Psst!

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis antoivat Ylen juontajille Nenäpäivä-haasteen

Ella Kanninen ja Mikko Kekäläinen yllättivät yleisön jäätanssillaan

9 marraskuun, 2022 Emmi Koskiniemi Ville Vairinen ja Atte Koskinen / Yle

Viime sunnuntaina nähtiin Lahdessa muodostelmaluistelun ensimmäisessä SM-valintakilpailussa jäällä yllättävä kaksikko, kun Ylen Puoli Seitsemän -ohjelman juontajat Ella Kanninen ja Mikko Kekäläinen laittoivat itsensä likoon hyväntekeväisyyskampanja Nenäpäivän vuoksi.

Puoli Seitsemän -ohjelma osallistuu Nenäpäivään perinteisesti vuosittain vaihtuvan haasteen avulla. Aikaisemmin on nähty muun muassa uimahyppyä, painia ja vuohen lypsy -kilpailu. Tänä vuonna ohjelman juontajat Ella Kanninen ja Mikko Kekäläinen tarttuivat Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin antamaan jäätanssihaasteeseen, joka huipentui esiintymiseen muodostelmaluistelun ensimmäisessä SM-valintakilpailuissa Lahdessa.

– Lähdimme miettimään tänä vuonna, että olisi kiinnostava tehdä jotakin urheiluun liittyvää ja meillä oli muutama eri lajivaihtoehto haasteeseen. Taitoluistelu valikoitui lajiksi muun muassa siitä syystä, että etsimme lajia, joka olisi samanaikaisesti näyttävää, viihdyttävää ja ennen kaikkea edes jollain tapaa mahdollista lyhyellä treeniaikataululla. Tämän lisäksi taitoluistelu on tänä talvena erityisen ajankohtaista, projektin tuottaja Atte Koskinen taustoittaa.

Vain seitsemän harjoituskertaa

Harjoitteluun ei toden teolla ollut paljoa aikaa, sillä koko kahden minuutin jäätanssiesitys syntyi vain seitsemän harjoituskerran aikana. Juontajakaksikolle jäätanssia valmentanut Arina Klinovitskaya jännitti projektin tiukkaa aikataulua.

– Yllätti kyllä se, miten tässä aikataulussa saatiin kasaan kokonainen alusta loppuun toimiva koreografia. Oli myös ilahduttavaa huomata, miten hyvä rytmitaju molemmilla oli ennestään, sillä se helpotti harjoittelua, Arina sanoo.

”Olen luistellut nyt kolmen viikon aikana enemmän kuin koko elämässäni”

Ennen harjoittelun alkamista Ellan luistelukokemus koostui lähinnä yli 30 vuoden takaisista koululiikuntatunneista.

– Olen luistellut nyt kolmen viikon aikana enemmän kuin koko elämässäni. Jännitin aluksi sitä, että pysynkö luistimilla edes pystyssä, Ella sanoo.

Mikko oli käynyt vuosien mittaan luistelemassa hieman Ellaa säännöllisemmin, mutta haastetta toi ensitutustuminen kärkipiikillisiin luistimiin.

– Lähdin aluksi jopa hieman tyhmänrohkealla itseluottamuksella harjoitteluun mukaan, mutta jännitykseni alkoi kunnolla kasvaa projektin edetessä, Mikko kertoo.

Kaksikon harjoittelu lähti liikkeelle peruspotkuista ja luistelutuntuman hakemisesta. Arina kertoo soveltaneensa liikkeitä paljon siten, että ne ovat mahdollista suorittaa ilman aikaisempaa luistelukokemusta.

– On ollut hienoa huomata, ettei tämä ollut haastavaa pelkästään Ellalle ja Mikolle vaan yhtä lailla minulle valmentajana, kun joutuu eri tavalla miettimään oikeaa lähestymistapaa opettamiseen, Arina kertoo.

Vaikka jäätanssin harjoitteleminen oli haastavaa, huumori säilyi mukana jokaisessa harjoituksessa.

Oikeat jäätanssielementit

Arina halusi tehdä parin esityksestä mahdollisimman lajilleen uskollisen ja rakensi ohjelman oikeiden jäätanssielementtien pohjalta.

– Arina on ollut valmentajana upea ja hänellä on ollut täysin oikea suhtautuminen meihin tässä projektissa. Hän on samalla kannustava, mutta ajattelee kuitenkin riittävän kunnianhimoisesti, mikä on todella arvostettavaa, Ella kertoo.

”Aluksi piti sovittaa jokainen askel ja miettiä miten tämä meneekään, mutta nyt jäälle meneminen on jo paljon luontevampaa”

Juontajakaksikko harjoitteli taitoluistelulle ominaisesti myös jään ulkopuolella. He kuitenkin yllättyivät huomatessaan, kuinka perusteellista kuivaharjoittelu on.

– Olen ollut kärsimätön ja halunnut mennä aina jäälle nopeasti hakemaan tuntumaa, mutta nyt ymmärrän sen olleen todella tärkeää, että olemme tehneet ohjelmaa myös jään ulkopuolella, Ella pohtii.

– Arina on ollut fiksu, kun hän ei päästänyt meitä jäälle liian aikaisin, sillä on tuntunut turvallisemmalta ja helpommalta harjoitella liikkeitä aluksi salissa, Mikko lisää.

Intensiivinen harjoittelujakso tuotti tulosta ja loppua kohden luisteleminen tuntui jo helpommalta.

– Aluksi piti sovittaa jokainen askel ja miettiä miten tämä meneekään, mutta nyt jäälle meneminen on jo paljon luontevampaa, Mikko summaa.

Kamerat seurasivat kaksikon harjoittelua Kaarelan jäähallissa.

Halu luistella tulevaisuudessa

Lajin haastavuudesta ja tiukasta harjoitteluaikataulusta huolimatta, huumori ja positiivinen asenne pysyi aina mukana harjoituksissa.

– Luistelu on todella hienon näköistä. Nyt on vasta oikeasti ymmärtänyt itse myös lajin vaikeuden. Arvostus ja ihailu lajia sekä lajin harrastajia kohtaan on noussut todella, Ella sanoo.

– Minusta luistelu oli todella kivaa koko ajan, mutta samalla todella vaativaa, kun piti opetella luistelemaan hyvin eri tavalla, kuin mihin olin aikaisemmin tottunut ja vielä toisen ihmisen kanssa, Mikko kertoo.

Luisteluinto iski projektin myötä Mikkoon kunnolla, sillä hän suunnittelee jatkavansa harrastusta mahdollisesti myös Nenäpäivän jälkeen.

– Taitoluistin tuntui niin hyvältä jalassa, että aion hankkia itselleni sellaiset tavalla tai toisella. Ehkä kirjoitan joulupukille ja päästän vihdoinkin vanhat kirppariluistimeni eläkkeelle, Mikko suunnittelee.

Arina Klinovitskaya rakensi Ellan ja Mikon esityksen vain seitsemän harjoituskerran aikana.

Mikon ja Ellan jäätanssiesitys on nähtävissä Nenäpäivänä 11.11.2022 Puoli seitsemän -lähetyksessä Yle TV1:llä klo 18.30. Voit osoittaa tukesi Ellan ja Mikon projektille lahjoittamalla Nenäpäivälle 10€ tekstaamalla PUOLI7 numeroon 16499 tai valitsemasi summan osoitteessa nenapaiva.fi/puoli7.

Keräyslupa  RA/2021/1777 & ÅLR 2021/9449