Seurassa

Pikkuisesta jaostosta merkittäväksi urheiluseuraksi

Meri-Lapin Taitoluistelijat kasvattaa itse kaikki kilpa­joukkueidensa luistelijat

6 toukokuun, 2022 Taina Nuutinen-Kallio Taina Nuutinen-Kallio ja Tero Ruokanen

Sinä sunnuntaina koko Ruokasten perhe oli jäähallilla. Poika Väinö videokuvasi ja sääti valaistusta, Tero-isä kuulutti ja Erja-äiti hääri yleisnaisena ja piti muuten naruja käsissään. Seurojen kevätnäytöksiä juhlitaan vuosittain ympäri Suomea. Niin tehtiin myös Kemissä, Meri-Lapissa. Ruokasten perheellä tämän vuoden kevätnäytökseen liittyi kuitenkin tietynlaista haikeutta.

Tulevalla kaudella perheen vanhempi tytär Fanni ei nimittäin enää luistele Meri-Lapin taitoluistelijoiden riveissä. Paikka SM-tason muodostelmaluistelujoukkueesta irtosi Oulusta. Eteneminen kansalliselta tasolta SM-joukkueeseen on ollut 15-vuotiaan Fannin haaveena jo useamman vuoden ajan.

Fanni aloitti muodostelmaluistelun 7 vuoden ikäisenä vuonna 2013. Tuolloin Meri-Lapin Taitoluistelijat oli vielä kemiläisen jääkiekkoseuran jaosto.

Toiminta oli silloin pientä ja luistelijoita vain vajaa neljäkymmentä.

­– Jäävuoroja oli niin vähän, että kaukalo piti jakaa. Luistelukoululaiset harjoittelivat toisella puolella ja seuran ainoa kisajoukkue, tulokkaiden Icebreakers, toisella puolella, Erja Ruokanen muistelee.

Fanni ja Iida Ruokanen ovat olleet Meri-Lapin Taitoluistelijoissa mukana siitä asti, kun toiminta oli vielä pienempää.
Fanni ja Iida Ruokanen ovat olleet Meri-Lapin Taitoluistelijoissa mukana siitä asti, kun toiminta oli vielä pienempää.

Jaostosta seuraksi

Erja lähti heti aktiivisesti mukaan seuran toimintaan. Ensin hän oli huoltaja, sitten joukkueenjohtaja. Aviomies Tero alkoi jaoston puheenjohtajaksi. Yhdessä muiden aktiivisten isien ja äitien kanssa toimintaa saatiin kasvatettua ja kehitettyä eteenpäin huimasti, joten oli järkevää perustaa oma taitoluisteluun erikoistunut seura.

Tällä hetkellä seurassa on lähes 150 luistelijaa, neljä kilpailevaa joukkuetta, aloitteleva muodostelmajoukkue ja suuri määrä luistelukoululaisia.

Ruokasten perheen nuorempi tytär Iida aloitti luistelukoulun vuonna 2014. Silloin luistelukoulua alettiin markkinoida laajasti. Seuran puheenjohtajana toimiva Tero Ruokanen näkee, että luistelukoulu on seuran kantava voima.

– Luistelukoulu on tärkein joukkueemme. Sieltä me saamme seuraan uusia luistelijoita, Tero sanoo.

Meri-Lapin Taitoluistelijat on Meri-Lapin, siis Kemin, Tornion, Keminmaan, Simon ja Tervolan, ainoa seura, jossa muodostelmaluistelua voi harrastaa. Itse asiassa koko Lapin maakunnassa taitoluisteluseuroja on vain kaksi, joista toinen on Rovaniemellä.

Kaikki luistelijat kilpajoukkueisiin pitää siis kasvattaa itse.

– Emme juurikaan saa tänne luistelijoita muista seuroista. Päin vastoin, liike on täältä poispäin, kun nuoret muuttavat muualle opiskelemaan, Tero pohtii.

Puheenjohtaja Tero Ruokasen hommia kevät näytöksessä olivat muun muassa kuuluttaminen ja valokuvaus, Erja Ruokanen toimi yleisnaisena.
Puheenjohtaja Tero Ruokasen hommia kevät näytöksessä olivat muun muassa kuuluttaminen ja valokuvaus, Erja Ruokanen toimi yleisnaisena.

Mahdollisuus harrastaa aikuiseksi asti

Luistelukoulun jälkeen suuri osa harrastajista jatkaa alokasjoukkueeseen ja sieltä kohti kilpailevia joukkueita. Lopettamisprosentti on Erjan ja Teron mukaan pieni kaikissa joukkueissa, myös kilpailevissa.

– Esimerkiksi ensi kaudella kilpajoukkueissa harrastusta jatkavat kaikki muut paitsi he, jotka muuttavat alueelta pois, Erja kertoo.­

”Kaverit kulkevat samaa polkua vuosien ajan, joten omasta luisteluporukasta tulee tärkeä.”

