Psst!

PSST!

Syksyn tuulet puhaltavat myös taitoluistelussa

4 syyskuun, 2020 Kaisa Viitanen Kaisa Viitanen ja Bela Pappin kotialbumi

Taitoluistelussa tapahtuu koko ajan – paljon kilpajään ja live-lähetysten ulkopuolella. SkatingFinland.fi-sivuston palsta PSST! tarjoaa säännöllisesti kattauksen ajan puhutuimpiin tapahtumiin, ihmisiin ja ilmiöihin. Palstan toimittaa niin kotimaisen kuin kansainvälisen lajiperheen hyvin tunteva toimittaja Kaisa Viitanen.

Nimenmuutos tutulle perheelle?

26-vuotias Bela Papp opettelee jyväskyläläiseksi.
PSST! 26-vuotias Bela Papp opettelee jyväskyläläiseksi.

Suomalainen taitoluisteluperhe on tottunut kutsumaan Ulla, Bela, Beata, Benjam ja Bettina Pappia hauskalla yhteisnimellä ”luisteleva Pappin perhe”. Pian näyttää olevan aika totutella uuteen nimeen: ”valmentava Pappin perhe”.

Äiti Ulla on jo useampia vuosia toiminut Kokkolan Taitoluistelijoiden päävalmentajana ja siinä ohessa sukkuloinut kansainvälisissä valmennustehtävissä. Tytär Beata puolestaan luotsaa luistelijoita Myllypuron Taitoluisteluklubin yksinluistelun päävalmentajana.

Tänä syksynä perheen valmentajiin on liittynyt sisarussarjan esikoinen. Suomea MM-tasolle asti edustanut Bela Papp on muuttanut Jyväskylään täydentääkseen kauppatieteen opintojaan kansainvälisessä maisteriohjelmassa ja valmentaa siinä ohessa Peurungassa yksinluistelijoita.

Takavuosina pitkään Kanadassa asuneen perheen nuorimmat Benjam ja Bettina sen sijaan viihtyvät Vancouverissa. Benjam viimeistelee kokkiopintojaan ja Bettina siirtyy psykologiopinnoista lääkärin ammatin opiskeluun.

GP vai CR?

Taitoluistelufanit jännittävät, kuinka käy kansainvälisen kilpailemisen tänä syksynä. Kansainvälisen luisteluliiton kilpailukalenteri on aina lokakuun puoliväliin asti täynnä punaisia lätkiä ”cancelled” tai ”postponed”.

Ainoa poikkeus on syyskuun lopun Nebelhorn Trophy. Saksa aikoo pitää kilpailun, tosin yleisöä ei päästetä Obertsdorfin areenalle. Erityisesti miesten ja naisten kilpailuissa osanottajajoukko on tasokas. Suomea edustavat Valtter Virtanen ja Jenni Saarinen.

Mitä lähemmäksi lokakuu puskee, sitä enemmän kansainvälisiä faneja huolestuttaa se, kuinka käy syksyn helmen, Grand Prix -sarjan. GP-kilpailujen olisi määrä käynnistyä lokakuun lopulla Las Vegasista.

PSST! Jo sitä ennen on luvassa taatusti kipakoita tuulia Venäjältä. Maassa käydään viidestä kilpailusta koostuva Cup of Russia -sarja, jossa maan huiput ottavat toisistaan mittaa. Sarjan rakenne ja säännöt muistuttavat erittäin paljon GP:tä. Venäjä on lisäksi vihjannut, että sarjaan voisivat anoa mukaan myös muiden maiden luistelijat.

Ei papiksi sentään

Vaativat opinnot aloittanut Mila Kajas vaihtaa useana iltana viikossa Taitoluisteluliiton toimistolta Helsingin yliopistolle.
PSST! Vaativat opinnot aloittanut Mila Kajas-Virtanen vaihtaa useana iltana viikossa Taitoluisteluliiton toimistolta Helsingin yliopistolle.

Suomalaisen taitoluistelun huomatuimpia viime päivien uutisia on ollut se, että Suomen Taitoluisteluliiton markkinointi- ja viestintäpäällikkö Mila Kajas-Virtanen on käynnistänyt uskonnontutkimuksen ja teologian opinnot Helsingin yliopistossa. Alan vaihdosta ei kuitenkaan ole kyse, papin ura ei kuulemma ole tähtäimessä.

”Uskonnot ja niiden vaikutus ihmiseen ja yhteiskuntaan ovat kiinnostaneet minua aina.”

– Olen aiemminkin opiskellut työn ohessa kaikenlaista. Nyt tuli mahdollisuus pohtia rauhassa, mikä on niin mielenkiintoista opittavaa, että olen valmis uhraamaan sille merkittävästi vapaa-aikaani. Uskonnot ja niiden vaikutus ihmiseen ja yhteiskuntaan ovat kiinnostaneet minua aina. Mielenkiintoiselta ja innostavalta tämä matka tuntuu, kertoo Mila valinnastaan.

Samaan aikaan teologian opintojen kanssa Mila on aloittanut Kirkko ja Kaupunki -lehden kolumnistina. Ensimmäinen kolumni käsitteli – kuinkas muutenkaan – huippu-urheilua.

Luen Milan kirjoittama Kirkko ja Kaupunki -lehden kolumni.