Tapahtumat

Kauden huipentumana muodostelmaluistelun MM-kilpailut

2 lokakuun, 2018

Muodostelman maajoukkueet tähtäävät jokainen tiukasti Helsingin MM-jäälle. Marigold IceUnity maailmanmestaruuden puolustajana. Helsinki Rockettes MM-välivuoden jälkeen supernälkäisenä. Team Unique vakuuttuneena, että kolmas koti-MM toden sanoo. 

Viime kausi päättyi Suomen MM-voittoon, monen mielestä yllättäen, sillä Venäjän Paradisen veikattiin vievän kolmannen peräkkäisen MM-kullan. Sen kuitenkin nappasi onnistuneella Splashillaan Marigold IceUnity, jolle MM-kulta oli viides.

Suomen voitosta iloitsevat myös kotimaiset kilpakumppanit. Suomalaisjoukkueet painottavat kaikki lajinsa kansallista yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä. Uusi kausi vie kuitenkin suomalaisjoukkueet jälleen timantinkovaan kilpailuun, sillä paikkoja MM-jäälle on vain kaksi.

Yhdessä enemmän?

Muodostelman maajoukkueet puskevat toisiaan eteenpäin piinkovalla kilpailulla. Valmentajat ja kapteenit kuitenkin torppaavat syytökset keskinäisestä eripurasta, joka uhkaisi syöstä Suomen lajin eliitistä.

Kolmikko Kaisa Arrateig, Anu Oksanen ja Mirjami Penttinen kertovat keskinäisen yhteyden toimivan. Yhteisiä muistoja niin luistelijoina kuin valmentajina on jo kolmelta vuosikymmeneltä. He pystyvät keskustelemaan yhdessä ja jakamaan huoliaankin.

– Muissa maissa keskinäinen arvostelu on todella julmaa, mutta meillä osataan arvostaa muita joukkueita. Kisoissa sitten katsotaan, minkä joukkueen tuomaristo kulloinkin nostaa parhaaksi. Vaikka oma tappio harmittaa, ei toisia ryhdytä savustamaan,, toteaa Helsinki Rockettesin Kaisa Arrateig.

–Tavat työskennellä ovat henkilökohtaisia valintoja. Taiteilijoistakin yksi menee puistoon maalaamaan työtään, ja ihmiset saavat seurata valmistumista. Toinen taas haluaa rakentaa työn omassa rauhassaan, ennen kuin vie teoksen muiden nähtäväksi. Mutta varmasti olemme valmiita tekemään yhteistyötä ja neuvomaan myös nuorempiamme niin kotimaassa kuin ulkomailla, Marigoldin Anu Oksanen painottaa.

Uniquen Mirjami Penttisen mukaan taidollista yhteistyötä voisi vielä terästää.

– Meillä valmentajilla on hyvät yhteydet, mutta myös luistelijoiden pitäisi päästä läheisempään yhteistyöhön ja jakamaan osaamistaan. Uskon, että nykyistä konkreettisempi yhteistyö onnistuu, kunhan se vain pistetään käyntiin.

Myös kapteenien mielestä yhteishenki joukkueiden kesken on vain lisääntynyt. Kaikki kolme – Marigoldin Camilla Sundgren, Rockettesin Nona Vihma ja Uniquen Iines Saalasti – korostavat, kuinka tärkeää on päästä oppimaan toisten kovien tekemisestä. He nostavat esiin myös viime keväänä toteutetun yhteisleirityksen.

– Me pidimme todella paljon Vierumäen yhteisleiristä, jolla oli luistelijoita jokaisesta seniorijoukkueesta. Se toi paljon läheisemmän fiiliksen meidän kesken. Läheiset välit vievät eteenpäin siinä missä kilpailu kisatilanteissakin, Iines Saalasti toteaa.

TEKSTI Marita Kokko KUVA Sari Niskanen

Lue myös, millä mielellä Helsinki Rockettes, Team UniqueMagigold IceUnity ja Lumineers valmistautuvat kauteen ja MM-kotikisoihin.


Tule katsomaan lauantaina 6.10.2018 Finlandia Trophy Espooseen, kun muodostelman SM-seniorijoukkueet Helsinki Rockettes, Team Unique, Magigold IceUnity ja Lumineers avaavat kilpailukautensa.