Henkilöt

”Soolojäätanssissa pääsen ilmaisemaan itseäni vahvemmin”

Millie Colling ihastui jäätanssin maailmaan ja vaihtoi lajia yksin­luistelusta soolo­jäätanssiin

19 toukokuun, 2023 Helmi Mäkelin Haastateltavan kotialbumi

Maailmalla soolojäätanssi on ollut suuressa suosiossa jo pitkään, ja lajin pariin pyritään innostamaan lisää harrastajia myös Suomessa. Joensuulainen Millie Colling ihastui jäätanssin maailmaan ja päätti vaihtaa lajia yksinluistelusta soolojäätanssiin. 17-vuotiaan luistelijan kipinä lajiin syttyi Taitoluisteluliiton järjestämässä seminaarissa, jossa jäätanssista kiinnostuneet luistelijat ja valmentajat pääsivät tutustumaan asiantuntijoiden johdolla soolojäätanssin harjoitteluun ja teknisiin vaatimuksiin.

– Kun vuoden 2018 talviolympialaiset pyörivät televisiossa, katselin jäätanssia ja ihastuin lajiin välittömästi. Tiesin, että soolojäätanssi oli iso juttu maailmalla, mutta en ajatellut, että sen harrastaminen olisi omalla kohdallani mahdollista, koska Suomessa jäätanssia ei ole voinut harrastaa juuri muualla kuin Helsingissä. Seminaarin jälkeen oivalsin, että voin toteuttaa unelmani ja aloittaa soolojäätanssin, Millie kertoo.

”Perehdyin ensin sääntöihin ja katsoin ihan paljon videoita YouTubesta, jotta sain käsityksen siitä, miltä jäätanssiohjelmat näyttävät.”

Koska Joensuussa ei ole jäätanssivalmennusta, Millie suunnitteli kilpailuohjelmansa itse. Valmentaja Miia Hyttinen suhtautui uuden lajin kokeilemiseen myönteisesti.

– Olen aina tykännyt tehdä koreografioita, ja oli hienoa päästä tekemään kokonainen kilpailuohjelma itse, Millie sanoo.

Ohjelman tekeminen oli kuitenkin aika haastava projekti.

– Perehdyin ensin sääntöihin ja katsoin ihan hirveästi videoita YouTubesta, jotta sain käsityksen siitä, miltä jäätanssiohjelmat näyttävät. Kysyin myös palautetta tutuilta jäätanssivalmentajilta, ja loppukaudesta ohjelmien koreografiat olivat hioutuneet huippuunsa, Millie avaa projektia.

Jäätanssi lumoaa

Soolojäätanssijat esittävät ohjelmissaan samat elementit kuin pareittain luistelevat jäätanssijat, paitsi että nostot korvataan liu’uilla. Hyppyjä soolojäätanssiin ei kuulu ollenkaan, ja piruetteja esitetään vain vapaatanssissa. Lisäksi ohjelmat sisältävät twisselisarjoja, askelsarjoja ja erilaisia koreografisia elementtejä.

Millietä kiehtoo koko jäätanssin lumoava maailma. Erityisesti häntä viehättää se, miten vahva yhteys jäätanssijoilla on musiikkiin.

”Rakastan musiikkia ja tanssimista, ja soolojäätanssissa pääsen ilmaisemaan itseäni vahvemmin.”

– Jäätanssissa ihanaa on se, että musiikki on niin olennainen osa lajia. Ohjelman tarinan esittämiseen ja tunteisiin eläytymiseen keskitytään vahvemmin kuin yksinluistelussa, minkä vuoksi sitä on ihana myös katsoa, Millie luonnehtii.

Millien omat vahvuudet ovat hänen mukaansa esittäminen ja musiikkiinluistelu.

– Rakastan musiikkia ja tanssimista, ja soolojäätanssissa pääsen ilmaisemaan itseäni vahvemmin. On upeaa, kun jäälle voi liukua yksin ja ajatella, että ”nyt minä tulen ja näytän teille vahvuuteni”. Minulla on ollut myös ihan pienestä lähtien hyppykammo, mikä on tosin hieman lieventynyt nyt, kun hypyt eivät ole enää pakollinen osa kisaamista, Millie kertoo.

Joensuulainen Millie Colling ihastui jäätanssin maailmaan ja päätti vaihtaa lajia yksinluistelusta soolojäätanssiin.
Millie Colling nauttii soolojäätanssissa erityisesti siitä, että musiikki on niin olennainen osa lajia.

Haaveena kansainväliset jäät

Kuluneella kaudella Millie kilpaili Suomessa kolmissa soolojäätanssikilpailuissa. Kausi huipentui onnistuneesti junioreiden finaalivoittoon. Mieleen on jäänyt myös ulkomaan kilpailureissu Puolaan muiden suomalaisten soolojäätanssijoiden kanssa.

– Kilpailumatka Puolaan oli upea kokemus. Kansainvälinen taso oli tosi kova, mutta se ei tuntunut mitenkään ylitsepääsemättömältä. Suomen taitoluistelukulttuuri on melko hillittyä, ja olikin mahtavaa, kun Puolassa kaikki kannustivat toisiaan ihan täysillä, Millie hehkuttaa.

”Soolojäätanssi on loistava vaihtoehto etenkin, jos nauttii esittämisestä ja luistelun taiteellisesta puolesta.”

Tällä kaudella Millie kilpaili ja harjoitteli samaan aikaan sekä yksinluistelussa että soolojäätanssissa, mutta tulevaisuudessa hän aikoo keskittyä pelkästään jäätanssiin. Ensi kauden tavoitteena hänellä on kehittyä luistelutekniikassa ja parantaa omia ennätyspisteitään.

– Haluan kilpailla myös mahdollisimman monissa kilpailuissa ja panostaa tähän täysillä. Olisi hienoa päästä käymään myös enemmän ulkomailla kisoissa, Millie sanoo.

Vuoden päästä Millie valmistuu lukiosta, jonka jälkeen hänellä on suunnitelmissa muuttaa Helsinkiin opiskelemaan ja jatkaa jäätanssia pääkaupunkiseudulla. Kuvataidetta ja muotia harrastava nuori joensuulainen toivoo pääsevänsä opiskelemaan puvustusta. Millie on suunnitellut myös kilpailupukunsa itse. Tulevaisuudessa hän toivoo pystyvänsä jatkamaan lajia kansainvälisesti – joko parin kanssa tai ilman.

Millie kannustaa myös muita jäätanssista kiinnostuneita hakeutumaan soolojäätanssin pariin.

– Soolojäätanssi tuottaa minulle paljon iloa, ja uskon, että myös monet luistelijat muut ihastuvat lajiin. Soolojäätanssi on loistava vaihtoehto etenkin, jos nauttii esittämisestä ja luistelun taiteellisesta puolesta.