Henkilöt

Kolmessa vuodessa kaksoisyhdistelmät haltuun

Sara Rantanen näyttää esimerkkiä

5 joulukuun, 2023 Marita Kokko Sara Rantasen kotialbumi

Sara Rantanen aloitti taitoluistelun pikkutyttönä, mutta mieli paloi kokeilemaan muitakin lajeja. Hän palasi luistelijaksi 13-vuotiaana ja hioo nyt kolme vuotta myöhemmin kaksoishyppy-yhdistelmiä ja kaksoisakselia kilparyhmässä.

Lappeenrantalainen Sara kertoo huomanneensa yhtäkkiä, että haluaa palata taitoluistelun pariin. Sara pyysi äitiään ilmoittamaan hänet Lappeenrannan Taitoluistelijoihin uudelleen.

– En osaa kuvailla syitä paluuseen. Mutta se tunne, kun menin jäälle, kertoi heti, että tästä lajista minä tykkään.

”Se tunne, kun menin jäälle, kertoi heti, että tästä lajista minä tykkään.”

Pari ensimmäistä tuntia sujuivat tavanomaisilla luistimilla. Kun paluu lajiin osoittautui todelliseksi innostukseksi, hankittiin aidot taitoluistimet. Kausien myötä ovat luistimetkin jo ehtineet vaihtua uusiin.

Tyttö aloitti jäätaitojen harjoittelun ryhmässä, jossa muut olivat 6–7-vuotiaita. Nykyisin hän luistelee kilparyhmässä ja kisaa aktiivisesti tähtijunioreissa lähialueiden kilpailuissa. Kauden ensimmäisessä kisassa Mikkelissä Sara oli hienosti kuudes. Seuraavana on vuorossa kotikilpailu joulukuussa Lappeenrannassa.

Hyppyjen opettelu haastaa eniten

Saran ryhmä harjoittelee jäällä kuusi kertaa viikossa ja sen lisäksi on kuivaharjoitukset. Ainoa vapaapäivä viikossa on sunnuntai. Ryhmää valmentavat Galina Kozneva, Henna-Riikka Turppo ja Marina Shirshova.

Sara Rantanen on valmistanut itse kilpapukujaan, joista yksi on syntynyt omin käsin alusta loppuun. Työ vaatii tekijältään taitoja ja paljon aikaa. Suurimman osa ajasta nielaisi strassien kiinnitys.
Sara Rantanen on valmistanut itse kilpapukujaan, joista yksi on syntynyt omin käsin alusta loppuun. Työ vaatii tekijältään taitoja ja paljon aikaa. Suurimman osa ajasta nielaisi strassien kiinnitys.

Suurin haaste lajissa on toistaiseksi ollut uskoa siihen, että oppii vielä hyppyjä. Sara kertoo yhdistelmien jo sujuvan hyvin.

– Tavoitteena on oppia myös kaksoisakseli kunnolla ja ehkä joitakin kolmoishyppyjä. Haluan nousta kilpailemaan junioreihin ja mahdollisesti SM-junioreihin. Sen edemmäs ei unelmia ole. Odotan, että muu tulee yllätyksenä.

”Tavoitteena on oppia myös kaksoisakseli kunnolla ja ehkä joitakin kolmoishyppyjä. ”

Saralla ei ole yksittäistä tapahtumaa, jota hän pitäisi suurimpana onnistumisenaan. Parasta hänestä on se taso, johon hän on harrastuksessaan kolmessa vuodessa yltänyt.

Mitään muuta ei 16-vuotias ehdikään harrastaa kuin taitoluistelua, mutta koulunkäynti mahtuu hyvin luistelun lomaan. Sara käy yläkoulun yhdeksättä luokkaa suunnitelmissaan siirtyä seuraavaksi lukioon.

Huipuilta rohkeutta ja inspiraatiota

Sara ihailee oman seuran edustusryhmäläisiä, joihin kuuluu muun muassa maamme eturivin luistelijoista Janna Jyrkinen. Hän kohdistaa kuitenkin ihailun kaikkiin kotiseuran edustusluistelijoihin.

Kansainvälisissä kisoissa hän fanittaa kaikkia huippuluistelijoita, sillä heidän suorituksistaan saa inspiraatiota ja rohkeutta.

Sara vahvistaa esimerkillään, että taitoluistelun voi aloittaa ja lajissa edistyä missä iässä tahansa.

– Pitää vain uskoa, että se on mahdollista. Eikä taitoluistelu ole lainkaan raskas laji, kun siitä nauttii niin paljon, hän painottaa.