Henkilöt

Kun on kiva luistella

28 syyskuun, 2017

Tämän lehden kannessakin esiintyvä Kuura Könkkölä pääsi tänä kesänä jännittävään tehtävään, sillä hän oli yksi valokuvamalleista, kun Suomen Taitoluisteluliitto kuvasi nuoria taitoluistelijoita mm. markkinointimateriaaleihinsa.

Helsinkiläinen Kuura Könkkölä, 9, on taitoluistelija, joka tykkää hypyistä. Kaikki kaksoishypyt loksahtivat kohdalleen keväällä ja axelikin on jo hallussa.

– Nyt opettelen hyppy-yhdistelmiä, ja kilpailen härkätaistelija-ohjelmalla, joka minulla oli jo viime kaudella.
Poika luistelee tällä kaudella minien ja b-silmujen ryhmässä Helsingfors Skridskoklubissa, HSK:ssa. Hän on ryhmässään nyt ainoa poika, mutta säännöllinen harjoittelu alkoi seuran luistelukoulun poikaryhmässä, jossa opettajana oli Viktor Zubik. Säännöllisessä valmennuksessa on vierähtänyt 2,5 vuotta.

Kuuran mielestä taitoluistelu sopii hyvin pojille. Hän tietää, että lajista ovat hakeneet vauhtia luistimiinsa myös huippukiekkoilijat. Kuuran oma mailalaji on kuitenkin tennis.

Äiti vei nappulan luistelemaan Katajanokan luistinradalle, joka oli lähes kotipihalla. Kolmevuotias oppi tasapainon nopeasti ja paineli pian vauhdikkaasti hokkareillaan isoveljien perässä. Koska luistin kulki, hän päätyi luistelukoulun kautta taitoluistelun pariin.

Harjoituksia on nyt kolme kertaa viikossa. Viime kaudella harjoituksia oli jo kuusi kertaa viikossa, mutta niin tiukka tahti tuntui pojasta paljolta.

– HSK:n arvoihin kuuluu poikaluistelun edistäminen. Siksi oli mahdollista keventää harjoittelua niin, että luistelun ilo säilyi. Myöhemmin katsotaan, millaiseksi harjoitusrytmi muotoutuu, täsmentää äiti Henna Könkkölä.

Kuura käy koulua kolmosella Kulosaaren alakoulussa. Harjoituksiin tarvitaan kyytejä, sillä harjoitukset voivat olla kolmella eri hallilla: Myllypurossa, Helsinki-hallin harjoitushallissa ja Salmisaaressa. Enimmäkseen harjoitukset kuitenkin keskittyvät Myllypuroon.

Harjoitukset alkavat säännöllisesti jo kello 15, joten kahden tunnin treenien jälkeen jää aikaa vielä läksyihin ja leikkeihin kavereiden kanssa.

Kuuran kauteen kuuluvat säännöllisesti myös kilpailut. Ennen jäälle menoa aina hieman jännittää, mutta tämä matadori astuu jäälle rohkeasti, sillä kilpaileminenkin on kivaa.

Kuura odottaa jo tulevaa Finlandia Trophya, jonne tulee kilpailemaan Adam Rippon Yhdysvalloista. Hän on kertaalleen saanut viedä amerikkalaisluistelijalle kukat Trophyn jäältä.

teksti Marita Kokko
kuva Mirka Kleemola
Taitoluistelu-lehti 4/2017

[divider]Dudes on Skates[/divider]

Suomen Taitoluisteluliitolla on erillinen projekti poikien taitoluisteluharrastuksen edistämiseksi, Dudes on Skates. Projekti näkyy muun muassa poikien omina luisteluryhminä sekä erilaisina tapahtumina, leireinä ja kilpailuina. www.facebook.com/DUDES-on-Skates