Kiss & Cry

"Nykyisessä mediamaailmassa visuaalisuuden merkitys on lisääntynyt voimakkaasti"

Muodostelma­luistelun SM-sarjojen uusi kisailme syntyi yhteistyöllä

21 syyskuun, 2023 Johanna Kaalikoski STLL ja Jenni Lehtosen kotialbumi

Suomen Taitoluisteluliitto tarjoaa kilpailukaudesta 2023–2024 alkaen muodostelmaluistelun SM-sarjan kilpailujärjestäjien käyttöön valmiin visuaalisen materiaalin. Tämä helpottaa seurojen työtä suuresti, kun yksi erikoisosaamista vaativa osa-alue putoaa kisajärjestelyistä pois. Uudistuksella SM-valintakilpailuihin ja SM-kilpailuun saadaan myös tuotua kaivattua sarjanomaisuutta, kun kaikki kilpailut näyttävät linjakkaasti samalta.

– Yhtenäisestä kisailmeestä on seuroilta tullut meille toiveita jo jonkin aikaa. Nykyisessä mediamaailmassa visuaalisuuden merkitys on lisääntynyt voimakkaasti ja erittäin visuaalisena lajina pidämme tärkeänä sitä, että asia on otettu taidolla huomioon myös muodostelmaluistelun SM-sarjojen kilpailujen ilmeessä, Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo taustoittaa.

Kilpailuilmeen on toteuttanut markkinointiyrittäjä Jenni Lehtonen, joka on itsekin entinen huippumuodostelmaluistelija. Hän oli yksi vuoden 2023 SM-kilpailujen kiitosta saaneen viestinnän pääarkkitehdeistä ja oli luontevaa rakentaa yhtenäinen ilme tämän onnistumisen pohjalle.

Kisailme syntyi markkinointiyrittäjä Jenni Lehtosen kynästä.
Markkinointiyrittäjä Jenni Lehtonen suunnitteli kisailmeen.

Suunnittelijalla vahva visio kisailmeestä

Luistelijahahmoihin perustuvan visuaalisen ilmeen alkuperäinen suunnittelija on Helsingfors Skridskoklubbin luistelijan äiti, taiteen maisteri Elina Liljeblad. Häntä pyydettiin suunnittelemaan ilme vuoden 2021 SM-kilpailulle, mutta koronavuosien takia Elinan taidonnäytteestä päästiin nauttimaan vasta vuoden 2023 kilpailuissa.

– Muistan yhä hyvin sen, mitä lähdin alun perin ilmeellä hakemaan. Halusin ilmeestä sellaisen, että muodostelmaluistelun taiteellisuus ja näyttävyys tulisivat esiin. HSK:n värit ovat graafiselle suunnittelijalle melko haastavat ja siksi päädyin niiden kanssa hyvin yhteensopivaan rohkeaan ja räväkkään toteutukseen, joka myös ilmensi hyvin lajin vauhdikkuutta, Elina muistelee tavoitteitaan.

”Halusin ilmeestä sellaisen, että muodostelmaluistelun taiteellisuus ja näyttävyys tulisivat esiin.”

Helposti ei vaativalla tekniikalla toteutettu ilme syntynyt, vaan Elina joutui tutkimaan paljonkin sitä, miltä esimerkiksi luistelijoiden kasvot näyttävät abstrakteina väripintoina. Monta hyvää kuvaa tuli hylätyksi, kun ne eivät tällä tavalla toteutettuina olleetkaan edukseen. Sopivien luisteluasentojen etsimiseen Elina sai apua myös Team Uniquen luistelijoilta, jotka osasivat arvioida kuvia lajituntijan silmin.

Vuonna 2022 oli aika aloittaa HSK:n isännöimien kilpailujen järjestäminen uudelleen ja myös Elinan suunnittelema ilme alkoi elää ja kehittyä edelleen. Mukaan tulivat yksittäiset luistelijahahmot, joita kisojen somevastaavat, Jenni Lehtonen ja Nenna Salminen, taidokkaasti hyödynsivät kisatileillä. Jenni lähti Elinan suunnitelmien pohjalta rakentamaan lukuisia kisailmettä noudattavia elementtejä, kuten markkinointimateriaaleja, kiss & cry -taustaa ja laitamainoksia.

