysivät tiensä myös jäätanssin olympiavoittajat, kaksinkertaiset maailmanmestarit Tessa Virtue ja Scott Moir. Kanadalaisille matkasta tuli ikimuistoinen jo siksi, että pari oli varustautunut kohtaamaan Pohjolan kylmän syksyn, mutta Finlandia Trophyn aikaan Suomeen osui hellejakso.

– Minun on varmaan ihan pakko rynnätä shoppailemaan hellevaatteita, Tessa nauroi nauttiessaan ulkoilmasta kilpailujen välissä.

Grand Prix -tasolle

Alusta pitäen Finlandia Trophyn järjestelyporukka otti tavoitteekseen luoda kilpailusta nimenomaan urheilijoille paras mahdollinen.

– Alkuvuosina työskentelimme aika pienellä kisatiimillä, mutta kaiken mottona oli koko ajan ”hyvä kisa luistelijoille”. Ja siitä me myös olemme saaneet urheilijoilta erittäin paljon kiittävää palautetta, Sinikka toteaa.

Kulisseissa tehtiin vaikka ihmeitä, jotta urheilijoilla olisi kaikki hyvin. Usein ihmeidentekijä oli luistinhuollosta vastannut Erkki Asikainen. Kilpailunjohtajat muistelevat hetkiä, jolloin kisatiimi keräsi keskuudestaan rahat urheilijan uusiin luistimiin tai jolloin luistinkenkä ommeltiin yön aikana käytännössä kokonaan uudestaan.

Susanna Pöykiö-Reinikainen muistaa Finlandia Trophyn jännittävän kihelmöinnin mutta myös iloisen tunnelman.

– Oli upeaa aloittaa kilpailukausi – ja testata kuntoa – kotiyleisön edessä. Finlandia Trophy oli yksi kauden tärkeimmistä kisoista antamassa palautetta kilpailuihin valmistavan kauden onnistuneisuudesta. Kilpailussa asemoitiin myös suomalaisten keskinäistä järjestystä ajatellen koko tulevaa kautta ja arvokilpailuja. Trophysta on jäänyt kokonaisvaltaisesti lämpimät muistot. Yleisö oli puolellamme, ja pikku fanit jaksoivat odottaa nimikirjoituksiamme.

Vuonna 2012 Finlandia Trophy muutti jälleen, nyt isompaan halliin Espoon Tapiolaan. Vanhan tavoitteen, hyvä kisa luistelijoille, rinnalle tuli tavoite saada Suomen kilpailu osaksi Kansainvälisen luisteluliiton ISU:n Grand Prix -sarjaa. Tavoite ei ole toistaiseksi toteutunut, monille useamman kerran Suomessa käyneille Challenger-sarjan Finlandia Trophy on jo GP-tasoa.

Kolmasti Finlandia Trophyssa luistelijana nähty Adam Rippon tuli seuraamaan mielikilpailuaan vuonna 2019.

– Jopa erittäin tunnetut kansainväliset taitoluistelukilpailut voivat joskus olla aika vaatimattomia. Järjestelyt ovat vähän sitä sun tätä, kisa-areena tuntuu harjoitushallilta ja yleisöä on todella vähän. Mutta aina, kun tulen Suomeen, tunnen olevani GP-tasolla, monesti Finlandia Trophyssa vieraillut yhdysvaltalainen Adam Rippon on kiteyttänyt asian.

Liput Finlandia Trophy Espoo -kilpailuun myy Ticketmaster.


Artikkelikuvassa Miia Marttinen (vas.), Susanna Pöykiö, Elina Kettunen, Alisa Drei ja Ari-Pekka Nurmenkari Finlandia Trophyssa Helsingin jäähallissa vuonna 2004.

*Juttua päivitetty klo 17.43. Finlandia Trophy on peruttu vuosina 2005 ja 2020, jolloin tapahtuma järjestetään 27:nnen kerran.

Lue myös
Tapahtumat

"Tuntui mukavalta, kun yleisö hurrasi"

Special Olympics -luistelijat nauttivat yleisön kannustuksesta Finlandia Trophyssa

8 lokakuun, 2023

Tapahtumat

"Tunsi, että yleisökin oli mukana meidän luistelussa"

Turkkila ja Versluis tanssivat Finlandia Trophyn voittoon

8 lokakuun, 2023

Tapahtumat

Ensimmäisen kerran yli 200 pistettä

Makar Suntsev loisti Finlandia Trophy Espoon jäällä

7 lokakuun, 2023

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoon pari­luistelun voittoon yhdysvaltalaiset

Milania Väänänen ja Filippo Clerici upeasti neljänsiä

7 lokakuun, 2023

Tapahtumat

Rytmitanssista kauden parhaat pisteet

Turkkila ja Versluis johtavat jäätanssia Finlandia Trophyssa

7 lokakuun, 2023

Tapahtumat

Suomen miehet ennätyspisteisiin Finlandia Trophy Espoossa

Nella Pelkonen paras suomalainen naisten lyhytohjema­kilpailussa

6 lokakuun, 2023

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoo käyntiin pariluistelulla

Suomalaispari Milania Väänänen ja Filippo Clerici kilpailussa kuudentena

6 lokakuun, 2023

Henkilöt

Special Olympics -luisteliljat pääsevät jäälle sunnuntaina

Iiro ja Ville Nuottajärvi odottavat innolla ensimmäistä Finlandia Trophyaan

3 lokakuun, 2023

Henkilöt

"Viime kausi oli minulle erittäin onnistunut"

Janna Jyrkinen valmis Finlandia Trophy Espoon jäälle

27 syyskuun, 2023