Kiss & Cry

Elite 12 -sarjasta hyviä oivalluksia treeniarkeen

Uudistunut Lumineers tavoittelee unelmia pitkällä tähtäimellä

31 elokuun, 2023 Catarina Stewen Jyri Jäppinen

Lumineersilla on tällä kaudella uusi startti, kun joukkue siirtyi takaisin kuudentoista luistelijan SM-seniorisarjaan kilpailtuaan voitokkaasti kahdentoista luistelijan Elite 12 -sarjassa vuoden.

Nuori, uudistunut joukkue lähtee innolla ikään kuin ensimmäiseen SM-seniorikauteensa. Uusia luistelijoita on enemmän kuin koskaan aiemmin.

– Tämän vuoden joukkueessa on 13 uutta luistelijaa sekä Espoon omista juniorijoukkueista että eri puolilta Suomea. Suurimmalla osalla ei ole vielä kokemusta SM-senioritasosta, mutta lähdemme tähän kauteen määrätietoisesti ja tavoittelemme unelmia pitkällä tähtäimellä, vastuuvalmentaja Liisa Lakela kertoo.

– Haaveena ja tavoitteena on tulevaisuudessa olla MM-kelpoinen joukkue, ja sijoittua samaan nippuun Suomen nykyisen kärkikolmikon kanssa, valmentaja Henriikka Latva lisää.

”Yhteisen luistelutyylin opettelu on meille joka vuosi tärkeä alkukauden työ, kun hiomme joukkuetta yhtenäiseksi.”

Alkukausi on ollut yhteisten toimintatapojen ja yhteisen kulttuurin luomista.

– Kaikissa seuroissa on oma tyyli, joten yhteisen luistelutyylin opettelu on meille joka vuosi tärkeä alkukauden työ, kun hiomme joukkuetta yhtenäiseksi, sanoo valmentaja Jenni Rahko.

– Muista seuroista tulevilta saamme myös hyviä vinkkejä, joita voimme hyödyntää, esimerkiksi joku elementti, jota hallitaan erityisen hyvin tai hyväksi havaittuja käytäntöjä, Jenni jatkaa.

Oivalluksia treeniarkeen

Viime vuoden Elite 12 -sarja tarjosi paljon uusia oivalluksia ja oppeja, joita valmentajat aikovat hyödyntää jatkossakin.

– Meille kirkastui, miten tärkeää on yhdessä tekeminen ja ettei kaiken pidä olla vain kilpamenestykseen tähtäävää. Kun harjoittelu ja jokapäiväinen työ ovat mielekkäitä, se tuo iloa, voimaa ja onnistumisen tunteita, Henriikka pohtii.

– Nyt nämä yhdistyvät vielä siihen, että on tavoitteellinen sarja, jossa kilpailemme, mikä tuo vielä enemmän potkua, Henriikka sanoo.

Jenni lisää, että viime kaudella opittiin keskittymään ja nauttimaan omasta tekemisestä, kun kilpakumppaneita ei ollut Suomessa.

– Toivomme, että voimme käyttää tällaista omaa kuplaa voimavarana, kun kilpailu on kovempaa, Jenni sanoo.

Valmennuksessa otetaan huomioon myös muu elämä ja urheilun osuus arjesta, jotta kokonaiskuormitus olisi sopiva.
Valmennuksessa otetaan huomioon myös muu elämä ja urheilun osuus arjesta, jotta kokonaiskuormitus olisi sopiva.

Kokonaiskuormitus kohdalleen

Liisan mukaan valmennuksessa pyritään edelleen siihen, että urheilijoilla on hyvä olla joukkueessa. Otetaan huomioon myös muu elämä ja urheilun osuus arjesta, jotta kokonaiskuormitus olisi sopiva.

– Jokaiselle viikolle on varattu pidempi palautumisjakso, vapaailta sekä vaihtoehtoisia oheistreeniaikoja, jotka antavat joustavuutta opiskeluun ja työhön, Jenni selventää.

Joukkueen odotukset kaudelle on näyttää rohkeutensa jäällä ja halunsa mennä eteenpäin sekä lunastaa oma paikkansa maailman huipulla.

Suomen SM-seniorisarja on maailman kovin, joten sen myötä voi oppia paljon. Kansainvälisissä kisoissa tulee myös hyviä tilaisuuksia kilpailla maailman muita huippujoukkueita vastaan.

– Tavoitteemme on olla yksi heistä, Henriikka sanoo.

Kauden teemoista löytyy herkkyyttä ja dramatiikkaa

Lumineersin tämän kauden lyhytohjelman teema on Tove Janssonin tarina Näkymätön lapsi.