Monipuoliset valmispohjat auttavat kisaviestinnässä

Jenni oli erittäin otettu, kun häntä pyydettiin suunnittelemaan kisailme kaikkien seurojen käyttöön, ja myös Elina luovutti ideansa mielellään ”yhteiseen hyvään”. Elina perehdytti Jennin käyttämäänsä tekniikkaan, minkä jälkeen Jenni pääsi etsimään uusia valokuvia parin viimeisen kauden kilpailuista ja rakentamaan seuroille tarjottavaa pakettia.

– Etsin eri joukkueista kuvia, jotka ovat muodostelmaluistelulle ominaisia. Niissä nähdään nostoja, taiteellisuutta ja syvää tulkintaa, Jenni kuvailee.

Hän sanoo itse pitävänsä ilmeessä erityisesti siitä, että se korostaa hienosti muodostelmaluistelun esteettisyyttä. Värivalinnoista vain yksi oli Jennille alusta asti selvä – sinistä pitäisi SM-sarjojen kilpailujen ilmeessä olla. Toimivat väriyhdistelmät löytyivät kokeilemalla.

Seurat saavat käyttöönsä laajan materiaalipankin, josta löytyvät esimerkiksi eriväriset somepohjat jokaisen SM-sarjan postauksiin sekä valmispohjat yleisöinfoille, tuloksille ja kisapäivien koosteille. Suunnittelijan tavoitteena on ollut tarjota mahdollisimman helppokäyttöinen ja hyvin ohjeistettu kokonaisuus. Tarjolla on kuitenkin myös brändikäsikirja sekä irralliset visuaaliset elementit ja fontit, jos järjestävästä seurasta löytyy taitoa käyttää niitä omissa toteutuksissa.

Muodostelmaluistelun SM-sarjojen uusi kisailme
Muodostelmaluistelun SM-sarjojen kisailme rakentuu Jenni Lehtosen suunnittelemista erilaisista graafisista elementeistä ja mallipohjista.

Yhteinen Instagram-tili

Näkyvimmin uusi kilpailuilme tulee esiin sosiaalisessa mediassa. Muodostelmaluistelun SM-kilpailuilla on vuodesta 2017 alkaen ollut käytössä yhteinen Instagram-tili, jonka omistajuus on siirtynyt järjestäjäseuralta toiselle. Ajatus periytyvästä tilistä syntyi Helsingin Taitoluisteluklubin kisatiimissä Satu Jaatisen, Elina Lehtisen ja Katja Palhusin ideoimana.

– Saimme kisaprojektimme aikana kasvatettua tilin seuraajamäärää melkoisesti ja pohdimme kapulaa seuraavalle seuralle siirtäessämme, että heidänhän on paljon helpompi aloittaa kisaviestintä tilillä, jolla pohjatyö on jo tehty, Satu Jaatinen kertoo yhteisöllisen perinteen synnystä.

”Otan mielelläni palautetta vastaan siitä, miten ohjeet ja pohjat käytännössä toimivat.”

Nyt tämän tilin käyttöä laajennetaan myös SM-valintakilpailuihin, jottei kiinnostuneiden tarvitse aina erikseen etsiä ja alkaa seurata erillisiä kilpailutilejä. Kaikkien kolmen kilpailun viestintä löytyy siis jatkossa Instagramista yhteistililtä Muodostelmaluistelun SM-sarja, @muodostelmaluistelunsm, joka kannattaa ottaa seurantaan heti kilpailukauden alussa.

Sekä Elina että Jenni kertovat olevansa todella iloisia siitä, että huolellisesti suunniteltu vuoden 2023 kisailme saa nyt jatkaa muokattuna elämäänsä, seurat helpotusta kilpailujärjestelyihin ja muodostelmaluistelu näkyvyyttä. Yhtenäinen ilme sitoo kilpailut hienosti kaudenmittaiseksi ketjuksi. Kunnianhimoisella kaksikolla on luonnollisesti tässä vaiheessa myös perhosia vatsassa, kun he odottavat jännityksellä sitä, miten luistelijahahmot alkavat liukua omilla kaarillaan.

– Toivotan tsemppiä kisajärjestelyihin tämän kauden vastuuseuroille Espoon Taitoluisteluklubille, Helsingin Taitoluisteluklubille ja Kaarinan Taitoluistelijoille! Otan mielelläni palautetta vastaan siitä, miten ohjeet ja pohjat käytännössä toimivat, Jenni huikkaa lopuksi.

Ota seurantaan @muodostelmaluistelunsm!