Usein nuorten liikuntaharrastukset jäävät pois teini-iässä, mutta Meri-Lapin Taitoluistelijoissa tämä ilmiö ei näy vahvana.

– Kaverit kulkevat samaa polkua vuosien ajan, joten omasta luisteluporukasta tulee tärkeä, Erja toteaa.

– Pienemmistä ikäluokista alkaen treenejä on säännöllisesti. Luistelija sitoutuu joukkueeseen kaudeksi kerrallaan. Lajihan on erilainen kuin vaikkapa jalkapallo, jossa kokoonpano muodostetaan pelikohtaisesti, Tero jatkaa.

Useamman kauden Meri-Lapin Taitoluistelijoilla oli vain kansallisten tulokkaiden ja noviisien joukkueet. Vuosi sitten seuraan perustettiin juniorijoukkue.

– Juniorijoukkueen perustaminen oli tosi iso juttu meille, sillä nyt voimme tarjota nuorille harrastusmahdollisuuden luistelukoulusta 19-vuotiaaksi asti, Tero sanoo.

Valmentajana Anneli Kunnari

Kaikkia kilpailevia joukkueita valmentaa yksi ja sama valmentaja, Anneli Kunnari, joka tuntee nuoret urheilijat pitkältä ajalta. Se tuo turvaa ja pysyvyyden tunnetta.

Anneli on kehittänyt seuran valmennusta määrätietoisesti. Luistelijat kasvavat seurassa urheilijoiksi, jotka löytävät paikkansa myös korkeamman sarjatason joukkueissa muiden kaupunkien seuroissa.

– Anneli on tehnyt seurassamme aivan älyttömän ison työn, Erja kiittelee.

Annelin ei toki tarvitse tehdä valmennustyötä aivan yksin. Hänen lisäkseen seuran nuoret luistelijat toimivat ohjaajina luistelukouluissa sekä tulokkaiden b-joukkueessa.

– Kaikki ohjaajamme ovat käyneet koulutuksen. Parillakin tytöllä on haaveena olla joskus muodostelmaluisteluvalmentaja, Erja tietää.

Lasken, että jatkumoa lajille ja seuralle on, kun harrastajat paluumuuttavat alueelle. Saamme sitten lisää valmentajia, Tero uskoo.

Meri-Lapin Taitoluistelijoissa on lähes 150 luistelijaa.
Meri-Lapin Taitoluistelijoissa on lähes 150 luistelijaa.

Koko seutukunnan seura

Meri-Lapin Taitoluistelijoiden joukkueet kisaavat kansallisissa sarjoissa. Olisiko mahdollista, että kovassa kasvussa oleva merilappilaisseura olisi joskus SM-tasolla?

– Eihän sitä koskaan tiedä. Jos kasvu luistelukoulussa on edelleen hurjaa ja valmennusta saataisiin lisää, niin pystyisimme eriyttämään toimintaa siten, että he, jotka haluavat treenata enemmän ja vakavammin, voisivat sitä tehdä, Erja sanoo.

– Seuraava tulevaisuuden tähtäin voisi olla esimerkiksi minorijoukkueen perustaminen, Tero kaavailee.

Meri-Lapin taitoluistelijat harjoittelee Kemissä, jossa jäähallin ovet sulkeutuvat yleensä jo huhtikuun puolessa välissä. Luistelutaukoa tulee kesän aikana siis aika paljon.

Toisaalta tässä pienessä kaupungissa on myös etunsa. Harrastusmaksut ovat moneen muuhun kaupunkiin varsin maltilliset, sillä Kemin kaupunki tarjoaa ilmaiset harjoitusvuorot alle 18-vuotiaille urheilijoille.

Yhdistyksen kotikunta on Kemi, mutta seura on silti koko seutukunnan yhteinen. Luistelijoita on Kemin lisäksi myös Keminmaasta, Torniosta ja Simosta.

Artikkelikuvassa: Tämän vuoden kevätnäytöksen teemana oli Toy Story. Oikealla seuran valmentaja Anneli Kunnari.

Meri-Lapin Taitoluistelijat

Muodostelmaluisteluun erikoistunut seura Kemistä.

Perustettu vuonna 2019, sitä ennen se toimi Kemin Lämäreiden taitoluistelujaostona.

Joukkueet:

IceCrystals, kansalliset juniorit
IceBreakers, kansalliset noviisit
SnowFlakes, tulokkaat
SnowStars, tulokkaat B-joukkue
SnowWhites , aloitteleva muodostelmajoukkue
Luistelukoulu

Seuran päävalmentajana toimii Anneli Kunnari ja puheenjohtajana Tero Ruokanen.