Lumineers treenaa Espoon Matinkylässä.
Lumien kotihalli on muutama vuosi sitten valmistunut Ilmatar Areena Matinkylässä, jossa löytyy kaikki tarpeelliset tilat monipuolisia treenejä varten, kuten myös saunaosasto yhteisiin rentoutumishetkiin ja tietenkin Lumineers pukukoppi.

– Se on kertomus näkymättömyydestä ja nähdyksi tulemisesta. Miten löytää paikkansa maailmassa ja saada oman äänensä kuuluviin. Juuri sellaista mitä monet nuoret ja aikuiset pohtivat elämässään, Henriikka kertoo.

– Halusimme vaihteeksi herkän ja kauniin ohjelman, joka sopii tälle joukkueelle, Liisa sanoo.

”Halusimme vaihteeksi herkän ja kauniin ohjelman, joka sopii tälle joukkueelle.”

Vapaaohjelmaa valmentajat eivät vielä halua paljastaa, mutta kertovat että se on dramaattinen ja mahtipontinen. Teema liittyy taivaaseen ja siinä on selkeä historiallinen tarina.

Lyhytohjelma esitetään ensimmäistä kertaa Finlandia Trophy Espoossa lokakuun alussa ja vapaaohjelma ensimmäisissä valintakisoissa marraskuussa.

Kauden kansainväliset kisat, joihin Lumineers osallistuu ovat Challenger sarjan Lumière Cup Hollannissa tammikuussa 2024, Trophy d’Ecosse Skotlannissa niin ikään tammikuussa 2024 sekä Spring Cup Italiassa helmikuussa 2024.

Tiimityöhön uskotaan jatkossakin

Valmentajat korostavat, että uskovat jatkossakin vahvasti tiimityöhön sekä valmennuksessa että urheilijoiden kesken. Valmentajatrion Liisa Lakela, Henriikka Latva ja Jenni Rahkon lisäksi jäävalmennuksessa mukana ovat Laura Seise ja Anna Karjalainen. Antti Leirimaa vastaa fysiikkavalmennuksesta ja tanssi- ja oheistiimissä on mukana Marena Höglund sekä Riina-Kaisa Huovila. Psyykkisenä valmentajana toimii Tea Uimonen.

– Meillä on Espoossa huippuluokan harjoitusolosuhteet ja rakennamme toimintaa pitkäjänteisesti, niin että huippuluistelua tarjotaan myös jatkossa Espoossa. Haluamme nostaa SM-seniorit kärkeen samalla tavalla kuten junioritoiminnassamme, Liisa sanoo.

– Dream Edges Seniorin harmillisen lopettamisen myötä tuntuu entistä tärkeämmältä ylläpitää useampia seniorijoukkueita Suomessa, niin että mahdollisimman monelle taitavalle SM-juniorille löytyisi mahdollisuus jatkaa luistelua, Jenni lisää.

Lumineersissa yhdistyy luistelijoita sekä Espoon omista juniorijoukkueista, että ympäri Suomen kaupungeista.
Lumineersissa on yhteensä 21 luistelijaa sekä Espoon omista juniorijoukkueista että eri puolilta Suomea.

Elite12 -sarja kasvaa maailmalla

Tällä kaudella Suomesta ei löydy Elite 12 -joukkuetta, mutta ainakin Kanadassa ja Etelä-Afrikassa on perustettu uusia joukkueita. Euroopan tilanteesta ei ole tällä hetkellä tietoa.

– Toivotaan, että sarja kasvaa maailmalla. Meille se oli erinomainen valinta, joka loi vankan pohjan uudelle SM-senioritoiminnallemme. Saimme todella hienoja kokemuksia ja löydettiin monta asiaa, joita nyt vaalitaan ja ylläpidetään, Liisa korostaa.

”Energinen ja oma-aloitteinen joukkue inspiroi myös meitä valmentajia.”

– Voitokas vuosi antoi myös esimakua siitä, millaista on olla maailman huipulla. Nyt on jälleen oikea vaihe jatkaa SM-senioreissa, Henriikka lisää.

Vaikka ensimmäisiin kisoihin lähdetään varmasti perhosia vatsassa, niin valmentajat uskovat, että joukkueella on vielä enemmän intoa ja näyttämisen halua.

– Energinen ja oma-aloitteinen joukkue inspiroi myös meitä valmentajia. Lumien kanssa on ihan mahtavaa tehdä töitä, valmentajat kiittävät.

Lue myös