Henkilöt

Kevään ylioppilas Veera Lindroos:

”Tärkeintä motivaation kannalta on, että lukee aineita, joista itse tykkää”

4 kesäkuun, 2021 Annastiina Hemmi Aino Aulasmaa ja Ville Vairinen

Lahden Taitoluistelijoiden SM-juniorijoukkue Team Estreijassa luisteleva Veera Lindroos, 18, on yksi tämän kevään ylioppilaista, joka kirjoituksiin valmistautuessaan keskittyi myös tavoitteelliseen treenaamiseen.

Ylioppilaskirjoitukset ovat iso näytön paikka kaikille lukiolaisille, ja arvosanoilla on yhä suurempi merkitys jatko-opiskelujen kannalta. Moni jakaa nykyään myös työmäärää venyttämällä lukiota neljään vuoteen tai jakamalla kirjoituskertoja useampaan osaan.

– Aloitin kirjoitukset kakkosvuoden keväällä ja päätin oikeastaan vasta viime hetkellä, mitä kaikkea kirjoitan, sillä lukion aikana luin vähän kaikkea. Minulle ei ollut selkeää, mitä haluaisin opiskella tulevaisuudessa, Veera Lindroos kertoo.

Lopulta Lahden yhteiskoulun tuore ylioppilas kirjoitti omien sanojensa mukaan “ihan hyvin” kolmessa syklissä jopa seitsemän ainetta: filosofian, maantiedon, ruotsin, psykologian, matikan, äidinkielen ja englannin.

– Olisi pitänyt lukea vähemmän aineita ja panostaa niihin enemmän. Toisaalta harmittaa, että fysiikka jäi vielä kirjoittamatta, Veera kertoo ja suunnittelee kirjoittavansa sen vielä jälkikäteen.

– Tärkeintä motivaation kannalta on, että lukee aineita, joista itse tykkää eikä vain hae hyviä pisteitä, Veera lisää.

Treenien ja koulun yhteensovittaminen

Opiskelu ja isot treenimäärät eivät aina ole paras kombo, mutta ne voivat myös tukea toisiaan. Treenien takia oppii pakostakin itsensä johtamista ja aikatauluttamista.

Veera Team Estreijan riveissä kaudella 2019–2020, jolloin joukkueen vapaaohjelman teema oli The Secret Garden.
Veera Team Estreijan riveissä kaudella 2019–2020, jolloin joukkueen vapaaohjelman teema oli The Secret Garden.

– Olen oppinut tekemään tunneilla kaiken mahdollisen työn ja käyttämään sen ajan hyväkseni, jotta kotiin ei jää niin paljon tehtävää, Veera kertoo.

Suunnittelu ja pitkäjänteinen työ ovat Veeran teesejä kaikille, joille treenien ja koulun yhdistäminen voi tuntua ajoittain raskaalta.

– Kun viimeiset lukulomat alkaa, huomaa, että tulee kiire lukemaan. Kannattaa tehdä koko lukion ajan töitä tasaisesti, jotta kuorma ei kerry loppuvaiheeseen. Jos päättää ajoissa, mitä aikoo lukea, niin arki helpottuu, Veera painottaa.

”Olen oppinut tekemään tunneilla kaiken mahdollisen työn ja käyttämään sen ajan hyväkseni.”

Varsinkin kiireiselle kisakaudelle kannattaa jättää tilaa, jotta energiaa riittää sekä kouluun että urheiluun. Myös lukioaikaan osuvat elämänmuutokset, esimerkiksi seurustelun aloittaminen tai muut mullistukset, vaikuttavat arkeen.

– Kyllä siitä kaikesta selviää, lukio on niin vaikeaa kuin siitä itse tekee. Pitää myös muistaa suoda itselleen vapaata ja yrittää ehtiä tehdä asioita, joista itse nauttii, Veera sanoo painottaen läheisten ihmissuhteiden merkitystä.

Itseltään ei pidä vaatia liikaa ja matkasta pitää myös nauttia.

Muutaman vuoden tauko luistelu-uralla

Monien muiden tapaan Veera aloitti luistelun nuorena, vain 5-vuotiaana. Poikkeuksellisen urasta tekee kuitenkin se, että harrastus loppui jo 10-vuotiaana minoritasolla vanhempien eron ja sen hetkisen elämäntilanteen takia.

– Harrastin välissä muutaman vuoden ajan tanssia, mutta tuntui koko ajan, että jotain puuttui, Veera avaa vuosien takaisia tuntemuksiaan.

Kolmen vuoden tauon jälkeen Veera tunsi edelleen paloa luisteluun ja päätti hakea LTL:n SM-noviiseihin, Team Soleiliin. Suureksi onnekseen, jota Veera itse kuvailee jopa ihmeeksi, hän pääsi mukaan joukkueeseen, jossa vaihtui samoihin aikoihin valmennustiimi.

”Luistelu on niin monipuolinen laji, ja kun on kokeillut muuta, tietää mitä voi menettää.”

– Olin niin onnellinen, kun pääsin takaisin mukaan! Luistelu on niin monipuolinen laji, ja kun on kokeillut muuta, tietää mitä voi menettää, Veera pohtii.

Osittain varmaan senkin kokemuksen myötä, Veeran ei ole tarvinnut edes stressaavina aikoina etsiä motivaatiota luisteluun vaan päinvastoin, luistelu on aina auttanut jaksamaan ja vaikuttanut siihen, minkälaiseksi ihmiseksi on kasvanut.

– Luistelu on minun intohimoni. Ohjelman tekeminen sekä tarinaan ja musiikkiin eläytyminen niin yksilönä kuin joukkueena antaa niin paljon voimaa, Veera kuvailee.

Veera Lindroos kirjoitti ylioppilaaksi Lahden yhteiskoulusta.
Veera Lindroos kirjoitti ylioppilaaksi Lahden yhteiskoulusta. Tulevaisuuden suunnitelmissa häämöttää yliopisto-opinnot.

Välivuosi ja sennuhaaveita

Seuraavaksi Veera aikoo pitää välivuoden ja korottaa kirjoittamiaan aineita. Opettajansijaisuudet ala- ja yläasteella jatkuvat keikkatöinä.

– Ehkä haen jotain vakituisempaa työtä ja pohdin mitä haluaisin opiskella seuraavaksi, yliopisto-opiskeluihin tähtäävä Veera sanoo.

Tekemisen puutetta tuskin tulee, sillä luistelu jatkuu neljättä vuotta Team Estreijassa. Joukkueen kapteeninakin vaikuttaneen Veeran suuri haave on päästä luistelemaan SM-senioreihin, ja nyt on hyvä aika fokusoitua sen unelman toteuttamiseen.

– Nyt voi pelkästään keskittyä treeneihin ja erilainen stressi on pois alta, kun kirjoitukset on hoidettu, Veera Lindroos kertoo.

Ensin Veera aikoo kuitenkin juhlia ylioppilaslakin saamista lähisukulaisten ja ystävien kanssa – ansaitusti!


Suomen Taitoluisteluliitto onnittelee lämpimästi kevään ylioppilaita ja ammattiin valmistuneita!