Henkilöt

Yksinluistelija Rama Ben Mahmoud haastaa ennakkoluulot:

“Hijab-huivi ei estä harrastamista”

30 lokakuun, 2020 Verna Kotiranta Rama Ben Mahmoudin kotialbumi

Nuori taituri aloitti luistelun äitinsä ja UAE-luistelija Zahra Larin innoittamana.

Rama Ben Mahmoud, 12, on tuttu näky Helsingin seudun jäähalleilla. Nuori ja innokas luistelijanalku harjoittelee kolmesti viikossa Helsingin Taitoluisteluakatemian K2R-kilparyhmässä. Muista luistelijoista Rama erottuu käyttämällä hijabia eli pään peittävää huivia.

Aina silloin tällöin seuratoverit ovat udelleet Ramalta syitä huivin käyttöön.

– Kun olen selittänyt heille, että käytän huivia uskontoni vuoksi, kysyjät ovat kyllä ymmärtäneet, eivätkä ole sen jälkeen kysyneet asiasta, islaminuskoinen Rama Ben Mahmoud kertoo. 

– Käytän huivia kaikkialla ja se tuntuu normaalilta. En kiinnitä siihen huomiota edes jäällä.

Zahra Larin ja äidin esimerkit innostivat lajin pariin

Äidin työn myötä luistelu tuli Ramalle tutuksi jo lapsena. Raman äiti on Moskovan taideyliopistossa oppinsa saanut taitoluistelukoreografi ja Lohjan Taitoluistelijoiden päävalmentaja Samira Vainio-Ben Mahmoud

Rama Ben Mahmoud
Hijab-huivi kuuluu Rama Ben Mahmoudin kilpailuasuun.

Nuorempana Rama osallistui valmentajaäitinsä mukana leireille ja oheisharjoituksiin, mutta luistelemaan hän ei päässyt. Oman aktiiviharrastuksen hän aloitti vasta noin vuosi sitten. Aiemmin ajatus, että Rama viettäisi jo lapsena kaikki päivät jäähallilla, ei tuntunut äidistä mielekkäältä. Oli hyvä odottaa.

”Kun Zahra Lari aloitti kilpailemisen, hijab-huivin käytöstä oli erilaisia tulkintoja myös tuomareiden keskuudessa.”

– Halusin harrastaa luistelua jo hieman nuorempana, mutta äiti antanut siihen lupaa, Rama naurahtaa. 

Odottelu ei onneksi laimentanut Raman intoa päästä jäälle. Päätös luisteluharrastuksen aloittamisesta kypsyi talvella 2018 Tallinnassa, jossa järjestettiin kansainvälinen taitoluistelukilpailu CS Tallinn Trophy.  Kilpailussa oli mukana Arabiemiraatteja edustava Zahra Lari.

– Hän käytti myös huivia, Rama muistelee innostuneesti tapaamistaan esikuvansa kanssa. 

Zahra Lari tunnetaankin ensimmäisenä taitoluistelijana, joka luisteli kansainvälisessä kilpailussa hijab-huivissa. Vuonna 2017 Nike otti lahjakkaan urheilijan Nike Pro Hijab -urheilupäähineen mainoskasvoksi.

Ensimmäiset kilpailut

Myös kisajäät ovat tulleet Ramalle hiljattain tutuksi. Valmistautuminen kauteen 2020–2021 on ollut äidin ja tyttären yhteinen projekti. Työnjako oli heille alusta lähtien selvä: Rama valitsi kilpailuohjelmansa musiikin ja suunnitteli siihen sopivan puvun. Äidin tehtäväksi jäi sekä koreografian että puvun toteuttaminen. Itse valmentamiseen Samira-äiti ei osallistu.

Ohjelmansa Rama esitti ensimmäistä kertaa Kauniaisten Taitoluisteluklubin 35-vuotis juhlakilpailun Taitajat-sarjassa lokakuussa. Kilpailu sujui Raman mukaan hyvin, joskin pieni pyllähdys harmitti. Samira-äiti kertoo jännittäneensä katsomossa pisteytystä.

Kun Zahra Lari aloitti kilpailemisen, hijab-huivin käytöstä oli erilaisia tulkintoja myös tuomareiden keskuudessa. Kansainvälisen Luisteluliiton asu- ja varustesäännön mukaan lisäasusteesta tai -varusteesta tulee vähennys, mutta hijab-huivia ei ole ylimääräiseksi asusteeksi koskaan luokiteltu, joten sen käytöllä ei ole sääntöjen puitteissa estettä.

Tavoitteita ja tulevaisuudensuunnitelmia

Pelkkää luistelua Raman elämä ei ole. Reipas tyttö kuuntelee musiikkia, piirtää ja käy peruskoulun seitsemättä luokkaa kielipainotteisella linjalla. Myös tulevaisuudensuunnitelmat ovat valmiiksi mietittynä.

– Koulu on minulle aika helppoa. Minusta tulee isona lakimies tai insinööri, Rama toteaa empimättä.

Luisteluun liittyvien tavoitteiden suhteen Rama on varovaisempi, vaikka onkin joskus todennut, että haluaa olla tulevaisuudessa parempi luistelija kuin 13-vuotiaana uransa aloittanut Zahra Lari.

– Luistelen niin kauan kuin voin, mutta haluan voittaa ainakin yhdet kisat elämäni aikana. Lisäksi haluan näyttää, että vaikka olisit missä uskonnossa tahansa, voit silti harrastaa mitä tahansa, Rama pohtii.