Kiss & Cry

Tarkoitus on nauttia ja pitää hauskaa

ShowSkate yhdistää luistelun ja tanssin

9 maaliskuun, 2021 JA KUVAT Catarina Stewen

Kuvittele olevasi tanssitunnilla ja seuraat opettajaa samalla, kun tulkitset musiikkia yksilöllisesti. ShowSkate-tunnilla teet saman jäällä.

Kun Lumi Kiuru aloitti vuosi sitten yksinluisteluvalmentajana Tikkurilan Taitoluisteluklubissa, hänelle ehdotettiin Suomen ensimmäisen ShowSkate-ryhmän perustamista. Lumi on aina rakastanut esiintymistä ja musiikin tulkintaa, ja innostui heti.

Koronavuodesta huolimatta, hän on saanut kokoon innokkaan ryhmän, joka harjoittelee kerran viikossa jäällä ja kerran viikossa tanssisisalissa.

– Molemmilla tunneilla harjoittelemme erilaisia koreografioita, musiikin tulkintaa ja teemme improvisaatioharjoituksia. Jäällä harjoittelemme myös askeleita, piruetteja, hyppyjä ja liukuja. Tanssitunnilla teemme lisäksi vaihtelevasti balettia, lihaskuntoa, tanssin piruetteja, hyppyjä ja akrobatiaa, Lumi kertoo.

Kun rajoituksista päästään, olisi tarkoitus harjoitella myös esimerkiksi paritemppuja, ryhmänostoja ja muodostelmakuvioita.

Esitykset SoMen kautta

Luistelijat saavat toteuttaa Lumin suunnittelemia koreografioita tai luoda omia. Tällä hetkellä on menossa projekti, jossa jokainen on suunnitellut oman koreografian ensin tanssiin ja sitten saman jäälle.

– ShowSkate-ryhmä on upea mahdollisuus esiintymistä ja musiikin fiilistelyä rakastaville nuorille, Lumi painottaa.

Tällä kaudella esiintymismahdollisuudet ovat olleet rajallisia koronarajoitusten takia, mutta koreografioita on julkaistu Instagramissa osoitteessa @showskate_ttk. Toiveena on, että ensi kaudella voidaan esiintyä seuran näytöksissä ja tapahtumissa.

Mukaan voi tulla milloin vain

Ryhmässä on tällä hetkellä entisiä yksinluistelijoita ja yksi entinen muodostelmaluistelija. Iältään he ovat 12–16-vuotiaita, mutta ikähaarukkaa ei ole lyöty lukkoon.

– Meillä on huikea ryhmähenki, eikä ikäero ole haitannut yhtään. Jokainen uusi luistelija on päässyt hienosti mukaan, Lumi sanoo.

Kilpaura ei ole välttämätön, vaan tärkeintä on pitää esiintymisestä ja nauttia musiikin tahdissa liikkumisesta.

Uusia jäseniä otetaan mielellään mukaan ja liittyä voi milloin vain, kunhan luistelun perustaidot ovat kunnossa ja takana muutama vuosi harrastustoimintaa.

Kilpaura ei ole välttämätön, vaan tärkeintä on pitää esiintymisestä ja nauttia musiikin tahdissa liikkumisesta.

ShowSkate-tunnilla luistelijat saavat toteuttaa Lumin suunnittelemia koreografioita tai luoda omia.
ShowSkate-tunnilla luistelijat saavat toteuttaa Lumin suunnittelemia koreografioita tai luoda omia.

Esiintyminen ilman stressiä

Lumi on itse luistellut yksinluistelijana 5-vuotiaasta lähtien ja vaihtoi 17-vuotiaana muodostelmaluisteluun. Hän kertoo, ettei yksinluistelijoille ole ollut tarjolla oikein mitään sen jälkeen, kun lopettaa kilpauran. Muodostelmaluistelijoille löytyy kansallisia ryhmiä, joissa voi jatkaa harrastusta.

– ShowSkate onkin juuri tähän sopiva. Lisäksi on mahdollisuus esiintyä ilman kilpailujen tuomaa stressiä, koska se ei sovi kaikille, hän sanoo.

Lumi korostaa, että ShowSkate eroaa muodostelmaluistelusta. Vaikka koreografioita tehdäänkin yhdessä, jokainen tekee kuvion yksin.

– Sitä voi verrata tanssituntiin, jossa jokainen tulkitsee tanssin omalla tavalla.

– Ryhmämme tavoitteena on, että tänne tullaan pitämään hauskaa. Nautitaan tanssista, luistelusta ja esiintymisestä ja treenien jälkeen on mieletön tunne, Lumi sanoo.