Kiss & Cry

Suomalaiset Piamaria ja Vilma tähdittävät jääshow'ta

Samalla jäällä Mikki Hiiren ja Aku Ankan kanssa

14 tammikuun, 2020 Helena Tienhaara Helena Tienhaara ja Disney on Ice

Suomalaiset taitoluistelijat Piamaria Martikainen, 23,  ja Vilma Lehtinen, 23, kiertävät maailmaa Disney on Ice -jääshown mukana. Viime viikonloppuna he pääsivät luistelemaan kotiyleisön edessä Hartwall Areenassa Helsingissä.

Vain harva saa taitoluistelusta ammatin oman kilpauransa jälkeen. Piamaria Martikainen ja Vilma Lehtinen ovat kuitenkin tässä onnistuneet. He elävät monen taitoluistelijan haavetta, ja esiintyvät Disney on Ice -jääshown tähtinä eri puolilla maailmaa.

Disney on Icen Magical Ice Festival saapui Helsinkiin viime viikolla, ja Hartwall Areenalla nähtiin seitsemän esitystä. Helmikuun lopussa tuotanto saapuu Suomeen uudestaan, ja silloin esiinnytään Turussa.

Wilma Lehtinen Vilma esittää Frozenin Elsaa. Kuva Disney on Ice
Vilma esittää Frozenin Elsaa Disney on Icen Magical Ice Festival -showssa.

Suomeen tulo on Piamarialle ja Vilmalle yksi kiertueen kohokohdista, sillä silloin ehtii tavata perhettä ja ystäviä. Myös esiintymiseen tulee entistä enemmän draivia, kun tietää, että yleisössä istuu paljon tuttuja.

Isoja rooleja

Piamaria on Disney on Icen matkassa viidettä kauttaan, Vilma neljättä. Molemmat luistelevat nykyisin isoissa rooleissa – Vilma Frozenin Elsana ja Piamaria Kaunottaren ja Hirvion Bellenä.

Molemmat hakivat mukaan jääshow’hun lähettämällä omasta luistelustaan videomateriaalia tuotannolle. Tämän jälkeen potentiaalisimmat ehdokkaat kutsuttiin koeluisteluun. Piamaria pääsi koeluisteluun vuonna 2015, kun show tuli Helsinkiin. Vilmankin koeluistelu oli Helsingissä, vuotta myöhemmin.

”Asut vaihtelevat tosi paljon, riippuen roolista. Pitää itse löytää ne elementit, joita asussa pystyy tekemään.”

– Minulla oli ollut tuttuja mukana Disney on Ice -jääshowssa aikaisempina vuosina, ja sitä kautta keksin itse hakea mukaan, Piamaria kertoo.

Koeluistelussa luistelijat saivat esitellä omia taitojaan ja lempielementtejään. Tärkeää oli myös se, miten pärjäsi ryhmän mukana jäällä, sillä tuotanto on suuri ja mukana paljon luistelijoita.

– Onneksi meillä suomalaisilla on muodostelmaluistelu lähes verissä, vaikkei uraa sillä puolella olekaan, Vilma nauraa.

Haastavia esiintymisasuja

14 rekallista lavasteita, valoja ja muuta rekvisiittaa. Yli 200 asua. 10,7 kilometriä kaapelia. Disney on Ice on suuri tuotanto. 35 vuoden aikana Disney on Ice -jääshow on nähty maailmalla lähes 60 000 kertaa. Jokaisessa uudessa paikassa esityksen valmistelu kestää 12–15 tuntia.

Yhdessä showssa on luistelijoita vähän yli 40, ja eri kansallisuuksia noin 12–15. Tämän lisäksi kiertueen mukana kulkee myös muuta henkilöstöä ja useita avustajia. Tuotannon takana oleva American Feld Entertainment on maailman suurin ammattiluistelijoiden työnantaja. Joka vuosi mukana on yhteensä noin 350 luistelijaa.

Esiintymisasut ovat hyvin erilaisia kuin mihin taitoluistelijat ovat perinteisesti tottuneet. Esimerkiksi Mikki Hiirtä tai Frozenin Sven-poron takajalkoja esittävä luistelija ei voi asussaan tehdä isoja hyppyjä tai näyttäviä piruetteja, sillä asu rajoittaa liikkumista ja näkyvyys saattaa olla heikko.

– Asut vaihtelevat tosi paljon, riippuen roolista. Pitää itse löytää ne elementit, joita asussa pystyy tekemään. Meillä on tällä hetkellä asut, joissa pystyy luistelemaan melko hyvin, Piamaria kertoo.

Uudessa-Seelannissa asti

Uusi kiertue alkaa aina elo–syyskuussa ja päättyy seuraavana keväänä. Neljä–viisi päivää esiinnytään yhdessä kaupungissa, minkä jälkeen show siirtyy seuraavaan paikkaan. Alkuviikot ovat luistelijoiden vapaa-aikaa ja keskiviikosta sunnuntaihin pyöritetään show’ta.

Parasta kiertue-elämässä on Vilman ja Piamarian mukaan mahdollisuus esiintyä ja hyödyntää oppimiaan taitoja kilpauran jälkeenkin. Etuna on myös se, että esiintyjät pääsevät matkustamaan ja esiintymään ympäri maailmaa.

Piamarialla on rooli Piamaria esittää Kaunotar ja hirviö -tarinasta tuttua Belleä. Kuva Disney on Ice
Piamaria esittää Kaunotar ja hirviö -tarinasta tuttua Belleä.

Vapaapäivinä luistelijat ehtivät tutustua uuteen kaupunkiin ja nähtävyyksiin. Joskus he etsivät mielenkiintoisia tapahtumia, ja välillä kropasta voi pitää huolta vaikka paikallisella joogatunnilla. Vilma nimeää suosikkiesiintymispaikakseen Etelä-Afrikan, jossa luistelijat pääsivät vapaapäivinä tutustumaan myös upeaan luontoon safariajelulla. Piamariaan vaikutuksen teki Uusi-Seelanti.

– Nämä ovat sellaisia kohteita, mihin ei ihan heti omalla kustannuksella tulisi lähdettyä, toteaa Piamaria.

Mukana vain matkalaukku

Kiertueen aikana esiintyjät asuvat hotelleissa, mukanaan vain matkalaukku. Pysyvää tukikohtaa ei ole, ja se tekee elämästä toisinaan rankkaa. Piamaria ja Vilma kertovat, että perhettä ja ystäviä on toisinaan ikävä. Onneksi yhteyttä voi nykytekniikan avulla pitää monin eri tavoin. Myös omassa keittiössä kokkailua luistelijat kaipaavat usein. Silti kokonaisuus on heidän mielestään ehdottomasti plussan puolella.

– Onhan tämä aivan ainutlaatuinen mahdollisuus esiintyä, matkustaa ja hyödyntää vuosien varrella hankittua taitoa, Piamaria ja Vilma toteavat kuin yhdestä suusta.

Jääshown tähdet eivät osaa vielä sanoa, kuinka kauan aikovat olla Disney on Icen matkassa mukana.

– Minulla on menossa neljäs vuosi ja edelleen nautin tästä. En ole laittanut päivämäärää sille, milloin suunta muuttuu, Vilma sanoo.