Henkilöt

Toivo Kokk leiriohjaajana:

”Minulla kai tässä roolissa oli eniten opettelemista”

16 heinäkuun, 2019 JA KUVAT Kaisa Viitanen

Joka perheessä tiedetään, että kun lapsi lähtee kesäleirille, pikkutilliäisenä matkaan lähtenyt palaa viikon päästä vähintään metrin henkisesti kasvaneena nuorena selviytyjänä. SM-juniorimme Toivo Kokk on päässyt tänä kesänä seuraamaan tätä hieman kuin isoveljen silmin: hän toimi Taitoluisteluliiton kesäleireillä ohjaajana. 

16-vuotias Toivo Kokk teki viime syksynä rohkean ratkaisun. Sen sijaan, että hän olisi peruskoulun jälkeen jatkanut koulunkäyntiä ja valmentaumista kotikaupungissaan Kotkassa, luistelija suuntasi Suomen Urheiluopistoon Vierumäelle. Suunnitelmissa on kaksoistutkinto, Toivo suorittaa sekä liikunnanohjaajan tutkintoa Vierulla että käy lukiota Heinolassa. 

– Hyvä ja täysin erilainen opiskelun ja valmentautumisen malli perusasteen jälkeen, vaikka toki lukio on vielä sitä perinteistä luokassa istumista. 

Vierumäellä Toivo pystyy myös valmentautumaan tehokkkasti, valmentajina toimivat Riina Valto ja Berit Kaijomaa. Niinä viikonloppuina, jolloin hän ehtii käymään kotona, valmennuksesta huolehtii sisar Lempi Kokk

– Viime syksynä, kun toimin vielä luistelukouluohjaajana omassa seurassani, teki viikonloppuna hieman tiukkaa, kun piti mahduttaa mukaan sekä omat jäät että luistelukoulun ohjaus. 

Kesätyö leiriohjaajana

Ihan kaikkea Toivo Kokk ei vielä talvella osannut ennakoida seikkailuunsa kuuluvan. Keväällä häntä pyydettiin Suomen Taitoluisteluliiton kesäleireille leiriohjaajaksi kahden muun opiskelutoverinsa kanssa. 

Kesäduuni ei ollut helpoimmasta päästä. Pelkästään työpäivän mitta saattoi olla pitkä, tosin päivät erosivat toisistaan suuresti. 

Toivo Kokk ja Kuura Könkkölä Kuva Kaisa Virtanne
Leiriohjaajana toimineen Toivo Kokkin päivät venyivät pitkiksi. Kuvassa helsinkiläinen leiriläinen Kuura Könkkölä.

– Aamu alkoi yleensä puoli kahdeksan aikaan. Sitten oli päivällä jossakin vaiheessa vapaata, ja illalla taas oli ohjelmaa maksimissaan kymmeneen asti: letturantaa ja rantasaunaa lasten jaksamisen mukaan. 

”Pyrin painottamaan ja näyttämään nuorille sitä, että pitää aina verrytellä kunnolla kaikki paikat.”

Päivän pituuden lisäksi leiriohjaajaa painoi vastuu siitä, että pitää olla annettavaa harjoituksissa. Oli osattava hyödyntää sekä itse aktiiviurheilijana että opinnoissa opittua. 

– Pyrin painottamaan ja näyttämään nuorille sitä, että pitää aina verrytellä kunnolla kaikki paikat. Ei vain sitä pientä selän pyöritystä, jota taitoluistelijat tahtovat helposti tehdä. Taitoluistelu vaatii, että koko kroppa on huollettu huolellisesti. 

– Kävin nuorten kanssa läpi sitäkin, että kun taitoluistelijoilla on lähes aina ongelmia selän ja polvien kanssa, niiden verryttelyssä ja venyttelyssä ei kannata mennä liiallisuuksiin. Silloin menee helposti ylikuntoon, ja sitten seurauksena on pakollinen lepotauko. 

Yhtään karkailijaa en leireillä etsiskellyt

Entäs se vastuu vastuuttomista? Kaikki tietävät, että lasten ja nuorten tekee helposti mieli leireillä vähän riehaantuakin. 

– Yhtään ainoaa karkailijaa en liittomme leireillä etsiskellyt, Toivo nauraa. 

– Muutaman kerran joudun huomauttamaan jostakin, lähinnä kiljumisista asuntolan käytävillä. 

Myöskään nukkumaan maanittelijaksi Toivo ei kesäduunissaan joutunut. 

– Teimme nuorille selväksi, että leiriläisillä on nuorina urheilijoina oma vastuu siitä, että yöuni on riittävä. Jokunen nukkui muutamana aamuna vähän pommiin ensimmäisistä harjoituksista, mutta pienten erehdysten jälkeen kaikki olivat paikalla täsmällisesti. 

Jos Toivo Kokk osaa antaa kiitosta leiriläisille, hän osaa myös nauraa itselleen. 

”Minulla kai tässä roolissa oli eniten opettelemista. Kun olin jääharjoituksissa valmentajien apuna, minun oli välillä tosi vaikea muistaa olla sivussa.”

– Minulla kai tässä roolissa oli eniten opettelemista. Kun olin jääharjoituksissa valmentajien apuna, minun oli välillä tosi vaikea muistaa olla sivussa. Olisi ollut niin kiva luistella itsekin valementajien mielenkiintoisia harjoituksia. Vaikka vain muutaman liikkeen verran kokeilla. 

Toivo Kokk on urheilijana itse osallistunut tänä kesänä kahdelle taitoluisteluleirille. Vaikka valmentajan ammatti on yksi Toivon tulevaisuuden suunnitelmista, hänellä on selvä mielipide siitä, kumpi rooleista – leirin vetäjä vai leiriläinen – on tällä hetkellä mieluisampi. 

– Ehdottomasti leiriläisen! Leiriläisenä päivä on täynnä mielenkiintoista ohjelmaa, jonka joku muu on suunnitellut valmiiksi. Saa oppia koko ajan jotain uutta.