Tapahtumat

Maailmantähdet valloittavat Helsinki Grand Prix -jään

30 lokakuun, 2018 Kaisa Viitanen Antti Lehto ja Elina Paasonen

Helsinki Grand Prix -kilpailua leimaa vahvasti uuden olympiadin käynnistyminen. Vaikka Helsingin jäähallissa nähdään monia kaikille tuttuja maailmantähtiä, vähintään yhtä mielenkiintoista on tutustua vasta nyt GP-tasolla aloittaviin untuvikkoihin.

Suomalaisilta tuskin tarvinnee kysyä, kuka on odotetuin vieras Nordenskiöldinkadun halliin. Japanilainen Yuzuru Hanyu, kaksinkertainen olympiavoittaja, on maailman ihailluimpia ja seuratuimpia jäätähtiä.

23-vuotias mestari saa arvoisansa vastustajan, kun Hanyun lailla 300 pisteen rajan rikkonut Kiinan Boyang Jin, 22, käynnistää GP-syksynsä Helsingissä. Viime kaudella molemmilta jäi Grand Prix -finaali väliin, joten nälkää kaksikolla riittää.

Nykyään kotimaassaan Kiinassa harjoitteleva Boyang Jin osallistuu kauden ensimmäiseen GP-kilpailuunsa Helsingissä.

Mestareiden ohella moni lajifani seuraa mielenkiinnolla myös Korean nuorta Junhwan Chata, 17, joka aloitti GP-sarjan jo Kanadassa ja sijoittui kolmanneksi. Suomalaiset saivat tehdä ensituttavuutta mieheen Finlandia Trophy Espoossa, jossa hän luisteli toiseksi. Junhwan Cha on jo kotimassaan suuri tähti ja hänellä on faneja, jotka kiertävät katsomassa kaikki tämän kilpailut.

Uusi olympiadi leimaa GP-Helsinkiä

Naisten kilpailussa odotetuin vieras Helsinkiin on yhtä ilmiselvä kuin miehissäkin. Alina Zagitova voitti viime kaudella niin olympiakultaa, Euroopan mestaruuden kuin myös Grand Prix -finaalin. 16-vuotias käynnisti kilpailusyksynsä syyskuussa Saksassa voittamalla ylivoimaisesti Nebelhorn Trophyn.

Venäläinen Alina Zagitova luistelee kauden ensimmäisen GP-kilpailunsa Helsingissä. Kuva on Pyeongchangin olympiajäältä viime keväältä, missä Zagitova sai kaulaansa kultaisen mitalin.

Uusi sukupolvi näkyy naisten kilpailussa vielä selvemmin kuin miehissä: puolet kilpailijoista on GP-tasolla ensimmäistä kertaa. Venäjän panos Helsingissä on kova, Zagitovan lisäksi mukana ovat Stanislava Konstantinova ja Daria Panenkova. Tarkasti kannattaa seurata myös Japanin Kaori Sakamotoa ja Belgian Loena Hendrickxsiä, sillä molemmilla on ollut vahva kauden alku.

Pareissa suurimmat odotukset suuntautuvat itäiseen naapuriimme. EM-pronssimitalistit Natalia Zabiiako ja Alexander Enbert saavat vastaansa keväällä junioreiden MM-kultaa voittaneet maanmiehensä Daria Pavliuchenkon ja Denis Khodykinin. Daria on Helsinki GP:n nuorin kilpailija: hän täyttää 16 vasta vuoden viimeisenä päivänä.

Alexandra Stepanova ja Ivan Bukin voittivat tänäkin vuonna Finlandia Trophy Espoon. Parin rytmitanssi jouduttiin keskeyttämään hallissa lennelleen pikkulinnun takia mutta he suoriutuivat siitä silti upeasti ja saivat parhaat pisteet.

Jäätanssijat Alexandra Stepanova ja Ivan Bukin ovat Suomessa liki kuin kotonaan. Pari on osallistunut Finlandia Trophyyn neljästi, kolme kertaa kotiin on lähdetty voitto mukana. Mikään ihme ei olisi, jos tällä kertaa viemisinä oli GP-voitto, kaksikolla on tältä syksyltä Helsinki GP -parien paras pistetulos. Pari ei ole vielä koskaan yltänyt GP-finaaliin, mutta nyt sitä tavoitellaan Helsingin lisäksi muutaman viikon päästä kotikaupunki-Moskovan kilpailussa.

Jäätanssijäällä nähdään peräti seitsemän GP-sarjaa ensi kertaa luistelevaa paria. Nuorimmat ovat 18-vuotias Christina Carreira ja 17-vuotias Anthony Ponomarenko. Valloittava pari on jo kahdesti osallistunut junioreiden GP-finaaliin, ja sillä on kaksi junioreiden MM-mitalia, pronssi ja hopea. Ja jos Anthonyn sukunimi herättää muistikuvia: taustakin on vahva, vanhemmat ovat jäätanssin olympiavoittajat Marina Klimova ja Sergei Ponomarenko.

Myös suomalaiset ensikertaa GP-jäällä

Helsinki Grand Prix’n järjestäjänä Suomi sai nimetä myös kotimaiset kärkiluistelijansa mukaan kovatasoiseen kilpailuun. Debyyttinsä GP-jäällä tekevät yksinluistelijat Viveca Lindfors, Emmi Petonen ja Valter Virtanen sekä jäätanssipari Juulia Turkkila ja Matthias Versluis.

Lisätietoa Helsinki Grand Prix.