Henkilöt

Suomen uusin jäätanssipari

Arina Klinovitskaya ja Jussiville Partanen – h-hetki lähestyy

15 marraskuun, 2019 Laura Kankainen Tero Kojo ja Arina Klinovitskayan kotialbumi

Nauru raikuu Kaarelan jäähallissa, kun jäällä treenaavat Helsingin Luistelijoiden jäätanssijat. Kuvioitaan viilaa myös Suomen uusin jäätanssipari, Arina Klinovitskaya ja Jussiville Partanen. Viikonloppuna luisteltavat SM-valintakilpailut ovat jo ovella, eikä aikaa ole hukattavaksi. Pienelle vitsailulle on silti aina tilaa, vaikka usean tunnin jääharjoituksen viimeisillä minuuteilla lihaksia jo kivistääkin. 

Sekä Arina, 21, että Jussiville, 28, ovat tuttuja suomalaisille taitoluistelufaneille jo vuosien takaa, vaikka yhteisen jäätanssiuransa pari aloitti vasta viitisen kuukautta sitten.

– Aloitin luistelun kolmevuotiaana ja olin yksinluistelija 18-vuotiaaksi asti. Pari kautta meni nuorten maajoukkueessa. Lopetin loukkaantumiskierteen seurauksena kolmisen vuotta sitten, Arina kertoo.  

”Lopulta ajattelin, että ei tässä mitään voi menettääkään ja laitoin Jussille viestin.”

Aktiiviuran loputtua Arinan päivät täyttyivät Sports Coaching and Management -tutkintoa suorittaessa ja KooKoo Jäätaitureiden taitoluistelijoita valmentaessa.

Jäätanssikentiltä suurelle yleisölle tutuksi tullut Jussiville ehti edustaa Suomea edellisen parinsa, Cecilia Törnin kanssa neljästi MM- ja kolmesti EM-jäillä. Myös hänen kohdallaan kaikki alkoi kuitenkin yksinluistelusta.  

– Päädyin taitoluistelun pariin vahingossa hiukan alle 11-vuotiaana. Luistelin yksinluistelijana lukion loppuun asti, jonka jälkeen siirryin jäätanssiin ja sain mahdollisuuden lähteä Kanadaan harjoittelemaan. Treenasinkin siellä lähes kolme vuotta silloisen parini kanssa ennen kuin palasin takaisin Suomeen ja aloitin luistelun Cessin kanssa, Jussiville kuvailee reittiään jäätanssin pariin.  

Onnellisia sattumia

Viime syksynä jäätanssifanit surivat viisi vuotta yhdessä luistelleiden Jussivillen ja Cecilian päätöstä lopettaa yhteinen luistelu-ura, mutta Jussivillelle oli jo tuolloin selvää, että jäätanssiura tulee kaikesta huolimatta jatkumaan. Samoihin aikoihin myös Arina pohti tahollaan, mihin suuntaan jatkaa elämässään.

Arina Klinovitskaya ja Jussiville Partanen luistelevat ensimmäisen yhteisen kilpailunsa viikonvaihteessa Keravalla.

– Olin puntaroinut jäätanssin aloittamista jo yksinluistelu-uran päättyessä, mutta Suomesta on melko vaikeaa löytää paria, joten se sitten jäi. Ajatus jäätanssista eli kuitenkin alitajunnassa ja sai kipinää osallistuessani ISU Olympic Development -projektiin, jossa oli moderaattoreina kansainvälisiä huippuvalmentajia jäätanssista ja yksinluistelusta. Lopulta ajattelin, että ei tässä mitään voi menettääkään ja laitoin Jussille viestin, Arina sanoo.

Viesti kilahti kuitenkin Jussivillen puhelimeen hiukan liian myöhään.

– Arinan laittaessa keväällä viestiä, että tietäisinkö jonkun, joka etsii paria, jouduin vastaamaan, että valitettavasti en, koska olin tuolloin jo löytänyt parin itselleni, Jussiville kertoo.  

Vaikka aluksi vaikuttikin siltä, että Arinasta ja Jussivillestä ei jäätanssiparia tule, oli tulevaisuudella varattuna yllätyksiä parin pään menoksi.

– Noin viikko Arinan viestin jälkeen kävi selväksi, että yhteistyömme silloisen parini kanssa ei enää jatku, joten laitoin Arinalle uuden viestin, että itse asiassa tässä olisikin nyt sellainen tilanne, että voisin olla itsekin vapaana, Jussiville kertaa.

Nopeasti liikkeelle

Päätös lähteä kokeilemaan yhteistä uraa syntyi lopulta nopeasti ja jo muutaman viikon jälkeen pari suuntasi Ranskaan treenaamaan. Tarkoituksena oli työstää koreografin kanssa vapaatanssia, mutta sattuma puuttui jälleen peliin.

– Jouduin heti toisena leiripäivänä ambulanssilla sairaalaan, kun Jussin terän kantaosa iskeytyi alaselästäni läpi. Selkärangan viereen tuli yhdeksän tikkiä. Siinä tuli kerralla kunnon jäätanssikaste. Vamma myös hioi meitä parina yhteen, kun Jussi joutui iltaisin putsaamaan haavan, kun en itse ylettynyt siihen, Arina kertoo nauraen.

”Arina on oppinut kaiken nopeasti ja on tosi motivoitunut harjoittelemaan.”

Arinan ja Jussivillen treenimotivaatiota kuvaa hyvin se, että pari oli jo tapaturmaa seuraavana päivänä luistimet jalassa jäällä. Vaikka selän taivutukset olivat kiellettyjä, pystyivät he hiomaan perusasioita ja vähitellen päästiin rakentamaan myös kilpaohjelmia. Parin rytmitanssina nähdään tällä kaudella menevä musikaalikappale, vapaatanssiaan he kuvaavat puolestaan tunnelmaltaan synkemmäksi.

– Arina on oppinut kaiken nopeasti ja on tosi motivoitunut harjoittelemaan, mikä on ehdottomasti tärkeintä tässä hommassa, Jussiville kehuu pariaan.

– Jussi puolestaan on ihan älyttömän kärsivällinen. Saan häneltä päivittäin tukea ja kannustusta, Arina kiittelee.

– Meillä on aina hauskaa harjoituksissa. Koko meidän treeniporukkamme ilmapiiri on tosi hyvä. Kaikki parit treenaavat kovaa, mutta pystymme silti suhtautumaan tekemiseen huumorilla, kaksikko jatkaa.


Arinan ja Jussivillen ensiesiintyminen kisajäillä nähdään viikonloppuna 16.–17.11. Keravalla jäätanssin 2. valintakilpailussa.