Tietoa lajista

Tervetuloa monipuolisen lajin pariin!

Luistelukouluissa liukastellaan jo elokuussa

18 elokuun, 2020 Mila Kajas Sari Niskanen

Suomessa taitoluistelua harrastaa vuosittain reilu 13 000 innokasta liikkujaa, joista nuorimmat ovat muutaman vuoden ikäisiä ja iäkkäimmät lähes 80-vuotiaita. Luistelukoululaiset pääsevät monilla paikkakunnilla ottamaan ensimmäisiä potkuja jäällä jo elokuun lopulla.

Luistelu on jokaisen suomalaisen perustaito, joka kehittää muun muassa koordinaatiota, voimaa ja tasapainoa. Taitoluistelun harrastajat oppivat usein myös lajin luonteen vuoksi musikaalisiksi, ilmaisukykyisiksi ja hyviksi keskittyjiksi. Onkin havaittu, että monista lajin parissa opituista taidoista on hyötyä paitsi urheiluharrastuksessa myös opinnoissa ja myöhemmin työelämässä.

Ammattitaitoisten ohjaajien opastuksella luistelukoulutunneilla opitaan aluksi pysymään pystyssä, jarruttamaan, liukumaan ja kaatumaan turvallisesti. 

Suomen Taitoluisteluliitto kouluttaa vuosittain useita kymmeniä ohjaajia ja valmentajia, jotka opettavat luistelutaidon ohella lapsille ryhmässä toimimisen pelisääntöjä sekä terveitä elämäntapoja. Sopiva ikä lajin aloittamiselle on yksilöllistä. Usein luistelukoulun ilmoittautunut lapsi on iältään 4–5-vuotias, mutta myöhemminkin voi tulla mukaan.

Ammattitaitoisten ohjaajien opastuksella luistelukoulutunneilla opitaan aluksi pysymään pystyssä, jarruttamaan, liukumaan ja kaatumaan turvallisesti. Erilaiset käännökset, liu´ut, sirklaaminen, hypähdykset ja kaarien sekä piikkien varassa taituroiminen ovat puolestaan merkki jo edistyneemmästä luistelijasta. Kun vuosien saatossa tulevat kuvaan mukaan erilaiset hypyt, piruetit tai lajista riippuen nostot, vaaditaan harrastajalta jo aimo annos huimapäisyyttäkin.  

Hyvä laji tytöille ja pojille

Luistelukoulu Kuva Sari Niskanen
Luistelukoulu kehittää monenlaisia taitoja, kuten tasapainoa ja koordinaatiota.

Suomen Taitoluisteluliiton jäsenseurat tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia kaikenikäisille ja -tasoisille luistelun harrastajille. Harrastuksen edetessä lapsi voi halutessaan tähdätä kilpaluistelijaksi joko yksinluistelun, muodostelmaluistelun, jäätanssin tai pariluistelun puolelle. Aikuiset harrastajat haastavat itseään suosituilla aikuisluistelutunneilla, joilla opetellaan luistelun perustaitoja tai kohotetaan kuntoa esimerkiksi SkateFit-kuntoluistelutunnin tuoksinassa. Vaikka harrastuksen olisi aloittanut vasta kypsällä iällä, on kilpaileminen silloinkin mahdollista.

Laji sopii liikuntamuodoksi myös erityislapsille ja -nuorille. Taitoluistelun harrastajille oppimisen havainnoiminen on selkeää ja siksi palkitsevaa.

Taitoluistelun luistelukoulu toivottaa tervetulleiksi myös jääkiekkoilijan alut, jotka haluavat oppia kaariluistelun ja teräkikkailun saloja jo pienestä pitäen. Monet huippujääkiekkoilijat ovatkin aloittaneet luistelu-uransa taitoluistelun luistelukoulusta. Nykyisin taitoluisteluvalmennuksella on rooli myös huipputason jääkiekkojoukkueiden valmennuksessa.

Koko Suomi luistelee ja parhaat maailman huipulla

Liitto toteuttaa yhdessä jäsenseurojensa kanssa visiota Koko Suomi luistelee ja parhaat maailman huipulla. Toimintaa ja harrastusmahdollisuuksia halutaan luoda iloisessa, kannustavassa, turvallisessa ja tavoitteellisessa ympäristössä.

Löydä sinulle sopiva seura Suomen Taitoluisteluliiton sivuilta. Seurasta saat lisätietoa harrastamiseen liittyvistä yksityiskohdista.