Henkilöt

Emmi Malisella on matkaa treeneihin lähes 40 kilometriä

”Kun pääsee jäälle, se matkustus on ihan toissijainen asia”

16 helmikuun, 2024 Liinu Lähteenmäki Emmi Malisen kotialbumi ja Tero Ruokanen

Meri-Lapin Taitoluistelijoissa luisteleva Emmi Malinen asuu melkein 40 kilometrin päässä jäähalllilta. Kotoa lähimmälle bussipysäkillekin on yli kymmenen kilometriä, ja koulukin on aina ollut yli tunnin matkustamisen päässä.

9-vuotiaana luisteluharrastuksen aloittanut Emmi Malinen on mainio esimerkki siitä, kuinka palo urheiluharrastukseen on roihunnut niin voimakkaasti, ettei edes lähes 40 kilometrin matka kotoa jäähallille ole pystynyt sitä sammuttamaan. Harrastusvuosia Viantien kylässä Simon kunnassa asuvalla Emmillä on takana nyt kahdeksan, ajokilometrejä treeneihin kymmeniätuhansia.

”Jos joukkueen kanssa ei tulisi toimeen, ei näin pitkää treenimatkaa kauaa jaksaisi.”

Nykyään Meri-Lapin Taitoluistelijoiden kansallisessa IceCrystals-juniorijoukkueessa kilpaileva Emmi kertoo, että luistelun kautta tulleet ystävät ja mahdollisuus kehittyä ovat ne tärkeimmät asiat, jotka vievät hänet jäälle. Parasta on joukkueen ryhmähenki.

– Jos joukkueen kanssa ei tulisi toimeen, ei näin pitkää treenimatkaa kauaa jaksaisi. Kun pääsee jäälle, se matkustus on ihan toissijainen asia, Emmi kertoo.

Emmi opiskelee Ammattiopisto Lappian sähkölinjalla Kemissä, jossa myös joukkueen kotihalli Timitec Areena sijaitsee. Koulu kuitenkin saattaa loppua jopa viisi tuntia ennen treenien alkua, jolloin Emmin täytyy keksiä jotain ajan kuluksi.

– Välillä menen jollekin kaverille odottamaan, mutta usein myös matkustan välissä kotiin ja palaan sitten illemmalla takaisin Kemiin.

Meri-Lapin Taitoluistelijoiden kansallinen juniorijoukkue IceCrystals.
Meri-Lapin Taitoluistelijoiden kansallinen juniorijoukkue IceCrystals kotihallissaan Kemissä.

Oma ajokortti poikkeusluvalla

Kun Emmi viime vuonna täytti 17, hän haki ikäpoikkeuslupaa ajokortin saamiseen. Suomessa voi saada ajokortin ikäpoikkeusluvalla 17-vuotiaana, jos hakija täyttää sille edelletyt kriteerit. Esimerkiksi pitkä koulu- tai harrastusmatka, joiden taittaminen julkisilla kulkuneuvoilla on mahdotonta tai vie kohtuuttomasti aikaa, voi olla syy poikkeusluvan saamiselle. Emillä kriteerit täyttyivät, ja hän sai ajokortin viime kesänä.

Emmi Malinen
Emmi Malinen

– Aiemmin matkustamisiin kului paljon enemmän aikaa ja resursseja, kun en pystynyt kulkemaan itsenäisesti, Emmi sanoo.

Yläasteikäisenä Emmiä veivät luisteluharjoituksiin joko vanhemmat tai isoisä. Emmi kertoo, että perhe aikataulutti elämäänsä luistelun ja koulun mukaan.

– Ennen korona-aikaa vanhempani toimivat yrittäjinä kotoa käsin. Sen avulla sain melkein aina kyydin hallille juuri silloin, kun sitä tarvitsin.

”Aiemmin matkustamisiin meni paljon enemmän aikaa ja resursseja, kun en pystynyt kulkemaan itsenäisesti.”

Yläasteensa Emmi kävi 21 kilometrin päässä kotoa Simossa, jonne hän kulki koulubussilla. Matkaan kului tunti suuntaansa, ja treeneihin piti lähteä melkein heti kotiin tulon jälkeen. Matkustamiseen kului helposti useita tunteja päivässä.

– Läksyt ja kokeisiin luku jää nykyäänkin treenien jälkeen tehtäväksi. Se ei kuitenkaan onneksi ole vaikuttanut koulumenestykseen, Emmi Malinen kertoo.

Meri-Lapin Taitoluistelijoiden laaja vaikutusalue

Muodostelmaluisteluseura Meri-Lapin Taitoluistelijat on yksi Suomen laajimmalla alueella toimivista seuroista. Luistelijoita seurassa on ollut muun muassa Kemin, Tornion, Tervolan, Keminmaan ja Simon alueilta.

Meri-Lapin Taitoluistelijoiden päävalmentaja Anneli Kunnari pitää laajan alueen toimintaa positiivisena asiana.

– Meidän alueellamme ei ole niin suurta määrää asukkaita, että seura mitenkään pursuaisi luistelijoita. Jos alueellamme olisi useampi taitoluisteluseura, voisi olla hankala saada tarpeeksi luistelijoita muodostelmajoukkueisiin.

Anneli muistelee, että aiemmilla kausilla erään luistelijan treenimatka oli jopa 60 kilometriä.

– Kyllähän sitä välillä huomaa luistelijoiden olevan väsyneitä pitkien matkojen ja päivien jälkeen. Taitaa kuitenkin olla niin, että ne jotka pidemmän matkan takaa jaksavat joka viikko monta kertaa harjoituksiin tulla, nauttivat todella harrastuksestaan.