Henkilöt

Finlandia Trophy käyntiin spesiaalisti

Special Olympics -luistelija Elina Salminen riemuitsee pääsystä kilpajäälle

5 lokakuun, 2021 Kaisa Viitanen Sari Niskanen ja Tanja Töyrylä-Kannisto

Finlandia Trophy Espoo käynnistyy kansainvälisesti ainutlaatuisesti, kun kilpajäälle ensimmäisinä pääsevät kehitysvammaiset Special Olympics -luistelijat. Kolmen maan kesken käytävässä kilpailussa Suomea edustaa muun muassa Elina Salminen, yksi kokeneimmista ja menestyneimmistä SO-urheilijoistamme.

Taitoluistelun Special Olympics -kilpailusarja on kehitetty urheilijoille, joilla on kognitiivinen viive, kehitysvamma tai sille läheinen kehitys- ja oppimisviive. Sarjassa urheilijoilla on valittavanaan eri tasoryhmiä vammansa mukaan.

Special Olympics -sarjassa kilpaillaan ympäri maailman sekä kansallisesti että kansainvälisesti, ja se kuuluu neljän vuoden välein järjestettävien kehitysvammaisten maailmankisojen talvilajeihin. Suomen vakiintuneimpia kilpailuja, joissa Special Olympics on mukana, on Tampereella jo pitkään järjestetty Santa Claus Cup.

Kansainvälisen luisteluliiton ISU:n alaisiin virallisiin kansainvälisiin kilpailuihin Special Olympics ei kuitenkaan ole ennen Finlandia Trophya kuulunut. SO-kilpailu järjestettiin osana Finlandia Trophy Espoota ensimmäisen kerran syksyllä 2019. Tuolloin siihen osallistui luistelijoita kahdeksasta eri maasta.

Special Olympics -sarja mukana Espoossa

Tänä vuonna Finlandia Trophy Espoossa nähdään Suomen, Islannin ja Latvian edustajien kiinnostava kohtaaminen. Erityisesti Islanti mutta myös Suomi kuuluvat Special Olympics -taitoluistelun valmennuksen ja kilpailemisen kärkimaihin. Latvia on vahvasti sarjan nousevia maita.

Kustakin osanottajamaasta on neljä kilpailijaa. Luistelijat kilpailevat pääosin tasoilla 1 ja 2, joissa ohjelmiin ei kuulu varsinaisia taitoluisteluhyppyjä.

Espoon Metro areenalla Suomea edustavat Elina Salminen ja Jenna Jokela, jotka harjoittelevat Varala-Tiimissä Tampereella, sekä Viivi Väistö ja Vilja Tamminen Vihdin Taitoluistelijoista. Seurat ovat Suomen kantavia voimia SO-taitoluistelussa.

Koko joukon kokeneimpia on 26-vuotias Elina Salminen, joka on harrastanut luistelua kymmenvuotiaasta ja jolla on palkintokaapissaan useita maailmankisojen mitaleita.

”On ihanaa, kun pääsee vihdoinkin luistelemaan ison yleisön edessä ja näyttämään, mitä kaikkea on tässä välissä oppinut.”

Elinalle lajivalinta oli luontainen alusta pitäen.

– Jäällä oli heti kivaa ja tykkään edelleen luistella ja oppia uutta. Taitoluistelussa on huippuvalmentajia ja sieltä saa uusia kavereita. Vain yhdestä asiasta en tykkää ja se on taaksepäin sirklaus. Sitä vihaan!

Elina Salminen valmistautuu Varalan harjoitushallissa Finlandia Trophy Espoon Special Olympics -kilpailuun.
Elina Salminen valmistautuu Varalan harjoitushallissa Finlandia Trophy Espoon Special Olympics -kilpailuun.

Jäätuntien lisäksi viikko-ohjelmaan kuuluu kuntosalia ja rytmistä voimistelua.

– Ja vielä koiran lenkittämistä. On tärkeää saada paljon liikuntaa, muuten voi maha alkaa kasvaa, nauraa huumorintajuinen aktiiviliikkuja.

Elina Salminen kertoo suuresti nauttivansa kilpailumatkoista. Tämän vuoden Finlandia Trophya hän odottaa erityisesti kolme syyn takia.

– Tampereella esitetään talvella Lumikuningatar-jääshow. Hain siihen luistelijaksi, mutta minua ei valittu. Ihastuin kuitenkin Lumikuningattaren musiikkiin, ja se on ihan uudessa ohjelmassani.

Tärkeä syy on myös 12-vuotias seurakaveri Jenna Jokela, joka kilpailee nyt ensi kertaa Special Olympics -kilpailussa. Elina aikoo tsempata Jennaa tosissaan.

– Ja sitten tietysti korona. On ihanaa, kun pääsee vihdoinkin luistelemaan ison yleisön edessä ja näyttämään, mitä kaikkea on tässä välissä oppinut.

Elinan viimeisin kilpailu oli helmikuussa 2020 Ruotsissa. Sieltä hän palasi kultamitali kaulassaan. Harjoittelemaan hän kuitenkin on pystynyt hyvin myös koronan aikana.

Special Olympics -kilpailu käynnistää Finlandia Trophyn torstaina 7. lokakuuta klo 13.00. Suomen Taitoluisteluliitto vastaa kilpailun järjestämisestä yhteistyössä Suomen Paralympiakomitean kanssa.


Jos haluat virittäytyä Finlandia Trophy Espoon tunnelmiin, katso Elina Salmisen harjoitusjäällä kuvattu uusi ohjelma.